Diş hekimleri olarak, dişlerin önemini çok iyi biliriz ve ağızda kalmaları için gereken ne tedavi varsa uygularız. Ancak kırık ve çok büyük lezyonlu dişleri çekmek zorunda kalabiliriz.
Çekimden önce;
- Hastadan iyi bir anemnez almalıyız.
- Kullanmış olduğu ilaçları ( hipertansiyon, diyabet, kan sulandırıcı)
- Kalp hastalıkları
- Alerjisi olup olmadığını sormalıyız
Diş çekimi sonrası, hastaların bize genellikle sorduğu soruları cevaplamak isterim.
DİŞ ÇEKİMİ
- Bugün dişim çekildi ne gibi kurallara dikkat etmeliyim?
Ağız içindeki yara üzerine konulan steril gazlı bezi, karşı dişleri bastırarak en azından bir saat yerinde tutunuz. Bir süre sonra bu gazlı bez, ağızdaki tükrük ve kan ile iyice ıslanabilir. Yine de bir saatten önce gazlı bezi yerinden oynatmayınız. Çünkü bezin yerinden oynatılması veya değiştirilmesi yeni oluşan kan pıhtısının yerinden oynamamasına neden olur. Böylece yara yeniden kanamaya başlayabilir.
- Bir saatin sonunda kanama durmamışsa ne yapmalıyım?
Bir saatin sonunda gazlı bezi aldığınızda kanama durmamışsa yara üzerine yeni bir gazlı bez koyun. Ancak böylece karşı dişlerin yumuşak baskısı ile kanama durdurulur. Normalde diş çekimi veya ağzı içi cerrahi müdahalelere takiben ilk 2 saat içinde tükürükte kan görülmesi doğaldır. Bu süre içinde şiddetli kanama olduğunda veya 24 saatten sonra kanamalı tükürük gördüğünüzde hekiminizi arayınız
- Ne zaman diş fırçalamalıyım?
İlk 24 saat içinde diş çekilen yer haricinde kalan yerler fırçalanabilir. İkinci geceden itibaren tüm bölgeleri yumuşakça fırçalayabilirsiniz. Yara yerini fırçalamanız tekrar kanamaya veya vücudun oluşturduğu savunma şeklinin bozulmasına yol açar.
- Cerrahi veya diş çekiminden sonra ağrım olur mu?
Genelde ağrı olur. Bundan dolayı size ağrı kesici önerilir. Bazen şiddetli ağrı diş çekiminden 48 ile 72 saat sonra oluşabilir ki genelde ağız kokusu ve kötü tat algılanması ile beraber hissedilir. Eğer ağrı belli bir süre geçmiyorsa pansuman için hekiminize müracat ediniz. Ağız temizliğinin iyi olmaması veya sigara kullanımı bu durumun oluşmasına neden olabilir. Diş çekiminden sonra 5 gün süreyle sigara içmeyiniz.
- Yüzümde şiş ya da morarma olursa ne yapacağım?
Cerrahi yerindeki şiş beklenebilir bir durumdur. Bu şişle beraber morarma da olabilir. Birkaç gün içerisinde sarıya dönüşür. Çoğu zaman bu kan pıhtısı bir hafta ile 10 arasında vücut tarafından emilir ve hiçbir iz kalmaz. Şiş ve morarmayı önlemek için yara yerine en yakın yüz derisine buzlu su torbası ile cerrahi müdahaleyi takiben ilk 48 saat içerisinde kompres yapılabilir. Bu kompresin süresi 10-15 dakikayı geçmemelidir. Ayrıca başınızı yukarı pozisyonda beden ile 30 derece açı yapacak şekilde yatırmalı başınızın altına yastık koymalı ve sırt üstü yatmalısnız.
- Beslenmem nasıl olacak?
Ağız içi cerrahi ve ya diş çekimi, normal günlük diyetimizi etkilememektedir. Tam tersine vücudun oluşabilecek yan etkilere karşı koyabilmesi ve yaranın çabuk iyileşebilmesi için yeterli kalori ve beslenmeye gerek duyulmaktadır. Sıvı ve yumuşak gıdalar ile beslenmelisiniz.
- Dikiş varsa ne yapacağım?
Cerrahi müdahale esnasında ağız içindeki yara yerinde birkaç dikiş atılmış olabilir. Bu dikişler bazen vücut tarafından emilebilir cinstendir ve alınması gerekmiyor olabilir. Eğer emilebilir cinstense ve alınması gerekmiyor olabilir. Bu dikişler genelde 7 ile 10 gün içerisinde alınır. Her iki durumda da dikişte dikişin ağızda olduğu sürece, dilinizi o bölgeye götürmemeye ve dikişlerle oynamamaya özen gösteriniz.
- İlaç kullanmalı mıyım?
Eğer ilaç yazılmışsa, ilacın miktarı, uygulanış şekli, süresi ve zamanını aynı önerilen şekilde olmasına dikkat edin. Cerrahi ve çekim sonrası yara iyileşme süresi hastaya göre değişmektedir ve birkaç gün sürebilir. Ağız hijyenini sağlamanız yaranın iyileşmesini hızlandırır.
Diş çekimini takiben öneriler
- Hekiminizin yanından ayrıldıktan sonra, gaz tamponunu ısırarak yerinde tutunuz. Kanama var ise ikinci tamponu da çekim yerine uygulayabilirsiniz.
- Çekimi takiben 4-6 saat kadar sızıntı halinde kanama meydana gelebilir.
- Çekimden sonra mümkünse başınız yüksekte olmak kaydıyla yatınız.
- Çekimi takiben yaklaşık 2 saat kadar herhangi bir şey yemeyeniz. Sıcak yiyeceklerden kaçınınız.
- Alkol ve kanamayı arttırabilecek olan ilaçları kullanmayınız.
- Eğer herhangi bir sorun olur ise (ağrı, fazla ve uzun süre kanama) diş hekiminize başvurunuz.