Bu ay ki yazımda evlat edinme ve koruyucu aile konusuna değinmek, hukuki boyutundan biraz bahsetmek ama özellikle manevi durumu daha detaylı ele almak istiyorum .
Ülkemizde 4721 sayılı Türk Medeni Kanunu’nun 305. maddesinde “Küçüklerin Evlat Edinilmesi” ve 313. maddesinde “Ergin ve Kısıtlıların Evlat Edinilmesi” olarak düzenlenmiştir.
Küçüklerin evlât edinilmesi;
Bir küçüğün evlât edinilmesi, evlât edinen tarafından bir yıl süreyle bakılmış ve eğitilmiş olması koşuluna bağlıdır.Evlât edinmenin her hâlde küçüğün yararına bulunması ve evlât edinenin diğer çocuklarının yararlarının hakkaniyete aykırı bir biçimde zedelenmemesi de gerekir. Ayrıca evlat edinme için Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı tarafından belirlenmiş yasal koşullar vardır.
Öncelikli amaç korunmaya muhtaç çocukların, evlat edinilerek aile hayatına girmeleri ve bakımlarının üstlenilmesidir. Amaçlardan ikincisi ise evlat edinen tarafın çocuk özlemini ortadan kaldırarak anne veya baba olmalarını sağlamaktır. Evlat edinmenin hukuki ve toplumsal sorumlulukları bulunmaktadır. Ve bu kavramlar arasında da bazı farklar söz konusudur.
- Evlat edinme çocuğun velayetinin sizde olduğu ,sizin soyadınızı taşıması,yasal varisiniz olması demektir.
- Koruyucu aile çocuğun velayetinin biyolojik ailede olduğu, ama sizin aile ortamınızda ,aynen sizin çocuğunuz gibi birlikte yaşaması demektir.
- Gönüllü modeli de devlet kurumlarında koruma altındaki çocuklara zaman zaman dışarıdan verilen destekleri içermesi demektir.
Otuz yaşını doldurmuş olan kişiler gerekli evraklar ile birlikte Türkiye’de her ilden Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğüne veya E-Devlet kapısı üzerinden başvuruda bulunabilir ve başvuru onaylanırsa evlat edinme işlemleri başlatılır. Evli olmayan kişiler birlikte bir evlat edinemezler.
Ayrıca değinmek istediğim bir diğer konu ise Ülkemizde farklı sebeplerle devlet korumasındaki yaklaşık 15 bin kadar çocuğun yuva, yurt ve sevgi evlerinde fiziksel gereksinimleri karşılanıyor,ama onlara verebileceğimiz bundan daha fazlası olmalı diye düşünüyorum bunu sadece devlet eliyle değil toplumun bütün paydaşları olarak biz de çok fazla katkı sağlayabiliriz. Ülkemiz de Çocuk Hizmetleri Genel Müdürlüğü eski adıyla Çocuk Esirgeme Kurumu, Türkiye'de yoksul ve korunmaya muhtaç çocuklara ve ailelere bakım, eğitim, sağlık, kültür hizmetlerini sistemli bir biçimde sunmak için oluşturulmuş bir kurumdur. Bu kurumlar çok sistemli ve özverili bir biçimde çocuklarımıza en sağlıklı şekilde hizmet vermektedir ama bizler onları ziyaret ederek hatta bunu rituel haline getirerek pisikolojık olarak da onlara destek olabiliriz onları ziyaret ederek verebileceğimiz sadece ilgi ve sevgi .
Sevgiyle kalın,
Av.Gizem CAN