Süt Dişlerinin Önemi

Süt dişlerinin en önemli görevi çocuğun düzgün beslenmesini sağlamaktır. Ayrıca fonasyonun (konuşmanın) gelişimi de süt dişlerinin varlığına bağlıdır. Süt dişleri kapladıkları alanı kendilerinin yerine gelecek olan kalıcı diş için korumakta ve kalıcı diş sürerken ona rehberlik yapmaktadırlar. Süt dişi erken çekildiği zaman bu doğal yer tutuculuk fonksiyonu da ortadan kalkmaktadır. Bu durumda yani süt dişlerinin erken çekilmesi durumunda ‘yer tutucu’ lardan faydalanıyoruz.

Yer tutucular

Erken süt dişi kayıplarında var olan yerlerin korunarak sürekli dişlerin çene kavsinde düzgün biçimde olması gereken yere yerleşebilmelerini sağlamak için kullanılan ağız içi apareylerdir. Kalıcı dişlerdeki çapraşıklığı minimuma indirir. Ancak kötü ağız hijyenine sahip ve yüksek çürük riski taşıyan çocuklarda iyi temizlenmeyeceklerinden uygun bir tedavi seçeneği oluşturmayabilir. Yer tutucular diş eksikliğinin bulunduğu yere ve diş eksiği sayısına bağlı sabit ya da hareketli
şekilde dizayn edilirler.

Yer tutucu uygulaması sonrası hasta ve ailesi tarafından takip edilmesi gerekenler:

• Çocuğun ağzına uygulanan yer tutucu, yerinden çıktığında fazla zaman kaybetmeden diş hekimine gidilmeli ve yer tutucu yeniden yapıştırılmalıdır.

• Yer tutucunun çevresi rutin şekilde ağız içindeyse diş fırçalama, takılıp çıkarılabilir ise hekimin anlattığı şekilde iyice temizlenmelidir.

• Dil ya da parmak ile apareye bastırılıp apareyle oynanamamalıdır.

• Sakız gibi yapışkan gıdaların tüketilmemesi, yer tutucunun yerinden oynamaması adına önem göstermektedir.

• Yer tutucu uygulamasının ardından rutin olarak 6 ayda bir diş hekimine kontrole gidilmelidir, çünkü diş hekiminin alttan gelecek olan dişi takip etmesi gerekmektedir.

• Herhangi bir nedenden dolayı yer tutucu kırılır ya da ezilirse, diş hekimine gidip yenisinin yaptırılması gerekmektedir

Diş Hekimi S.Dilara Peker

instagram/dt.dilarapeker
0212 322 33 09