Bebekler, anne karnında kapalı ve dar bir ortamdadır. Kendini sarıp sarmalayan ortamı arar ve böyle daha rahat uyurlar.Kundak çok eski bir gelenektir. Geçmişte doğumdan sonra, aylarca sımsıkı kundak ya-pılırdı. Sonra bu gelenek, bebeğin kalça gelişimini engellediği ve kalça çıkıklığına neden olduğu için yasaklandı.Ama artık günümüzde uygun şekilde yapılan yarım kundağın bebeğin rahat uyumasını sağladığı, huzursuzluğa iyi geldiği anlaşılmış ve tekrar önerilmeye başlanmıştır.Ama tabiki kollar, bacaklar sıkıca sarılmamalı, yarım kundak dediğimiz bacaklar serbest olmalı, kollar doğal duruşunda sarılmalıdır.Bebekler ilk 3 ay vücutlarının omuzdan yukarısını bilirler.

Kollar ve bacaklarının vücuduna ait olduğunu bilmedikleri için sürekli boşlukta gibi hareket eden eller, kollar sürekli bebeği uyandırır. Aynı zamanda bebeklerde gene ilk 3 ay moro refleksi dediğimiz sıçramalar olur. Bu da bebeğimizi çok sık uyandırır. Sık uyanan bebek sürekli emmek ister, sürekli emince kusmalar ve sıçramalarla ağlayan bebek daha çok hava yutar ve gaz sancıları artar. Uygun şekilde yapılan kundak bunu engellemekte ve uykuyu olumlu desteklemektedir.

DOĞRU KUNDAK NASIL YAPILMALI 

Bebeği sıcaktan bunaltmayan ince muslin bez ya da ince tülbentle yapılmalı.- Bebeğin sakin olduğu bir zaman seçilmeli.- 24 saat kundak yapılmamalı, aralıklı yapılma-lıdır. - Beslenme sırasında kundak yapılmamalıdır.- Bebeğimizin 4.aydan sonra yatakta dönme-leri başlayacağı için yapılmamalıdır.- Çok sıkı olmamak şartıyla sadece kollar, do-ğal duruşuyla sarılmalı.- Kundaklanan bebek sırt üstü yatırılmamalıdır.- Kalça ve bacaklar kesinlikle sarılmamalıdır. Çünkü bebeğin duruşu kollar yukarıda durur şekildedir. Vücuda yapıştırarak sarılan kollar bebeği daha huzursuz eder.- Kundak çok gevşek yapılmamalı.

Çünkü gevşeyen kundak bebeğimizin yüzünü kapatıp nefes almasını engelleyebilir.- Kucakta uyuyan bebek, yatağa konduğunda boşluk hissinden hemen uyanır ve bu du-rum sürekli olunca annemizi çok yorar ve strese sokar. Emzirme sonrasında bebeğin gazı çıkarılıp kundak yapılmalı ve öyle yatırılmalıdır.Kundak ilk 3 ay annelerimizin kurtarıcısı olur. Ama bebeğimiz istemez, mutsuz olursa kesinlikle yapmıyoruz.Kucak Dolusu Sevgiler.