Sıcak çarpması vücudu nasıl yavaş yavaş yok ediyor ve sadece 15 dakika içinde organ yetmezliğine neden olabiliyor? Uzmanlar detay detay anlattı.

1300’DEN FAZLA HACI ADAYI HAYATINI KAYBETTİ

Dünya genelinde aşırı sıcaklıkları yaşadığımız günlerdeyiz. Sıcaklık dereceleri öyle artmış durumda ki insanlar sıcak çarpması sebebiyle hayatını kaybediyor. Mekke’deki aşırı sıcaklar nedeniyle en az 1300 hacı adayı hayatını kaybetti. Geçtiğimiz hafta Yunanistan’da iki turist aşırı sıcaklar yüzünden vefat etti, üç turist ise kayıp.

Uzmanlar, Türkiye'de de sıcaklıkların mevsim normallerinin bir hayli üzerinde seyretmesine dikkat çekiyor. Aşırı sıcaklar dünya genelinde orman yangınlarının dışında olağanüstü hava olaylarına da neden oluyor. Geçtiğimiz hafta İspanya'da şiddetli sel uçuşları durdurdu.

Öte yandan aşırı sıcaklıklar sonucu sıcak çarpması vakaları da artmaya başladı. Uzmanlar, açık havada oturduktan sadece 10 dakika sonra ortaya çıkabilen ölümcül sıcak çarpması tehlikesine karşı uyarıda bulunuyor.

SADECE 15 DAKİKA YETİYOR

İnsan vücudunun hayati fonksiyonlarını yerine getirebildiği dar bir sıcaklık aralığı vardır; bu aralık kabaca 37°C ile 37,8°C arasındadır.

Uzmanlar, sıcak çarpmasına yol açan 'olaylar dizisinin' aşırı sıcağa (32°C üzeri) maruz kalındıktan sonra saniyeler içinde başladığını, terleme, hızlı kalp atışı ve dehidrasyonun da buna dahil olduğunu belirtiyor.

Sadece beş ila 10 dakika içinde sıcak, beyin gibi hayati organlardan kanı çekerek kafa karışıklığına, baş dönmesine ve bayılmaya yol açıyor. Vücudun tamamen sıcak çarpmasına girmesi ve 'vücut fonksiyonlarının tamamen kaybolması' ise sadece 15 dakika sürüyor.

Uzmanlar, ortalama bir insanın kavurucu sıcağa adım attığı andan itibaren vücudunda tam olarak neler olduğunu anlattı.

Sıcak çarpmasından korunmak için öğle saatlerinde dışarı çıkılmamalı. Dışarıya çıkarken açık renkli, hafif ve bol giysiler tercih edilmeli. Sıcak altında ağır spor ve fiziksel aktivitelerden kaçınılmalı. Su başta olmak üzere yeterli sıvı alımına dikkat edilmeli. Mümkün olduğunca gölgede veya klimalı ortamlarda vakit geçirilmeli. Öte yandan güneş koruyucu kremler kullanmak da çok önemli.