Her yıl doğumdan 5 yaşına kadar 1500 çocuğun, anne-babası sigara içtiği için hayatını kaybettiğini biliyor muydunuz? Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Çiğdem Yavrucu “Pasif sigara içimine maruz kalanların oranı ülkemizde yüzde 75 seviyesinde. Çocuklar da pasif içiciler arasında başı çekiyor. Akciğerleri henüz gelişmekte olan ve yetişkinlerden daha fazla ve hızlı nefes alıp veren çocuklar için sigaranın yıkıcı etkisi daha fazla olmaktadır” diyor. Dr. Çiğdem Yavrucu 9 Şubat Dünya Sigarayı Bırakma Günü kapsamında Sabah.com.tr okurları için çok önemli önerilerde bulundu.

SOLUNUM YOLU HASTALIKLARI YÜZDE 70 ARTIYOR

Sigara dumanı bakterileri burun ve boğaza taşıyan önemli bir araç. Aynı zamanda savunma mekanizmasında etkili olan burun tüycüklerinin hareketini azaltıyor ve virüslerin girişlerini kolaylaştırıyor. Anne ya da babası sigara içen, sigara dumanına maruz kalarak 'pasif sigara içicisi' olan bebek ve çocuklarda; soğuk algınlığı, orta kulak enfeksiyonları, bronşit, bademcik iltihapları, astım, zatürre gibi solunum yolu hastalıkları; anne ya da babası sigara içen çocuklarda 6 kat daha fazla görülüyor. Her iki ebeveyni sigara içen çocuklarda solunum yolu hastalıkları yüzde 70 daha fazla yaşanıyor.

Dünya Sigarayı Bırakma Günü
ÇOCUKLARDA SOĞUK ALGINLIĞI VE BOĞAZ AĞRISI SIKLIĞI ARTAR

Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Çiğdem Yavrucu "Annesi sigara içmeyen bebeklerin zatürre ve bronşit tanısı ile hastaneye yatış oranı yüzde 9 iken, annesi günde 1 paketten fazla sigara içen bebeklerin hastaneye yatış oranı yüzde 31. Pasif içicilerde, ilk 2 yaşta akut solunum yolu hastalıkları (bronşit, larenjit, zatürre) sıklığı belirgin artar. Çocuklarda soğuk algınlığı ve boğaz ağrısı sıklığı artar. Sigara dumanı sinüzit, rinit, bronşit ve kistik fibroz gibi hastalıklarda alevlenmeyi artırır" diyor.

Dünya Sigarayı Bırakma Günü 3

YILDA 3-70 PAKET SİGARA İÇMİŞ GİBİ OLUYORLAR!

Pasif sigara içimine maruz kalanların oranı ülkemizde yüzde 75 seviyesinde. Çocuklar da pasif içiciler arasında başı çekiyor. Her yıl doğumdan 5 yaşına kadar 1500 çocuk, anne-babası sigara içtiği için hayatını kaybediyor. Sigarayla ortama yayılan zararlı maddelerin hem nefes yoluyla hem de ciltten emilerek kana karıştığını belirten Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Çiğdem Yavrucu "Üstelik sigara dumanı filtre edilmediği için sigara içen kişinin filtreden ciğerlerine çektiğinin iki katı fazla katran ve nikotin içeriyor ve kanser riskini artırıyor" diyor. Anne-babası sigara içen çocuklar, yılda 3-70 paket sigarayı kendileri içmişçesine sigaranın zararlı etkilerine maruz kalırken, yapılan bilimsel çalışmalar ayrıca, anne babasını sigara içen ve küçük yaşlardan itibaren sigara dumanına maruz kalan çocukların ileride bağımlılık sorunuyla karşı karşıya kalabildiğini gösteriyor.

Dünya Sigarayı Bırakma Günü 2

BALKONDA İÇİYORUM DUMAN ETKİLEMEZ DÜŞÜNCESİ YANLIŞ!

Bebekler ve çocuklar sigara içen kişinin saçına, tenine ve giysilerine sinen dumandan kolayca etkileniyorlar. Evin bir odasında içilen sigaranın dumanı dakikalar içinde tüm odaya yayılırken; halı, duvar ve mobilya gibi tüm yüzeylere siniyor ve buradan günler içinde tekrar havaya yayılıyor. Dr. Çiğdem Yavrucu "Ebeveynler 'ben balkonda içiyorum, çocuğum dumana maruz kalmıyor' şeklinde yanlış bir düşünceye sahip olabiliyorlar. Oysa çocukların bulunduğu evde balkonda dahi sigara içilmesi hastalık riskini artırmaktadır. Ayrıca anne babasını rol model alan çocuk açısından kötü bir örnek oluşturmakta ve onlar içiyorsa büyüyünce ben de içebilirim düşüncesine neden olabilmektedir " diyor.

Dünya Sigarayı Bırakma Günü

HAMİLELER DİKKAT!

Doğumsal anomalilere neden olabiliyor En az 7 saat sigara dumanına maruz kalan gebelerde, düşük riski 2 kat fazla oluyor. Erken doğumların yüzde 14'ü, bebek ölümlerinin yüzde 10'unun nedeni gebelikte içilen sigara. Anne karnında ve doğum sonrası sigaraya maruz kalan bebek ve çocuklarda alerji- astım riski çok yüksek olurken, ilk 1 yılda astım gelişme riski, egzama, kurdeşen ve besin alerjisi riski 4 kat artıyor.Özellikle hamilelik döneminde içilen sigara, bebekte beyin tümörü, ileri yaşlarda lösemi ve lenfoma gibi hastalıkların riskini belirgin şekilde artırıyor.


Hamilelikte veya sonrasında sigara içen annelerin çocuklarında obezite riski 3 kat fazla.Yenidoğan bebekte 'ani bebek ölümü' veya tıkayıcı soluk durması görülebiliyor. Hiperaktivite, dikkat eksikliği, okuma ve matematiksel işlemlerde zorluklar, beslenme bozuklukları ve ergenlikte stresle başa çıkma sorunları daha sık yaşanıyor.