Son zamanlarda sıklıkla duymaya başladığım bir konuya açıklık getirmek istiyorum. Uzun süredir ciddi bir virüs salgını içindeyiz. Covid-19 ile birlikte hayatımızda birçok şeyi değiştirdik ve değiştirmeye devam ediyoruz. Sağlığımızı daha fazla düşünüyoruz ve vücut direncimizi artırmak için daha çok araştırmalar yapıp bilgiler ediniyoruz. Çünkü şunu kesin olarak biliyoruz ki, Covid-19 ile savaşabilmek için ihtiyacımız olan en önemli şey güçlü bir bağışıklık sistemi. Peki bu pandemi döneminde diyet yapmak bağışıklık sistemini düşürür mü? Güçlendirir mi?
Bu soruya karşılık öncelikle diyet yapmanın tanımından bahsetmek istiyorum. Diyet; bir insanın gün içinde alması gereken vitamin ve mineralleri yeterli alabilmesi, hastalıklara karşı kendini koruyabilmesi ve sağlıklı bir şekilde yaşamını sürdürebilmesi için için günlük tüketmesi gereken yiyecek ve içeceklerin programlanmasıdır. Bu programlar kişilerin yaşam koşulları, sağlık durumları, cinsiyet, yaş, genetik faktörleri göz önünde bulundurularak düzenlenir. Herkesin kendi metabolizmasına özel ihtiyacı olan ve benimsemesi gereken bir diyet programı olmalıdır. Diyet yapmak için fazla kiloda yada bir hastalık durumu olması gerekmez. Normal kiloda olup sağlıklı olan bireylerin de tam olarak doğru beslenip beslenmediği araştırılması gereken bir konudur.
Bu programlar mevsiminde meyve ve sebze tüketimini doğru miktarlarda tüketmeyi sağlar, kaliteli karbonhidrat ve tahıl kaynaklarını tüketmeyi sağlar, kemik ve kas gelişimi için doğru miktarda süt ürünlerinin tüketimini sağlar, bağırsak sağlığını güçlendiren prebiotik besinlerin tüketimini sağlar, kolesterolü düşürmeye yardımcı kalp sağlığını destekleyen lif tüketimini sağlar, sağlıklı yağ grubunun belirli ölçülerde tüketilmesini sağlar. Tüm bunlar genel olarak sağlığı destekleyen ve bağışıklık sistemini güçlendiren gelişmelerdir. Tüm bunlar dışında diyet programları kişilerin fazla kilosunu sağlıklı bir şekilde vermesini sağlar. Burada dikkat edilmesi gereken şey uygulanan diyet programının sağlıklı ve kişiye özel hazırlanmış olmasıdır.
Uzman kontrolünde olup yeterli ve dengeli bir şekilde kişiye uygun hazırlanan programlar sayesinde vitamin ve mineral depoları daha da zenginleştirilir, var olan hastalıkların tedavisi kolaylaşır ve fazla olan yağ kütlesi verilerek bağışıklık sisteminin çok daha güçlü olması sağlanır. Yapılan milyonlarca çalışma fazla kilonun bağışıklık sistemini düşürdüğünü ve buna ek olarak birçok hastalığa (insülin direnci, diyabet, hipertansiyon, kardiyovasküler hastalıklar, polikistik over sendromu, uyku apnesi, depresyon ve anksiyete... gibi) zemin hazırladığını kanıtlamaktadır. Şuan Covid-19 dan daha büyük olan asıl salgın obezitedir. Covid-19 ile ilgili yapılan çalışmalarda da obez olan vakalarda ölüm oranlarının çok daha yüksek olduğu belirlenmiştir. Bu konuda özellikle hekimlerin de hastalara “diyet yapmayın” uyarısı aslında yanlış bir yönlendirmedir. Bunun yerine sağlıklı bir diyet yapılıp yapılmadığı değerlendirilmelidir.
Sağlıklı diyet yapılıp yapılmadığı nasıl anlaşılır? Kendinize şu soruları sorun:
• Diyet programınız size özel mi hazırlandı?
• Yeterli miktarda sıvı tüketiyor musunuz?
• Günde en az 2 porsiyon meyve tüketiyor musunuz?
• Gün içinde beslenmenizde çiğ yada pişmiş sebzelere mutlaka yer veriyor musunuz? • Beslenmenizde besin çeşitliliği var mı?
• Yeterli ve sağlıklı protein kaynaklarını tüketiyor musunuz?
• Sağlıklı karbonhidratları tüketiyor musunuz?
• Beslenmenizde kurubaklagillere yer veriyor musunuz?
• Sağlıklı yağ gruplarını tüketiyor musunuz?
• Düzenli olarak tuvalete çıkabiliyor musunuz?
• Diyet programınız kan değerlerinizdeki vitamin ve mineral durumunuza göre mi hazırlandı?
***Bu sorulara evet yanıtını verebiliyorsanız sizin için doğru olan programı uyguluyorsunuz demektir.
Hayattaki en büyük yatırımlarımız sağlığımız için yaptığımız yatırımlardır. Sağlıklı yaş almak ve güzel bir gelecek için beslenmenize önem verin ve sizin için doğru olan beslenme tarzını mutlaka öğrenip uygulamaya başlayın. Sağlıklı günler dilerim...
Uzm. Dyt. Ezel KAVADAR