NASA’dan bilim insanları, Mars ve Dünya’nın 28 Eylül ve 17 Ekim arasındaki “Güneş kavuşumu” sırasında gezici Perseverance ile iletişimlerini sınırladı. Mars gezgini Perseverance, kayalık bir çıkıntının yanına park edilmiş bir şekilde tekrar çevrimiçi olmayı bekledi ve bu bekleme süresini hava durumunu izlemek, Mars tozunun rüzgârda nasıl hareket ettiğini görmek için kullandı.
Her iki yılda bir gerçekleşen Güneş kavuşumu sırasında, bilim insanlarından, 2 ila 16 Ekim arasında gezici ile iletişim kurmaya çalışmamaları istendi.
NASA, bu sırada sinyallerin bozulabileceğinden endişeleniyordu. NASA’ya göre, gezici tarafından gönderilen veriler yol boyunca kaybolursa, pek de önemli değildi. Asıl risk, Dünya’dan geziciye gönderilen komutların bozulmasıydı. Böyle bir durum gezginin kendisine zarar vermesine neden olabilirdi.
Güneş kavuşumu sırasında gezgin, otomatik pilota alındı ve Twitter paylaşımına göre 25 Ekim’de işe geri döndü. Perseverence için açılan Twitter profilinde yeni fotoğraflarla birlikte şu satırlar yer yer aldı:
“İşe geri döndüm, bu iki güzel çıkıntının arasına park ettim. Bazı görüntüleme, hava durumu çalışmaları, kimya deneyleri yapıyor ve ayrıca bir yazılım güncellemesi de alıyordum.”
Perseverance, şubat ayından beri Mars’ta ve yaşam izleri bulma umuduyla Mars’taki Jezero kraterini araştırıyor.
NASA, Perseverance'ı Mars'taki Jezero Kraterine, kraterin Türkiye'de bulunan Salda Gölü ile benzerlikleri sebebiyle gönderdi ve şu anda NASA'nın ilgisi Salda Gölü ile Jezero Kraterinin üzerinde.
İlginizi Çekebilir
Tıklayın! NASA'dan yeni Salda Gölü paylaşımı: Yaşamın sırrı burada olabilir