Diş Hekimi Mıgır Gülezyan, ağızda oluşan aftların, behçet hastalığı, kansızlık, vitamin eksikliği, mide bağırsak hastalıkları, alerji, stres ve beslenme bozukluklarının habercisi olabileceğini ve bu nedenle ağızda aft çıkabileceğini belirtti.
Bu yüzden mutlaka hastaların hekimlerine gidip, aftların neden çıktığının bulunması ve o hastalığın tedavi edilmesi gerektiğini ifade eden Dr. Gülezyan “Zaten hastalık tedavi edilirse aftlar da iyileşecektir.” dedi.
Özellikle yetişkin hastalarda aniden aft görülmeye başlanırsa daima muhtemel sistemik sebebinin akla getirilmesi gerektiğine dikkat çeken Gülezyan, aftın teşhisinde özel laboratuvar testleri olmadığını söyledi.
Bazen aftların ağız kanserleri ile karışabileceğini, bu nedenle uzun süreli ve yer değiştirmeyen yaralarda ağız kanserinden şüphe edilmesi gerektiğini ifade etti.
Dr. Gülezyan “Aft görünüründeki yaralar, ağız kanserinden iyi ayırt edilmediği taktirde tedavi için çok geç kalınmış olabilir” dedi.
Ayrıca Dr. Gülezyan, Aftların tedavisinde esas amacının, semptomları, tekrarları ve yaraların ağızda kalma süresini azaltmaya yönelik olduğunu da aktardı.
Dr. Gülezyan, bir araştırmaya göre: aftlarda kaygı ve stresin rol oynayabileceğinin tespit edildiğini de açıkladı.