Artık hayatınız boyunca sevip koruyacağınız mınik bir yavrunuz oldu.Sorumluluk,bakabilirmiyim,zarar verırmiyim korkusu,eksik bişey yapma kaygısı ama hiçbir anne bebeğine zarar vermez.
İlk bebek haberi alınmasından Doğuma kadar heyecan,mutluluk,korkuyla geçen süre sonunda yeni bir süreç başlar.Tabiki uykusuz geceler,sık sık emzirme,konuşamadığı için ağlamalar anneyi tedirgin eder ve tabiki çok yorar.Ama genelde kimseye güvenip bebeğini paylaşamaz ama mutlaka paylaşmalıdır,çünkü ilk üç ay biraz yorucu bir süreçtir.
Önce anne sonra bebek.Anne kendini iyi hissetmezse ,ihtiyaçlarını karşılayamazsa bebeğinin ihtiyaçlarını karşılayamaz.Yeme,içme,banyo,uyku,kişisel ihtiyaçlar gibi.Siz iyi olursanız bebeğinizde iyi olur. Bununiçin yakın çevrenizden destek alıp kendinize vakit ayırmalısınız.,
Bebekle tüm hayat değişir.Artık herşey bebeğe odaklı olmak zorundadır.Her ne kadar zor görünsede bebeğin ihtiyaçları,uykusu,beslenmesi,ağlaması büyük zaman alır.Yemek düzeni olmaz ,artık başbaaşa değil,atistırmak şeklinde olur,ev düzeni değişir.Ama dünyanın en güzel şeyine sahip olunca bunların hiç önemi kalmaz.
Bu süreçte denge nasıl kurulmalı.Bebek doğduktan sonra eş rolü,anne rolüne dönüşerek farklı sorumlulukları taşımak zorunda kalır.Eşler mutlaka sorumlulukları eşit paylaşmalıdır.Annenin beğenilme kaygısı,iyi anne olamayacağı korkusu ve hormonal değişikliklerden olumsuz düşüncelere kapılabilir ama bunlargeçicidir.
Bebekler ilk haftalarda çevreden gelen uyarılara refleksler şeklinde yanıt verirler ama zamanla bu yanıtlar anlam kazanır. Gün içinde ihtiyaçlarını ağlayarak anlatırlar buda annemizi strese sokar ama zamanla herşey yoluna girer.
Bebeklı düzende herşey yemek,uyku,gidilecek yerler,tatil,eşlegeçirilen vakit,ev düzeni bebeğimize göre ayarlanır.Bebek hiçbirşey için size engel değildır.Bebeğinizle herşey beraber yapabilir,evde ve dışarda güzel vakit geçirebilirsiniz.Ayrıca bebeğinizin uyku saatlerındede anneler kendine vakit ayırmalıdır.Ayrıca en yakınlarından mutlaka destek almalı,eşiyle iş bölümü yapmalıdır.Böylece stres ortadan kalkmış olur.
Bebeklı hayat alışmak sanıldığı gibi hiç zor değil ,keşiflerle dolu güzel bir yolculuktur,Her saniyesinin tadını çıkarıp,bebeğinize,eşinize ve kendinize vakit ayırıp zevkini cikarın. Anneler Doğumdan sonra bebegını eşine bile güvenip vermekten çekinirler.Aslında anne usta baba çırak değildir.Araştırmalarda babaların Bebek bakımında aktif rol almayı çok istedikleri ,fakat bir kismı ne yapacağını bilemediğini,bir kısmının her bakımda görev aldığında sürekli uyarılıp korktuğunu (boynunu güzel tut,belini çıkaracaksın,alt böylemi değiştirilir,düşüreceksin çocuğu vs gibi),bir kısmınında aile büyüklerinden sıra gelmediğini belirtmişlerdir.
Doğumdan önce mutlaka bunlar beraber ve aile büyükleriyle mutlaka konuşulmalı ve iş bölümü yapılmalıdır.Mesela hastanede kim kalacak,eve döndüğünüzde evde hangi aile büyüğü ne kadar kalacak,ne ikramlar yapılacak,evde kalacak aile büyüğüne önceden ev detaylı tanıtılmalı ve eşyaların yeri gösterilmelidir.Böylelikle eve döndüğünüzde büyük bir karmaşa ve stresten herkes kurtulmuş olur çünkü kimse bunları birbirine sormaktan çekinir ve eve döndüğünüzde hem kalabalık,karışıklık ve hep beraber büyük yorgunluk olur.
Eşler birbirine anlayışlı olmalı sorumluluk eşit paylaşılmalıdır.Anne bebeğiyle ilgilenirken mesela baba masayı hazırlamalı,anne duş alırken baba bebekle ilgilenebilir.
Annemiz kendini iyi hissettikten sonra arada bir bebeği aile büyüklerine bırakıp basbasa en azından yemek,alışveriş veya bir sinemaya gidebilir,böylelikle birbirlerine vakit ayırmış olurlar ..Sonra bebiş biraz büyüyünce hep beraber dışardadır çok güzel vakit geçirebılırsınız ,bu bir süreç ve bunu en iyi şekilde,tadına vararak geçirmek gerektir.
Bebekli Hayata Alışmak
Sevim Kuruçay Çam
Yorumlar