Bir çoğumuzun hayatına sonradan dahil olan sosyal medya; Z kuşağının hayatında doğdukları andan itibaren var.

Hal böyle olunca; her şeyi merak ediyor, hızla keşfediyor ve erken yaşta içinde yer alıyorlar.

Sosyal Medyanın Doğru Kullanılması İçin Yapılması Gereken 3 Önemli Şey Var:

1. Çocuklara doğru örnek oluşturmak

2. Yaşına uygun kısıtlamalarla kullanımı yönetmek

3. Onları teknoloji okur yazarı bireyler haline getirmek

Bu noktada ebeveyn tutumları büyük önem arz ediyor. Öncelikle anne ve babanın kendi davranışları ile çocuklarına örnek oluşturması gerekiyor. Onların fotoğraflarını kendi hesaplarında paylaşmamaları ve 13 yaşından önce sosyal medya kullanımına izin vermemeleri dikkat edilmesi gereken ilk adım.

Sonrasında; yaşlarına uygun olarak ekran süresini ve içeriğini kısıtlamak, paylaşımları ve etkileşimleri denetlemek, yararlı ve zararlı içerikleri ayırt etmelerini sağlamak, zararlı içeriklerle karşılaştıklarında ne yapacaklarını onlara öğretmek gerekiyor. Ancak çocukların bu duruma direnç gösterdiği aşikar. Neredeyse tüm dünyada çocuklar ve ebeveynleri arasında böyle bir çatışma yaşanıyor. Durum böyle olunca, sosyal medya platformları da 18 yaş altı kullanıcılara yeni kısıtlamalar getirmeye başladı.

En yaygın kullanılan sosyal medya uygulamalarından biri olan Instagram, reşit olmayan kullanıcılarına günlük 60 dakikayı aştıklarında uygulamadan çıkmalarını söyleyen bildirimler gönderecek. Uygulamada akşam 10 ile sabah 7 arası uyku modu aktif olacak. Ebeveynler çocuklarının hesaplarını denetleyerek, ayarlarını yönetebilecek. Meta yetkilileri, genç hesaplarının diğer ülkeler ile birlikte Türkiye'de de Ocak ayından itibaren kullanılmaya başlayacağını belirtti.

Kısıtlamalar Çocukları ve Aileleri Nasıl Etkileyecek?

🔴 Öncelikle bir takım kısıtlamaların gerekli ve etkili olabileceğini söylemekte yarar var. Tabi, her yararın beraberinde bir takım zorluklarla birlikte gelebileceğini unutmamak lazım.

🔴 Çocuklar ve gençler ilk etapta bu kısıtlamalara uymak istemeyebilir ve farklı yollar arayabilirler. Aileleri ile aralarında yaşanan tartışmalar artabilir, öfke ve agresyon oluşabilir.

🔴 Aileler bu durumun bilincinde olarak çocuklarına sınırların niçin gerekli olduğunu anlatmalı. Kontrolcü değil, yol gösterici olmalı.

🔴 Yeni kullanım biçiminin yasaklar getirmek için değil, güvenli kullanım için rahat bir alan oluşturmak için tasarlandığı vurgulanmalı.

🔴 Çocuk sosyal medyayı bilinçli ve güvenli bir biçimde kullandığı sürece, ailenin kontrolüne gerek olmayacağı belirtilmeli. Kontrolü sağlayacak kişinin kendileri olduğu fark ettirilmeli.

🔴 Sosyal medyada geçirdikleri sürede herhangi bir rahatsızlık yaşamaları veya uygunsuz bir içerikle karşılaşmaları durumunda bunu aileleri ile paylaşmaları gerektiği öğütlenmeli.

Aysu ÇELENOĞLU Uzman Klinik Psikolog

Nef 22 Ataköy Psikolojik Danışmanlık / 0212 560 93 30