Zamanın kıymetini bilmek ve onu en verimli biçimde kullanmak hayatımızın her alanında başarılı olabilmemiz için gereklidir. Zaman yönetimi, zamanı etkili bir şekilde idare etmek, en doğru etkinliklerde kullanabilmektir. Kişinin zamanı pek çok etkinlik arasında nasıl paylaştıracağını, organize edeceğini planlama sürecidir. Çocuklarımızı zaman yönetimi konusunda doğru bir şekilde yönlendirmek onların sosyal ve akademik başarıları açısından oldukça önemlidir.
Zaman Yönetimi neden yapılır;
- Öncelikleri belirlemek
- Hedefi gerçekleştirmek için uygun bir ortam yaratmak
- Öncelikli olmayan işlere harcanan zamanı azaltmak
- Uygulama aşamasına geçmek
Zaman yönetimi boşa harcanan zamanı azaltır ve süreyi daha verimli kullanma fırsatını bizlere sunar. En önemlisi de önceden yapılan planların uygulanmasını kolay hale getirir. Zaman yönetimi başarının en temel anahtarıdır.
Zaman yönetimi yapabilmek için öncelikle zamanı iyi tanımak gerekir. Zaman soyut bir kavramdır; fakat etkileri gözle görüldüğü için somut bir yanı da vardır. Zaman kavramını 4 başlık altında ele alabiliriz.
Objektif Zaman:
Tüm bireyler için eşit ve sabit olan, saat ile ölçülebilen zamandır.
Psikolojik Zaman:
Burada önemli olan zamanın yönetilmesi değil, kişinin kendisini yönetmesidir. Bireyin sahip olunan zaman içerisinde neleri yapabileceğidir.
Biyolojik Zaman:
Tüm canlıların bir biyolojik saati vardır denilebilir. Bireylerin biyolojik saatleri günlük periyotlarda kişinin metabolik faaliyetlerini düzenlemektedir. Yatma, kalkma, çalışma, dinlenme zamanları…vb. Birey alıştığı yaşam tarzını dışına çıkarsa, biyolojik saat kendisini yeni programa göre ayarlamaya başlayacaktır.
Yönetsel Zaman:
Bilgi ve tecrübemizi kullanarak zaman tuzaklarına yakalanmadan, planlı bir şekilde zamanımızı etkin ve verimli kullanabilmektir.
Etkili Zaman Yönetimi için İpuçları:
- Hedeflerinizi doğru belirleyin
- Önceliklerinizi tespit edin
- Yapılması gereken her işi için bir zaman sınırı belirleyin
- Arada bir mola verin
- Zamanınızı uzun süreli olarak planlayın
- Zorunlu veya gerekli olmayan işleri/aktiviteleri ayırın
- Önceden planlayın