En önemli yatırım insana yapılan yatırımdır..
Kendi cümlelerinizle karakterinizi ve tarzınızı tanımlar mısınız?
İnsanın kendini tarif etmesi garip bir durum. Çevremde direkt bir insan olarak bilinirim. Çok fazla filtrem yoktur. Tarz olarak da sade hayatı severim. Yazar Franz Kafka’nın dediği gibi: “Az insan, az eşya”
Türkiye'nin en önemli iş adamlarından birisiniz, bu güne kadar gelmenizde en büyük etken neydi?
Hayatım boyunca spor yaptım. Sporla kazandım. Sporla da topluma geri vermeye çalışıyorum. Her şeyimi spora borçlu olduğumu söylesem abartı olmaz. Takım çalışması, liderlik, karakter, fedakarlık, zaman yönetimi, azim, irade, rekabet ruhu, özgüven, bunların hepsi spor sayesinde gelişir.
ABD'de eğitim almanızın size en büyük katkısı neydi?
Başta yabancı dilim olmak üzere çok şey kattı elbette ama en önemlisi ben Amerika’da tevazuyu öğrendim. Onlarda kibir yok. Bizim toplum olarak en büyük eksiğimiz bu.
Türk ekonomisini nasıl buluyorsunuz?
Zor günlerden geçiyoruz. Ancak ben bu ülkenin potansiyeline hep inandım, inanmaya da devam ediyorum. 15 Temmuz hain darbe girişiminin ertesi hafta 75 milyon euroluk yatırım kararı aldık ve televizyon kanalımız S Sport’u kurduk. Bugün de birçok iş kolunda küçülmeler yaşanırken biz ikinci televizyon kanalımızı S Sport 2’yi kuruyoruz. Bugünler de geçecek.
Türkiye'nin geçtiği ekonomik bu süreçte ne tür sıkıntılar yaşadınız?
Birçok firma gibi tahsilat sorunu yaşadık. Siz ödemelerinizi zamanında, üstelik yabancı para ile yapıyorsunuz ama müşteri tarafında vadeler sürekli uzuyor. Bir de kur artışı olunca elbette biz de sıkıldık. Ancak üstesinden geliyoruz çok şükür.
Hükumetin yeni ekonomi programı hakkındaki düşünceleriniz nelerdir? Ekonomideki bu dalgalanmaların önüne nasıl geçilebilir?
En önemlisi piyasalara ve topluma güven telkin etmek. Mali anlamda alınabilecek acil önlemler alındı. Eğer yapısal reformlarla ve üretimi arttırmaya yönelik stratejiler geliştirerek hareket edilirse, 2019’un ikinci çeyreğinden itibaren olumlu sonuçlarını milletçe görebiliriz.
Ekonomik süreçte çalışanlarınıza ikramiye verdiğiniz haberleri gündem olmuştu. Bu gelişmeyle ilgili nasıl tepkiler aldınız?
İkramiye değildi; ara zam yaptık. Şöyle düşünüyoruz: Biz hangi noktaya geldiysek çalışanlarımızla birlikte geldik. Her zaman söylediğim şey, en önemli yatırım insana yapılandır. Biz de zor günler geçirirken çalışanlarımızın yanında olduğumuzu hissettirmek istedik. Aidiyet ve takdir bakımından çok güzel geri dönüşler aldık.
Spor ile çok içli dışlısınız. Sizin için spor nedir?
Spor benim için hayat biçimidir. Spor sadece bedenen sağlık ve estetik katmaz. Aynı zamanda fedakarlığı, azmi, takım çalışmasını, zamanını doğru yönetmeyi, rekabeti, başarıyı ve başarısızlığı öğretir. Bunlar olmadan da hayat olmaz.
Yoğun bir programı olan iş adamısınız, spora nasıl vakit ayırıyorsunuz?
Spor benim uykumdan sonraki en önemli aktivitem. Günümü uyku ve sporumu çıkardıktan sonra planlıyorum. Önceliklerinizi doğru belirlerseniz her şeye vakit bulursunuz. Bir gün 24 saat. Boşa harcadığınız saatleri, dakikaları bir düşünün, ne demek istediğimi anlarsınız.
Yapamam dediğiniz bir spor branşı var mı?
Yok gibi. Herhalde pasif jimnastik yapamam!
Medyanın spor kısmında öncülük ediyorsunuz, medyanın eğlence sektörüne de el atar mısınız?
