Ülkemizde yaşanılan üzücü ve vahim olan bir durum ile karşı karşıyayız. Dünya Sağlık Örgütü tarafından (WHO) yapılan açıklama ile Koronavirüsü (Covid-19) pandemi ilan edildi.
Bundan dolayı evrensel hukuk sisteminde ve Türk Hukuk sisteminde kanunlar hükmetlere yetkiler tanımıştır.
İzlediğimiz haberler de sıkça karantinadan kaçma haberleri görüyoruz. Bu durumlarında alınan tedbirlere uymamanın kanuni olarak cezası nedir?
Türk Ceza Kanunu'nun (TCK) 195. Maddesi'nin bu konuda düzenlemeler mevcuttur. TCK’da yer alan Madde 195’in hükmü ise şöyledir;’’Bulaşıcı hastalıklardan birine yakalanmış veya bu hastalıklardan ölmüş kimsenin bulunduğu yerin karantina altına alınmasına dair yetkili makamlarca alınan tedbirlere uymayan kişi, iki aydan bir yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır.’’
Bu maddedeki düzenleme sadece bir kurumda karantinaya alınanları değil, evde de karantina altına alınmasına karar verilen kişileri de kapsadığını bilmemiz gerekmektedir.
Karantina altına alınan bir kişinin yetkililerden izinsiz dışarı çıkması veya alınan tedbirlere aykırı davranması durumunda bu maddeyi ihlal etmiş sayılırlar. Ayrıca karantina altında alınanlar, bulunduğu yerden ayrılmamaları yanında ;maske takması gerekiyorsa maske takmak zorunda ve belirlenen hijyen kurallarına uymak zorundadır. Kısaca alınan tüm tedbirlere uymak zorundadırlar.
Bu suçlar için şikâyet koşulunun gerekmemektedir. Savcılık doğrudan soruşturma açabilmektedir.
Tedbirler kapsamında iş yerlerini kapatmayanlarla ilgili de idari para cezalarının söz konusu olduğunu belirtmek isteriz.
Yaşanılan bu süreçte yetkililerin uyarılarına özenen gösterelim, kurallara ve alınan tedbirlere titizlikle uyalım. Bu hassasiyetimizin sadece kendi sağlığımız için değil, sevdiklerimiz ve tüm toplum için önemli olduğunu unutmayalım .
Bir hukukçu olarak naçizane tavsiyem, kuralların ve kanunların koyduğu yasaklarla değil, bilinçli bir Türk vatandaşı olarak ülkemiz ve geleceğimiz için lütfen #evdekal