Anne-babaların korkulu rüyası…
Hangi okul daha iyi?
Çocuğumun potansiyelini hangi okul ortaya çıkarabilir?
Uykularım kaçıyor, hangi okulu seçmeliyiz?
Keşke bir kaç okul değiştiren kişiler olsa danışabileceğimiz…
Anne-babalardan sıklıkla duyduğumuz cümleler ve sorular..
Elbette ki sizin için çok değerli olan çocuğunuz için okul seçmek önemli bir karar.Her birimiz belli bir eğitim sürecinden geçtik, kimi olumlu, kimi olumsuz, hepimizin eğitime dair yaşanmışlıkları ve tecrübeleri var. Dahası arkadaşlarımız ve onların tecrübeleri, komşu ve akraba çocuklarının başarıları, hatta belki aile büyüklerinin beklentileri var çocuğunuzun okul yaşantısına ait.
Çocuğunuz 3-4 yaşlarına geldiğinde hemen hemen her ortamda konuşulan konu, hangi okula gidiyor? Hangi okula kayıt yaptıracaksınız? Üniversite yurt içi mi yurtdışı mı? Ve sonrasında üniversiteye kadar öneriler, tavsiyeler, yol haritaları hemen çizilir. Hepsi iyi niyetli olan bu yorumlar henüz erken yaşta çocuğu olan ve okul seçme sürecinde olan ebeveynler için zorlayıcı bir süreç haline geliyor.
Okul seçimini zorlaştıran etkenler nelerdir?
Evrensel faktörler: Dünya değişiyor, siyasi ve ekonomik dengeler değişiyor ve dünyadaki değişim bizleri de etkiliyor, yurtdışına eğitime giden öğrenci sayısı azalıyor mu?
Ülkemizdeki faktörler: Eğitim sistemi, eğitime bakış açısı, sınav sistemi değişiyor, bu değişim veliler ve öğrencilerde kaygı yaratıyor, hangi okullar hangi uygulamaları yapıyor?
Aile içi dengeler: Aile içi paylaşımlar azalırken, annebabalar daha bilinçleniyor ve bilgiye daha kolay ulaşıyor, ancak ulaştıkları bilgiler ne kadar doğru? İnternetten aldığımız bilgilere ya da sosyal medyaya güvenebilir miyiz?
Çocukların dünyası: En çok değişim de çocuklarda yaşanıyor. Teknoloji kullanımı, hızlı tüketim, iletişim, bilgiye ulaşmaktan çok farklı becerilerin kazandırılma ihtiyacını doğuruyor. İlerideki yıllarda bilinmeyen mesleklere ve dünyaya çocuk yetiştirirken, onları çok yönlü yetiştirmek önem kazanıyor. Bu değişimlere nasıl ayak uydurmalı? Okullar hangi becerileri destekliyor?
Peki, okul seçimi sürecinde nasıl bir yol izlemeliyiz?
İhtiyaçları belirleyin: Annebaba olarak kendi istek ve ihtiyaçlarınızı listeleyin, ortak paydada buluşun, çocuğunuz için nasıl bir eğitim hayal ediyorsunuz? Çocuğunuzun eğitimine uzun vadede ayıracağınız bütçe planlamanız, okula ulaşım, lokasyon gibi konuları da listeleyin.
Bilgi edinin: Olabildiğince çok kişiyle konuşun, eğitimciler, öğretmenler, danışmanlar, arkadaşlar, farklı okullardan çocuklar ve veliler... Ne kadar farklı görüş alırsanız analiz etmeniz o kadar sağlıklı olur, çünkü her ailenin ve çocuğun okullar ile ilgili farklı deneyimleri olma olasılığı yüksek.
Okul ziyaretleri yapın: Okul tanıtımlarına gidin, randevu talep edin, sorularınızı sorun. Okul yaşarken ve öğrenciler içindeyken okuldaki atmosferi gözlemleyin.
Önceliklerinizi belirleyin: Gezdiğiniz okullar, okulların öncelikleri ve felsefeleri, uygulamaları arasından kendi ailenize ve çocuğunuza uyan önceliklerinizi belirleyin.
Kayıt sürecini başlatın: Okulların kayıt tarihlerini, kontenjan durumunu mutlaka öğrenin. Bazı okullarda gözlem süreci olduğunda bu süreç uzayabilir. Bazen de bu son adımı ‘ön kayıt’ olarak okul ziyaretleri öncesinde yapmak gerekebilir, hatta bazı okullarda kontenjan durumuna göre bir-iki sene öncesinde başvurmak gerekiyor. Belirlediğiniz okula kaydınızı gerçekleştirin.
Bir çok annebaba okul seçimi için yola çıktığında ’Çocuğumuzun mutlu olacağı bir okul seçmek istiyoruz’ cümlesi ile başlıyor. Birlikte konuştuğumuzda daha başka öncelikler çıkabiliyor. ‘Benim çocuğum sınava hazırlansın, akademik okul olsun’ talebiyle gelen velilerimiz de var. Sadece ‘mutlu çocuk felsefesi’ ya da ‘sınav odaklı, akademik okul’ da yetmiyor tabi ki. Eğitimde 21. yüzyıl becerilerini (yaratıcılık, iletişim, işbirliği ve eleştirel düşünme) konuştuğumuz ve teknolojinin eğitime dahil olduğu bu günlerde bilgi ve ezber beceri gelişiminde yetersiz kalıyor.
İlkokulun son yıllarına doğru beklentiler, artıyor ya da ihtiyaçlar farklılaşıyor. Bazen öğrencilere yaşından fazla ya da az sorumluluk veriliyor ve çocuğun gerçek potansiyeli ortaya çıkmayabiliyor. Bu yüzden eğitime sadece ilkokul olarak bakmak değil, ortaokul ve lise uygulamalarını da sorgulamak gerekiyor.
Okul seçimi elbette önemli bir karar, bununla birlikte, bu kararı verdiğinizde okul ile birlikte hareket etmek de bir o kadar önemli. Annebaba olarak çocuğun gelişimine en önemli katkıyı sizlerin yapacağınızı da hatırlayın. Küçük yaşlardan itibaren aile içinde kurduğunuz iletişim ve yaklaşımlarda çocukların başarısında aynı oranda, hatta belki de daha önemli bir yer teşkil ediyor…