Zaman Yönetimi Nedir?

Yaşamın her alanında başarılı olmak için zamanın değerini bilmek ve onu verimli bir şekilde kullanmak gerekir. Zaman yönetimi kişinin zamanını belirli etkinlikler arasında nasıl paylaştıracağını organize etme ve planlama sürecidir. Zamanı iyi
yönetmek çok önemlidir, çünkü böylece daha az sürede daha çok iş yapabilirsiniz. Zamanı doğru kullanamamak yapılan aktiviteye zarar verir ve strese yol açar. Görünüşe bakarsanız, çoğumuz için gün içinde yeterince zaman yoktur. İnsanların çoğu, gün bittiğinde düşündükleri her şeyi yapamamış veya tamamlayamamış olmaktan şikayet ederler. Öte yandan, gün hepimiz için 24 saattir ve bazı kişiler zamanlarını diğerlerinden daha iyi kullanırlar. Bunun sebebi zamanı iyi yönetmeleridir. Zaman yönetimi, zamanı etkili bir şekilde idare etmek ve doğru zamanı, doğru etkinliğe tahsis etmektir. Yapılacak faaliyetleri önemlerine göre sıralamayı ve her birini belirli zaman dilimleri içinde gerçekleştirmeyi de kapsar. Kendinize belirli bir süre içinde yapmanız gereken hangi aktivitenin daha önemli olduğunu ve ona ne kadar zaman ayırmanız gerektiğini sorun. Hangi işlerin daha önce yapılması gerektiğini ve hangilerinin daha sonraya bırakılabileceğini bilin. Bu, elinizdeki zamanı iyi kullanmanıza yardımcı olacaktır. Zamanı doğru kullanamamak istenmeyen sonuçlara yol açabilir: ,

• Kaçırılan randevular 
• Daha yüksek stres düzeyi
• Düşük iş kalitesi
• Verimsiz iş akışı
• Profesyonel itibarın zayıf olması ve kariyerin ilerlememesi

Meşgul olmakla etkili olmak farklı şeylerdir. Gününüzü bir etkinlik çılgınlığı halinde geçirdiğiniz halde, gün bittiğinde istediğiniz verimli sonuçları alamamış olduğunuzu fark edebilirsiniz. 

Etkili Zaman Yönetimi İçin 7 İpucu

1.Hedeflerinizi Doğru Belirleyin Çalışmaya başlamadan önce ulaşılabilir ve ölçülebilir hedefler belirleyin.,

2.Öncelikleri Tespit Edin
•Gün içinde yapmanız gereken şeyler üzerinde düşünün, onları önem ve aciliyet durumuna göre sıralayın.
•Önemli ve acil işlerinizi hemen yapın.
•Önemli, fakat acil olmayan işleri ne zaman yapacağınıza karar verin.
•Acil olarak yapılması gereken fakat önemli olmayan işleri, mümkünse başkasına devredin.
•Önemi ve aciliyeti olmayan işleri daha sonra yapmak üzere bir kenara bırakın.

3.Yapılması Gereken Her İş İçin Bir Zaman Sınırı Belirleyin
Yapılacak işler için zaman sınırları belirlemek daha iyi odaklanmanıza ve daha verimli çalışmanıza yardımcı olur. Küçük bir çaba göstererek yapacağınız bu iş muhtemel sorunları önceden görmenizi ve onlarla başa çıkmak için planlar yapmanızı da sağlayabilir.

4.Arada Bir Mola Verin
Ara vermeksizin, üst üste bir sürü iş yaparken odaklanmak ve motive olmak daha zordur. İşler arasında aklınızı boşaltmak ve kendinizi yenilemek için kısa bir yürüyüş ya da meditasyon yapın veya şartlar uygunsa biraz kestirin.

5.Zamanınızı Uzun Süreli Olarak Planlayın
Takviminizi hazırlarken projeler veya genel bir projenin bir parçası olan işler için bitiş tarihleri yazın. Haftanın veya ayın hangi gününün, hangi iş için uygun olduğu üzerinde düşünün.

6.Zorunlu Veya Gerekli Olmayan İşleri/Aktiviteleri Ayırın
Nelerin önemli olduğunu, nelerin gereksiz veya vazgeçilebilir olduğunu belirleyin. Neleri yapmanız önemli? Neleri siz yapmalısınız, neler zamanınızı ayırmanıza değer? Bunları tespit edip ortadan kaldırır veya devrederseniz gerçekten önemli olan şeyler için daha fazla zamanınız kalır.

7.Önceden Planlayın
Güne neler yapmanız gerektiğine dair net bir fikirle başlarsanız zamanı daha iyi kullanırsınız. Her iş gününün sonunda, ertesi gün yapılması gerekenleri de düşünün, hatta not edin. Bunu alışkanlık haline getirmeye çalışın, işinizi kolaylaştıracaktır.