Günlük yaşantımızın yanısıra fiziksel aktivitede, kaslar normalden daha fazla oksijene ihtiyaç duyar. Akciğer ve kalp bu ihtiyacı karşılayamaz. Vücudun oksijen seviyesi düsük olduğunda ise vücut, enerji için karbonhidratları parçalar. Böylece laktik asit üretir ve kanda birikmeye baslar. Laktik asit adı verilen madde, aslında beden tarafından üretilen kimyasal bir bileşendir. Hızlı koşmak, yoğun egzersiz yapmak, ısınmadan bedeni harekete geçirmek gibi nedenlerle birlikte, kaslarda biriken laktik asit kaslarda ağrı, sızı, uyuşma gibi fizyolojik sonuçlar doğurarak egzersizin performansını olumsuz yönde etkiler.
Laktik Asit Nasıl önlenir?
Laktik asit birikimini önlemek için öncelikli olarak egzersiz programlarına yavaş yavaş başlamak gerekir. Birden bire yoğun bir temponun içine girmek ister istemez laktik asit birikimine neden olmaktadır. Natural egzersizlerin mümkün oldukça çesitli yapılması, nefes egzersizi ve yoga
kas sağlığı için önem taşır. Hareketler, dolaşımı uyarmaya, esnekliği artırmaya ve gerginliği gidermeye yardımcı olur. Bu hareketler sayesinde kaslara giden oksijen miktarını artar. Bu durumsa antrenman sırasında kaslarda biriken laktik asidi azaltmaya yardımcı olur . Bu sekilde dengeli egzersiz yapmak vücudun farkli egzersiz türlerine uyum sağlamasına, sağlıklı gelişmesine ve sakatlik riskinin azaltilmasına fayda sağlar.
Vücutta bulunan laktik asitin normale dönmesi için kasların dinlenme aşamasına geçmesi gerekir. Kaslara giden kan akışının normale dönmesiyle vücuttan laktik asitin atılması mümkün olmaktadır. Zaten kişinin kaslarını rahatlatarak dinlenmeye başlaması ile vücuttaki laktik asit miktarının düştüğü bilimsel olarak kanıtlanmıştır.
Bunun yanısıra Magnezyum laktik asit birikimine eşlik eden kas agrilarını ve spazmları önlemeye yardımcı olur. Ayrıca egzersiz yaparken kaslarin yeterli oksijen almasi için enerji üretimini de optimize eder. Her zaman söylediğim gibi beslenme düzeninize hep özen gösterin. Öğün atlamayın ve bol bol su içmeyi ihmal etmeyin.
Sağlıcakla kalın.