Yaşamımızda belirsizliğin hakim olduğu, zor bir dönemden geçiyoruz. Günlük rutinimizi tümüyle değiştiren ve ne kadar süreceğini öngöremediğimiz bu küresel salgın; kaygı ve stres düzeyimizin artmasına sebep oluyor.
Eğer salgın sürecinin yarattığı stres doğru yönetilemezse; toplumu ruh sağlığı açısından ciddi bir risk bekliyor!
Pandemi sürecinin yarattığı strese en duyarlı grubun çocuklar olduğu biliniyor. Durum böyle iken; salgın nedeniyle günlük rutinleri değişen çocukların psikolojik sağlıklarının korunmasında, anne ve babalara büyük sorumluluk düşüyor.
Sağlıklı ebeveyn, sağlıklı çocuk demek!
Çocukların bu zor dönemi daha rahat geçirebilmesi, anne ve babanın ruh sağlıyla yakından ilişkili. Ailece uyulacak birkaç temel kural ile pandemi sürecini ruhsal olarak en az zararla atlatmak ve hatta krizi fırsata çevirmek mümkün! 7 Adımda pandemiyi yönet!
YAP
Ailece alabileceğiniz önlemlerin bir listesini yapın. Bunu yaparken; doğruluğu kanıtlanmış, güncel bilgi kaynaklarını kullanın. Çocuğunuza riskler ve önlemler hakkında; yaşına uygun, samimi ve net ifadelerle açıklama yapın.
YARAT
Aile içinde birliktelik ve güven duygusu yaratın. Güvende olma hissi, afet zamanlarında çocukların en fazla ihtiyacı olan şeydir. “Birimiz hepimiz, hepimiz birimiz için!” gibi bir mottonuzun olması bu duyguyu güçlendirir.
YÖNET
Günlük akışı ve eğitim sürecini esnek bir yaklaşımla yönetin. Ev içerisindeki düzen, kurallar ve eğitim konusunda yeni bir rutin oluşturun. Beklenmedik değişiklikler
karşısında esnek davranarak, çocuğunuzun yeni duruma adapte olmasına yardımcı olun.
YAZ
Gün içerisinde hissettiğiniz duygu ve düşünceleri yazın. Çocuğunuzu da yazmaya teşvik edin. Eğer yazmayı henüz bilmiyorsa, “Bugün seni mutlu eden 3 şey ne
oldu?” diye sorun ve birlikte resmedin. Çocuğunuza duygularını rahatça ifade etmesi için fırsat tanıyın.
YASAKLA
Tekrarlayan olumsuz düşünceleri, kaygı arttırıcı haberleri ve getreğinden fazla yapılan her eylemi yasaklayın. Teknolojiyi kullanmak gerekli ancak belirli bir sürenin
üstünde telefon, televizyon, tablet ve bilgisayar kullanımı tüm aile için yasak olsun.
YAŞAMINA KAT
Ailece yapılabilecek aktiviteleri ve beş duyuyu kapsayan farkındalık egzersizlerini yaşamınıza katın. Meditasyon, nefes ve gevşeme egzersizleri yapın. Farkındalıklı yavaş yeme, öz şefkat, empati, duyarlılık gibi becerileri yaşamınıza katın ve yaşına uygun şekilde çocuğunuza kazandırın.
YARDIMLAŞ
Toplum bilincine sahip olun ve yardımlaşın. Zor süreçlerin üstesinden gelmenin ancak bu şekilde mümkün olacağını çocuğunuza anlatın. Tüm bu bilgiler ışığında ilerlemenize rağmen süreci yönetmekte zorlanıyorsanız; bir uzmandan psikolojik yardım almaktan kaçınmayın.
Uzm. Klinik Psikolog
Aysu Çelenoğlu
www.celenoglu.com
instagram/uzm.psk.aysucelenoglu