Biz sporda olduğu gibi eğlence kısmında da çok uzun zamandır varız. En değerli filmleri, dizileri, en değerli uluslarararı marka temsilcilikleriyle uzun yıllardır Türkiye’ye biz getiriyoruz. Ayrıca kendi filmlerimizi seslendirmek için kurduğumuz Saran Digital Stüdyolarımızda dünyanın önde gelen kanallarına, yapımcılarına ve Netflix dahil olmak üzere bir çok markaya hizmet vermekteyiz.
İş adamı olmasaydınız sizi hangi meslekte görebilirdik?
Spor hocalığı, diyetisyenlik, PR yönetimi gibi işlerde de başarılı olurdum diye düşünüyorum. Bir de tarihe merakım vardır. Tarihle ilgili çalışmalar da yapabilirdim.
Son yıllarda dünyada ve Türkiye’de kadın erkek eşitliğin önemine daha çok dikkat çekilir oldu. Bu konuda birçok alanda ve sektörde kampanyalar yapılmaya, reklamlarda ve dizilerde de bu konu işlenmeye başlandı. Kullanılan dile de daha fazla dikkat edilir oldu. Hayatın her alanında, tabii iş dünyasında da cinsiyet ayrımına gitmeden ‘iş insanları’ demek daha doğru bir tanımlama. Bir kız babası olarak ben de böyle şeylerin önemine ve değerine inanıyorum. Şirketlerimizde de kadın çalışan ve kadın yönetici oranımız hep yüksek oldu, çünkü fırsat eşitliği ve meritrokrasi bizim önem iş anlayışımızın önemli bir parçası.
Saran Holding’de bugüne kadar kadın çalışan oranımız hep yüksek oldu. Bizde, istihdam edilen tüm çalışanların yüzde 50’si kadındır. Ayrıca tüm yöneticiler içerisindeki kadın yönetici oranı da yüzde 54’tür.
Bunun böyle olmasına da önem veririz.
Türkiye'de kadına, çocuğa, hayvana yönelik istismar haberleriyle karşı karşıya kalıyoruz, siz bu konular hakkında ne düşünüyorsunuz?
Ben işyerimde de evimde de hayvanlarla iç içeyim. Hayvanları sevmeyen insan, insanları da sevmez. Kadın ve çocuk konusuna da hiç girmeyelim, kızım var, hepimizin annesi, çocukları var. İnsan delirecek gibi oluyor.
Göktürk'ün sizdeki yeri nedir?
Ben Göktürk’e ilk taşınanlardanım. 90’lı yıllarda geldik. Benim ve ailem için ayrı bir yeri var. Kardeşlerimin çocukları, benim kızım burada büyüdü.
Sizce Göktürk'te eksik olan bir şey var mı?
Son zamanlarda buradaki trafik beni ciddi endişelendiriyor.
Geçtiğimiz günlerde Kırıkkale'de bir spor salonu açılışında ''18 spor salonu daha açarız, Spor yapın, Atatürkçü olun.'' açıklaması yaptınız. Atatürkçülük sizce nedir?
Atatürkçülük, vizyondur, medeniyettir, ilim, bilim ve teknolojiyi takip ederek sürekli gelişmek ve ileriye gitmektir. Yerinde sayan toplumların yok olmaya mahkum olduğunu bilen dünya çapında bir lider, devlet adamıydı Atatürk. Onun izinden gitmeyi de Atatürkçülük olarak kabul ediyorum.
Fenerbahçe'deki son durum ile ilgili ne düşünüyorsunuz? Kadrodan çıkarılmalar var...
Hepimiz üzülüyoruz. Ancak Ali Koç’un sadece beş aylık bir başkan olduğu ve kulübü ekonomik olarak adeta batma noktasında, çok zor şartlarda teslim aldığı unutulmamalı. O da hatalarından ders çıkartarak kulübü daha iyi noktalara getirecektir.
Türkiye'de genç sporcu yetişmesinde sıkıntı yaşanıyor mu? Neden hep yabancı sporcular transfer ediliyor?
Ne ekersen onu biçersin. Türkiye’de yetenek çok ama rol model yok, spor kültürü yok. Donanımlı yöneticiler, donanımlı antrenörler ile doğru vizyonu kısa, orta, uzun vadeli planlama ile hayata geçirdiğinizde başarılı olmamanız mümkün değil. Amerika’yı yeniden keşfetmeye gerek yok. Almanya’ya, Belçika’ya, İngiltere’ye baksınlar ne yapılması gerektiğini görürler.