Değerli okurlarım merhaba, bu makalemizde olası ekonomik kriz dönemlerinde işletmeler ve şirketlerin alması gereken aksiyonlardan bahsedip, bunları bir program dahilinde özetlemeye çalışacağız. Faydalı olacağı inancı ile tavsiye niteliğindeki olası kriz dönemlerinde yapılması gerekenlerle ilgili önerilerimi aşağıda sunuyorum.
Saygılarımla.
OLASI EKONOMİK KRİZ DÖNEMLERİNDE YAPILMASI GEREKENLERLE İLGİLİ ÖNERİLER:
1-) Kriz (masası) komitesinin oluşturulması, (Özellikle her bölümden en az bir kişinin komitede bulunması tavsiye edilir. Örnek; Üretim, Pazarlama, Satış, Muhasebe, Finans, Hukuk, Yönetim Kadrosu vb.) Komitenin haftalık olarak düzenli toplantılar yapıp, konu bazında değerlendirmeler yapması ve ona göre gerekli aksiyonları planlaması, uygulamaya koyup, gerçekleşmelerini takip etmesi tavsiye edilir. Öncelikle mevcut durumun farkına varılıp, net olarak mevcut durumun tespitinin yapılması önemlidir.
· Nakit akışı daha etkin bir şekilde planlı ve programlı, uzun vadeli kurgulayıp, günlük takip etmek ciddi fayda sağlayacaktır.
· Eldeki stokların paraya dönüştürülmesi için planlama yapılmalıdır.
· ( Yurtiçi ve yurtdışı pazarlarına yönelik etkin satış yöntemleri araştırılmalı ve alternatif yöntemlerin denenmesi düşünülmelidir)
· Mal varlığı gözden geçirilmeli ve acil paraya dönüştürülmesi için planlama yapılmalıdır.
· Çek / Senet ile borç kapamayı tamamen kaldırıp, borçlanmayı nispeten Açık Cari ‘ ye çevirip şirketin olası çeklerinin yazılarak ve senetlerinin protesto olarak kredibilitesinden mahrum olmasının önüne geçilebilir. Aynı zamanda sistemli bir şekilde alacaklılara açık vade belirterek ve o vadelere de imkanlar dahilin de sadık kalınarak ödeme yapma planlanabilir. Bu kurgu nakit akışı çekin ve senedin vadesini esnetmenize yardımcı olacaktır. Çek ve senedin bankadan sorgulanması durumunda takastan çektiremezsiniz veya kısmi ödeyemezsiniz ama açık cari çalışırsanız eğer; o gün 1.000-TL ödeme yapmanız gerekirken 500-TL yaparsanız alacaklı nispeten sizi biraz daha idare edebilir ama çek/senet takasta beklemez ve yazılır ise bu kredibilitenizi bozabilir.
· Kısa vadeli borçları nakit akışa göre alacaklılarla görüşüp, yeniden uygun tarihlere planlayabilirsiniz. Alacaklıları davet edip nakit akış durumunuza göre konuyu anlatıp, çek/ senetlerin veya açık cari ise ödemelerin tarihlerini değiştirmeyi önerebilirsiniz. Eğer borcunuz Banka kredisi ise; Bankaya bu durumu ve planlarınızı yazılı bir şekilde geçip, yapılandırmaya davet edebilirsiniz. Bankalardan bu işlemi mevcut kredinin yapılandırılması olarak değil de, yeni bir kredi ile kapatılması olarak talep ediniz. Çünkü mevcut kredinin yapılandırılması işlemi bankacılık sisteminde “yapılandırma” olarak görünür ise; bu kez yine kredibiliteniz kötü yönde etkilenebilir.
· Tüm şirket genelindeki harcamaların bir kez daha gözden geçirilerek, gerçekten ihtiyaç olup, olmadığına bakabilirsiniz. Harcamanın yapılmasına devam edilmesi veya tamamen/kısmen iptal edilmesini planlayabilirsiniz.
· Diğer Borçları gözden geçirilerek ödemelerin nakit akışa göre planlanmasını sağlayabilirsiniz.
· Bekleyen Alacaklarınız/ Tahsilatlarınız varsa, onlara öncelik tanınarak tahsil edilmelerinin sağlamalısınız. Bu konuya öncelikli olarak hukuk-Muhasebe-Finans birimleri ile koordineli olarak hazırlanarak, birçok yol ve yöntem geliştirerek tahsilatı kısmen/tamamen/ temliklerle/çekle veya senetle almaya çalışmalısınız.
· İmalatlarınızı sektör gerçeklerini ön plana alarak tüm yönleri ile gözden geçirebilir ve mümkünse imalatın satışlar doğrultusunda yavaşlatılmasını veya geçici bir süre için durdurulmasını planlayabilirsiniz. Satamadıktan sonra üretmenin bir maliyet olduğu unutulmamalıdır.
· Müşteri - Banka – Çalışan ve Tedarikçileri ilişkilerinin bozulmaması her koşulda sağlanmalıdır.
· Tasarruf tedbirlerinin neler olabileceği ile ilgili her bölüm tarafından sıkı bir çalışma yapılıp, ilgili birimlerle işbirliği içinde yürüyen işleri de aksatmayacak şekilde gözden geçirilme mutlak fayda sağlayabilir. Örnek; Genel giderler, Yatırım harcamaları, Personel giderleri ve Diğer giderlerin gözden geçirilmesi