Tüm uzmanların deşiği gibi ellerini günde 10 kez yıkıyorsun ve yüzüne dokunmayı bıraktın. Sağlığınızı iyileştirmek ve hataları önlemek için başka neler yapabilirsiniz?

Uzun bir kış dönemi oldu havalar hala soğuk. Güneş yüzünü bir gösteriyor bir tamamen derinliklerde kayboluyor. Sabah akşam değişen hava sıcaklıkları sayesinde herkesin soğuk algınlığı vardı şimdi üzerine bir de korana virüs salgını eklendi. Bağışıklık sistemimizi güçlendirmek artık daha acil bir durum, ancak daha fazla portakal yemenin ve en iyisini ummanın ötesinde başka neler yapabiliriz?

BAĞIŞIKLIK SİSTEMİNİ TANIYALIM

Manchester Üniversitesi'nde bir immünoloji profesörü olan Sheena Cruickshank, bağışıklık sisteminize nasıl bakacağınızı bilmek için, önce cephaneliğinizdeki silahları anlamanız gerektiğini söylüyor.

Daha önce hiç tanışmadığın bir mikropla temas ettiğinde vücuduna girmesini durdurmak için; deri, bunun yanı sıra mukus ve Mikrobiyom (hücre içi ve dışında yaşayan tahmini 100tn mikrop) gibi çeşitli engeller vardır. Bunları aştığı durumlarda ise beyaz kan hücrelerimiz ve bağışıklık hücrelerimiz(makrofaj) ile mücadele etmesi gerekir. Bazen aksaklıklar olabilir, yeni tanıştığın mikroorganizma tüm bu sistemleri alt edebilir. Bunun önüne geçebilmek için hayat tarzı değişikliğine gitmeli;

  • Açık havada yürüyüş ve egzersiz yapmalı,
  • Aigara ve alkolle arana mesafe koymalı,
  • Ellerini sık yıkamalı,
  • Uyku düzenine dikkat etmeli ,
  • Beslenmeni düzenleyerek sağlıklı hale getirmelisin.

BAĞIRSAK FLORANI ÇEŞİTLENDİR!

Yaşlı insanlar ve alerji, astım, romatoid artrit ve diyabet gibi iltihaplanma ile karakterize olan hastalıkları olanlarda daha az çeşitli bağırsak mikrobiyomları olma eğilimi vardır.

Bağırsak florasını beslemek için Cruickshank “çok miktarda lif içeren gıdalarla daha çeşitli bir diyet yemeyi” önerir.

GÜÇLÜ BAĞIŞIKLIK İÇİN ÖNCE MUTFAK!

Bağışıklık sistemini güçlendirmek istiyorsan ilk adım doğru bir liste ile market alışverişi yapmak olmalıdır.

C Vitamini içeren taze meyveler-sebzeler başta olmak üzere günlük en az 500gram sebze ve 500 gram meyve tüketimine dikkat etmelisin. Haftada 1 veya 2 defa alacağın meyve-sebzenin miktarını evdeki birey sayısını da dikkate alarak yapmayı unutmamalısın.

Alışveriş listene ekleyerek; mutfağına şifa getirip, bağışıklığını kuvvetlendirecek bu süper besinlere bakacak olursak;

Sarımsak; içeriğindeki allisin ile özellikle enfeksiyonların başlangıcında önemli bir koruma sağlıyor.

Narenciye; içerdikleri bol C vitamini ile enfeksiyonlarla savaşın güçlü anahtarlarıdır. Greyfurt, portakal, mandalina, limon gibi turunçgilleri günlük menünüze ekleyeme özen gösterin

Brokoli; içerdiği yüksek mineral ve vitamin içeriğine bol lifli yapısı da eklenince bir süper besin olarak karşımıza çıkıyor.

Kırmızı biber; Kırmızı biber neredeyse 2 kat fazla c vitamini içeriği ve içerdiği beta-karotenle hem cilt hem göz sağlığımız için koruyucu hemde kuvvetli bir antioksidan olarak bağışıklık kuvvetlendiricidir

  • Zencefil;
  • Yoğurt / Kefir; Doğal kalsiyum içeriklerinin haricinde içerdikleri bakteri sayısı ve çeşitliliği ile bağırsak floramızı koruyarak bağışıklığımıza güç katarlar.
  • Ispanak;
  • Badem;
  • Zerdeçal;
  • Kivi;

BAĞIŞIKLIK GÜÇLENDİREN ÇAY

Akşam, ailenizle birlikte geçirdiğiniz vakitte zamanı nefis sıcacık bir çay ile bağışıklıklarına destek olmanın tam zamanı.

Malzemeler

1 çubuk tarçın

5-6 karanfil

1 adet kabuğu soyulmuş limon

Bir tutam ıhlamur

2 fındık büyüklüğünde taze zencefil

1 litre sıcak su

Su hariç tüm malzemeleri demliğe alın. Suyu ayrı bir yerde kaynatıp demliğe boşaltın. Birkaç dakika demlenmesi için beklettikten sonra tüketebilirsiniz. 5 dakikadan çok demlenmesine izin vermeyin.