Erzurum`un bir bölümü Karadeniz diğer bir bölümü ise Doğu Anadolu Bölgesinde yer alır. Deniz seviyesinden 1959 m yükseklikte tek büyük yerleşim yeri olan Erzurum, yer yer 2000 m kadar yükselen bir ova üzerinde bulunur.
Çevresi Dumlu ve Palandöken dağları ile kaplı, yılın 8 ayı kış olmasına rağmen buradan geçen İpek Yolu ve yemyeşil verimli ovalar bölgenin tarih boyunca yerleşme alanı olarak seçilmesinde önemli rol oynamıştır.
Turizm açısından adeta bir açık hava müzesi olan Erzurum'da
Yakutiye Medresesi, Ulu Camii, Üç Kümbetler, Çifte Minareli Medrese, Erzurum Kalesi ve Saat Kulesi, Aziziye ve Mecidiye Tabyaları, Taşhan, Öşvank Kilisesi, Atatürk Evi Müzesi, Erzurum Kongresi Binası, Tortum Şelalesi, Narman Peribacaları, şehrin göbeğinde konumlanmış Erzurum müzesi, geleneksel dokuyu koruyan Erzurum Evleri mutlaka görülmesi gereken yerlerdir.
Sahip olduğu güzelliklere ek olarak Erzurum'un termal turizmi konusunda da yakın tarihte çok gelişeceğini düşünüyorum. Havalimanına sadece 7 km mesafede olan Ilıca Termal ile Pasinler ilçesinde bulunan kaplıcalar bölge halkı tarafından sıkça ziyaret ediliyor.
Kış turizmini artık dünyada bilmeyen kalmadı :) Şehrin en önemli turizm kaynağı olan kayak tesisleri Erzurum Havalimanına 15 , merkeze 3 km uzaklıkta olan Palandöken Kayak Tesisleridir.
Böylesi tarihi ve turistik olan güzel memleketim Erzurum, I.Dünya Savaşı'nda işgal edilen Anadolu`nun kurtuluşu için başlatılan mücadelede de kritik rol oynadı. 3 Temmuz 1919`da Erzurum`a gelen Mustafa Kemal Atatürk, 23 Temmuz 1919`da Anadolu`nun değişik illerinden gelen 56 delege ile birlikte Erzurum Kongresi`ni düzenlemesi ile Milli Mücadelenin en ciddi adımı atıldı. Milli Mücadele`nin sonunda Türkiye Cumhuriyeti 29 Ekim 1923 yılında kurulurken, Erzurum da bu genç cumhuriyetin en önemli şehirlerinden biri olarak yerini aldı.
Bundan 5 yıl öncesine kadar şehirleşmesini beğenmediğim ancak bu seyahatimde, gelişmesini ve yeşil alanların artmasını hayranlıkla seyrettiğim memleketimde 4 gün geçirdim. Aslında yetmedi desem yeridir. Tabi birde Türkiye'de sıcaklık ortalamasının 40C° lerde olduğu günlerde, Erzurum'da maksimum sıcaklığın 30 C° lerde olduğunu mutlulukla karşıladığımı belirtmem gerek :)
Cağ Kebabı, Kadayıf Dolması, Semaver Çayı..
Misafirperver, elinde olanı gönülden veren insanıyla hala mutlaka görülmesi gereken yerlerde ilk sırada olması gereken memleketimden bir sonraki yazımda buluşmak üzere hepinize sevgiler.