Device to Root Out Evil, Amerikalı sanatçı Dennis Oppenheim tarafından bir heykel olarak tasarlanır. Başlangıçta “kilise” ismiyle anılan eser New York Şehri Halk Sanat Birliği’ne, sanatçının yaşadığı Kilise Sokağı’nda yer alacak şekilde bir yerleştirme olarak önerilir. Ancak bu öneri tartışmalara yol açacağı gerekçesiyle reddedilir ve heykelin ismi değiştirilerek “Device to Root Out Evil”  yani “Kötülüğün Kökünü Kazıyacak Alet” ismiyle 1997’de Venedik Bienali’nin bir parçası olarak sergilenir.

Tartışmalar ve taşınmalarla dolu bir geçmiş!

Stanford Üniversitesi, 2003 yılında son derece dikkat çeken bu eserin satın alınmasını onaylar. Fakat kısa bir süre sonra bu karar üniversite rektörü tarafından “kampüs içerisinde sergilenmeye uygun olmadığı” gerekçesiyle veto edilir. Bu karışıklık sonrası Vancouver’da sergilenmek için Kanada’ya giden heykel, 2005 yılında Vancouver Heykel Bienali’nde sergilenmek için bir parka yerleştirilir. Burada da anlaşmazlıklar çıkması üzerine Device To Root Out Evil, Calgary’deki Glenbow Müzesi’ne taşınır ve 2014 yılında kadar burada yer alır. Sıra dışı görünümü tartışmaları körüklediği için kendisine uzun süreli sergi alanı bulmakta zorlanan heykel şu sırlar Mallorca’da bulunan Plaza de la Puerta de Santa Catalina’da sergilenmekte.

Yaklaşık olarak 7 metre yüksekliğindeki Device To Root Out Evil, galvanize çelik konstrüksiyonlar üzerine kurulu olarak inşa edilir. Dış çeperin kaplamasında yapıya modern havasını katan anodize delikli aliminyum kullanılır. Şeffaf Venedik camı ile tamamlanan yapısal parçalar göz alıcı bir gerçekliğe ve canlılığa sahiptir. Çatı ve çan kulesinde kullanılan camlarda tercih edilen kırmızı renk ışık altında mistik bir görüntü yaratır. Yapının ağırlık merkezini destekleyen ve düşmesini önleyen ana parça ise zorlu hesaplamalar sonucu dökülen beton temellerle sağlamlaştırılmıştır.

Oppenhenheim çalışmasından “Çok basit bir hareket, sadece baş aşağı çevrilerek yapılan bir ilüzyon! İyi bir heykelde hareketler mümkün olduğunca az ve öz olmalıdır. Bu şekilde heykel, taşıdığı anlama en doğru şekilde yaklaşır. Bir şeyi ters yüz etmek onun anlamını tam olarak ortaya çıkarır.” şeklinde bahsetmektedir.