Vajinal Inflamasyonlar

Yaz döneminin başlanması , havuz ve deniz mevsiminin açılmasıyla bilikte kadınlarda görülen vajinit dedğimiz vajinal inflamasyon durumları artar.Her yaştaki kadınları etkiler , ancak üreme çağınaki kadınlarda daha sık görülür.

  Normalde vajinadan az miktarda şeffaf , kokusuz , bulanık , beyaz renkte akıntı gelmesi normaldir. Bu  vajinal mukozayı ıslak ve sağlıklı tutar. Vajinanın kendi florasında bakteriler, mantarlar gibi çeşitli mikroorganizmalar denge halinde bulunur. Vajinanın asiditesi bu dengenin korunmasını sağlar.

  Enfeksiyöz , hormonal ve irritan maddeler nedenile vajinal floranın bozulması ile vajinal asidite bozulur.Sonucunda vajinal inflamasyon yani vajinit oluşur.

 Enfeksiyoz vajinit , üreme yaşındaki kadınlardaki vajinitlerin çoğunu oluşturur.Bakteriyel enfeksiyonlar ve mantar vajinitlerin en sık nedenidir. Genellikle Candida Albicans (mantar) , Trichomonas Vajinalis (protozoa) veya Gardnella Vajinalis (bakteri) tarafından meydana gelir. Daha ender enfeksiyonlar bel soğukluğu (gonokok ) , klamidya , mikoplazma , herpes ve bazı parazitlerdir.

  Vajinit erken tedavi edildiğinde komplikasyonsuz iyileşir.Ancak uzun süreli tedavi edilmeyen vajinitlerde özellikle enfeksiyöz vajinit ise oluşan enfeksiyon uterus , fallop tüpleri ve overlere de ulaşabilir. Bu organlarda oluşan inflamasyon , enfeksiyon sonucu oluşan yapışıklıklar kısırlık nedeni olarak karşımıza çıkabilir. Hamilelik döneminde oluşan vajinitler ise erken doğum sebebi olabilir.

İrritan vajinit allerji yapan veya tahriş eden maddelerden kaynaklanır.Allerji nedeni prezervatif , spermisit , sabun , parfüm , vajinal duş , meni veya kullanılan fitiller olabilir.Bunların neden olduğu inflamasyon sonucu vajinal akıntı oluşabilir. Yanma i kaşıntı şikayetleri oluşturur.

Hormonal vajinit sıklıkla gebelik süresinde , doğum sonrasında veya menapozdaki kadınlarda yaşanan hormonal değişim nedeniyle olur. Vajina duvarlarının ince ve kuru olmasından kaynaklanır. Bazen ergenlik öncesi kız çocuklarında da yine yetersiz östrojen salgısına bağlı mukozal tabakanın tam gelişmemesi nedeniyle vajinit oluşur. Kaşınma , yanma ve acı olabilir. Vajinal dokunun ince olması nedeniyle sekonder enfeksiyonlar da gelişebilir.

Vajinitlerde genellikle kaşınma , yanma olur .Birlikte akıntı da olabilir. Bazı enfeksiyonlarda cinsel ilşkide acıma , idrarda yanma hissedilebilir.

 Vajinal akıntının görünümü ve vajinal muayene vajinit nedenini tanımlamada yardımcı olabilir. Beyaz sulu peynir görünümlü akıntı kandidiazisi (mantar enfeksiyonu ) düşündürür. Gardnella vajinitinde genellikle balık kokulu bi akıntı olur. Beyaz , gri veya sarımsı renktedir.

Trichomanas vajiniti de balık kokulu yeşilimsi , bol akıntıya neden olur. İdrarda ve ilşikide acı ve yanma oluşur.

 Herpes enfeksiyonlarında genital bölgede su kabarcıkları , ağrı ve kaşıntı izlenir.Vajinit tanısı jinekolojik muayenede görünümünden , Ph değerine bakılarak , akıntının mikroskopik muayenesi ve kültür yapılarak konur.

Enflamasyon nedenine yönelik tedavi planlanır.Bakteriyel vajinitlerde antibiyotik kullanımı , vajinal asiditenin sağlanması için propiyonik asit kullanımı gerekir. Cinsel yolla bulaşımın engellenmesi için eşin de teavisi gerekir.Mantar enfeksiyonlar antifungal kullanımı gerekebilir. Vajinal floranın sağlanması için probiyotik kullanımı uygun olur. Günlük hijyen için sirkeli su ile perine temizliği asiditeyi sağlamada etkilidir. Hormonal vajinit nedenlerinde östrojen içerikli krem ve fitiller tedavide kullanılır.

Sağlıkla ve sevgiyle kalın.