Üçüncü azı dişleri olarak da ifade edilen 20’lik dişler, genellikle 17 -25 yaş aralığında ağız içinde görünmeye başlayan, toplamda 4 adet bulunan azı dişleridir. Bazı bireylerde yarım ya da tam gömülü şekilde çıkan 20'lik dişler özellikle çenedeki yer yetersizliğine bağlı olarak bölgedeki diş etinde kızarıklık, şişlik, lenf hassasiyeti, ağrı veya ağız açmada kısıtlılığa sebep olabilir. 20 yaş dişlerinin her durumda çekilmesi gerekmez. Herhangi bir ağrıya sebep olmadan uzun yıllar boyu çiğneme işlevine yardımcı olabilir. Ancak özellikle yarısı ağız içine sürmüş olan, gömülü, çürük ve diş eti enfeksiyonuna yol açan 20’lik dişlerin çok vakit kaybetmeden çekilmesi gerekir.
Çekimi gereken 20 yaş diş belirtileri:
- Dişin çıktığı bölgede şiddetli veya hafif ağrı
- Diş etinde kızarıklık ve iltihap
- Şişlik
- Diş etinde akıntı
- Ağızda kötü koku
- Lenflerde hassasiyet
- Ağzı açarken kısıtlılık
- Konuşma ve yutkunma güçlüğü
- Baş ağrısı
Diş çekim yöntemi nasıl belirlenir?
20’lik diş çekiminin nasıl olacağı dişin pozisyonuna göre belirlenir, dişin pozisyonunu görmek için muayene sırasında radrografik görüntülerden faydalanılır. Tam sürmüş ağız içinde yer alan bir 20 yaş dişi herhangi bir diş çekiminde olduğu gibi basit diş çekimi yöntemleriyle çekilir. Bazı durumlarda 20 yaş dişleri yarı gömülü de dediğimiz mukoza retansiyonlu olarak yer alır. Mukoza retansiyonu varlığında çekim işlemi öncesi dişetinde bir kesi yapılması ve çekimin ardından dikiş atılması gerekebilir. Bir diğer durum ise dişin tam gömülü (kemik retansiyonlu) olmasıdır; böyle durumlarda diş etine kesi yapılmasının ardından dişin çevresinde bulunan kemikten de bir miktar kaldırılması ve ardından dikiş atılması gerekebilir, tam steril koşullarda uygulanan cerrahi bir yöntemdir.
Diş çekimleri sırasında her ne kadar acı olmasından endişe duyulsa da güçlü lokal anestezik maddelerin kullanımı ile işlem sırasında ağrı veya acı duyulması önlenmektedir. İşlem sonrasında postoperatif ağrı oluşumunun önlenmesi için de hekim tarafından gerekli ilaçlar reçete edilerek konforlu bir iyileşme süreci geçirilir.