Anne yenidoğan bebeğine sarılması, öpmesi ile annenin içgüdüsel olarak yaptığı ve bebeğin de hissettiği harika duygular.

Tabii ki, çoğu anne doğumdan ve doğumdan hemen sonra bebeğe ten tene temas etmenin önemini duymuşlardır. Peki ya bundan sonra?

Bebekle evde ilk birkaç günden sonra ne olacak?

Ten teması Nedir?

Ten tene bakımı annenin çıplak göğsüne bebeğin çıplak (veya bir bebek bezi ile) içine yerleştirildiği zamandır. Doğumdan hemen sonra başlamak için ideal bir zamandır, ancak ten tene temas daha büyük bebekler için de faydalıdır.

Ten tene temasın Faydaları;

Emzirmeyi destekler
Sezaryen sonrası komplikasyonların azalmasına yardımcı olur.
Bebeğin ısısını ve diğer fizyolojik süreçleri düzenler
Bebek ve Anneğin Stresi Azaltır –
Anne ve bebeğin bağlanmasına yardımcı olur
Doğum sonrası depresyon azaltır
Beyin gelişimini destekler 
Bebekler annelerle doğumdan hemen sonra ten teması halinde olduklarında , annenin cildindeki bakterileri alır Ve hastane enfeksiyonlarına karşı koruyucu olup, hastalanmasına büyük ölçüde azaltır.


Yenidoğanın normal rutinini gözlemlemek, sadece ten temasta hemen başlayabilen inanılmaz bir süreçtir.

Sezaryen ile doğum yaparsanız, bebeğinizin ten teması yapabilirsiniz. Ülkemizde sezaryen özellikle genel anestezi ile sezaryenlerde yapılmasa da epidural veya spinal anestezi ile doğumlarda ten teması yapılıyor. Ama genel anestezi sezaryen ile doğum yaparsanız ilk ten temasını bebeğiniz babasıyla yapabilir.

Anne karnında 24. Haftada sesleri duymaya başlayan, 27-28. Hafta da artık o sesleri farkına varan bebeğiniz babasının sesini tanıyor. İşte bu nedenle bebeğiniz dünyaya geldiğinde hemen babası ile ten teması yapar, babası bebeği ile konuşursa bebeğiniz babayı tanıyacak ve kendini güvende hissedecektir. Ve ilk bağlanma bu şekilde başlayacaktır.