Bu durumlarda su içmek yetmiyor hatta tehlikeli bile olabiliyor… İzotonik içecekler ne zaman tüketilmeli?

17 Temmuz 2024 Çarşamba 14:09
4167 Okunma
Bu durumlarda su içmek yetmiyor hatta tehlikeli bile olabiliyor… İzotonik içecekler ne zaman tüketilmeli?

İçinde bulunduğumuz bu sıcak günlerde vücudun terle attığı suyu ve mineralleri yerine koymak çok önemli. Ancak bazı durumlarda su içmek terli olmadığı gibi fazla su tüketimi ölümcül durumları beraberinde de getirebiliyor.Sıcak havalarda terleme yoluyla vücudumuz daha fazla sıvı kaybediyor. Bu kaybı yerine koymak için bolca su ve sulu gıdalar tüketmek gerekiyor.

Öte yandan, sıvıyla birlikte kaybedilen elektrolitleri de takviye etmek için özel olarak formüle edilmiş izotonik içecekler de böyle zamanlarda sık sık gündeme geliyor. 

Peki susuzluğumuzu gidermek ve vücudumuzun dehidrasyona uğramasını önlemekte hangisi daha etkili?

Johns Hopkins Üniversitesi'nde acil tıp dersleri veren Dr. Matthew Levy, "İşin sırrı doğru dengeyi bulmakta" dedi.

Yukarıda da dediğimiz gibi, terle vücuttan sadece su atılmıyor. Vücudun birçok fonksiyonunda kritik rol oynayan tuz gibi çeşitli temel mineralleri de terle kaybediyoruz. Dolayısıyla elektrolit kaybını akıldan çıkarmamak gerekiyor.

NE İÇTİĞİNİZ VE NASIL İÇTİĞİNİZ DE ÖNEMLİ

  • Yüksek sıcaklıklarda uzun süre dışarıda kalacak olan kişilere güne su içerek başlama tavsiyesinde bulunan Dr. Lipman, "Litrelerce su içmekten bahsetmiyoruz, dışarı çıkmadan önce iki bardak içmeniz yeterli olur" dedi.
  • Dr. Lipman, "Vücudunuz fazlalık suyu atacak. Yani önden 2 litre su içmenin sık sık tuvalet ihtiyacı hissetmek dışında bir etkisi olmaz" ifadelerini kullandı.Dr. Levy ise su yerine şekerli kafeinli içecekler ya da alkol tüketmenin çok yanlış olduğunu belirtti. Zira şeker, kafein ve alkol vücuttaki dehidrasyonu artıran etkenler.

SUDAN DAHA FAZLASINA NE ZAMAN İHTİYAÇ VAR?

Uzmanlar, açık havada uzun süre boyunca zorlayıcı faaliyetler ya da ağır egzersizler yapacak kişilere su tüketimini izotonik bir içecekle takviye etme uyarısında da bulundu.

Dr. Levy, "Böyle durumlarda ter yoluyla kaybedeceğiniz elektrolitleri sadece su içerek yerine koyamazsınız" dedi.

Aslına bakılırsa, böyle durumlarda çok fazla su içmek tehlikeli bile olabiliyor. Vücuttaki zaten azalmış olan elektrolitler su tüketimiyle seyreldiğinde ortaya ölümcül olabilen hiponatremi yani vücuttaki sodyum düzeylerinin anormal derecede düşük olması durumu çıkıyor.Dr. Levy, izotonik içecekleri tüketmeden önce içeriğindeki malzemelerin kontrol edilmesi özellikle de şeker ve kafein miktarı konusunda dikkatli olunması gerektiği konusunda uyardı. Çok fazla şeker ve kafein içeren içecekleri tercih etmemek gerekiyor.

Dr. Lipman ise izotonik içeceklerin tüketiminin abartılmaması gerektiğini söyledi ve ekledi: "Elektrolitli içecekler ya da takviyeler vücudunuzun sodyum kaybetme hızını düşürse de bunları çok fazla tüketmek de vücuttaki minerallerin seyrelmesiyle sonuçlanacaktır."

Cleveland Clinic kaynaklarına göre, 1 ya da 2 izotonik içecek çoğu kişi için yeterli olabilir. Susuzluğunuz halen geçmediyse suyla devam etmek daha iyi bir seçim olacaktır.

DHA

Son Güncelleme: 19.07.2024 11:07
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner23

banner24