Saatler ve Komplikasyonları

Merhaba sevgili saat tutkunları.

Horoloji dünyasında komplikasyon yani saat fonksiyonları markaların teknik becerilerini,

mühendisliklerini, yeteneklerini ve elbette değerlerini gösterebildikleri en önemli özelliklerdir. Peki komplikasyon nedir? En basit tabiri ile bir saatin, akrep, yelkovan ve saniye ile zamanı göstermesi haricinde bulunan tüm özelliklerine komplikasyon diyebiliriz. Bunların en bilinenleri tarih göstergesi, alarm ve kronogratlardır. Kolumuzda küçük bir kasa içinde onlarca parçanın ahenk içinde çalışması ve birden fazla komplikasyon oluşturması tam bir mekanik mucizedir. Bu yazımızda en çok kullanılan ve en özel komplikasyonlara değineceğiz, hazırsanız başlayalım.

İlk olarak en fazla karşımıza çıkan komplikasyonla başlayalım; Tarih (Date): Tarih özelliği her ne kadar ilk 1945 yılında

Rolex Datejust modeliyle anılsa da aslen 1915 yılına kadar

uzanmaktadır. Gördüğümüz bu özellik genellikle saatin 3,4 ya da 6 hizasında bulunan bir pencerede, bazen de ayrı bir ibre ile gösterilir.

Day-Date: Genellikle tarih göstergesinin hemen yanında haftanın günlerinin gösterildiği fonksiyondur. Bazen tarih göstergesinden farklı olarak 12 hizasında görünmektedir, buna en bilinen örnek Rolex Daye Date modelidir. Bu gösterge farklı saat modellerinde farklı birçok şekilde de yerleştirilebilir.

Day-Date

MoonPhase (Ay Fazı): Belki kullanış açısından en sonlarda ancak görsel olarak en çok dikkat çeken komplikasyondur. Adında da anlaşıldığı üzere ayın evrelerini gösteren bir fonksiyondur (Dolunay, yarım ay,vb..)

MoonPhase (Ay Fazı)

Perpetual Calender (Sonsuz Takvim): Bu özellik en özel saat komplikasyonlarından biri denebilir. Kadranda günün tarihini, haftanın hangi gününde ve hangi ayda olduğumuzu gösterir.

Asıl özel kısmı, ayın 30 ve 31 gün çektiği günleri hatta şubatın 4 yılda bir artık gününü bile bir düzeltmeye gerek görmeden kendi ayarlar. Adı sonsuz takvim diye geçse de 100 yılda bir yeniden düzenlenmesi gerekir. Bu komplikasyon başlı başına mekanik bir şaheserdir.

Perpetual Calender (Sonsuz Takvim)

Chronograph (Kronograf): Burada kronograf ile kronometre en sık karıştırılan terimlerdir. Sanıldığının aksine kronometre bir fonksiyon değildir, saatlerin dakikliğini ölçen firmaların

verdiği bir sertifikadır. Belirli bir etkinliğin süresini ya da zaman aralığını ölçmeye yarayan komplikasyona kronograf denir.

Saatten bağımsız hareket eden bir ibre bir buton vasıtasıyla çalıştırılır ve durdurulur. İlk 1816 yılında kullanılan bu fonksiyon, askeri amaçlar ve yarışlarda en sıklıkla kullanılan komplikasyondur.


 

Tachymetre (Takimetre): Kronograf saatlerde bulunan bir mesafe-hız ölçme fonksiyonudur. Bezelde bulunan rakamlar ile kronograf ibresinin beraber kullanıldığı ve bazı matematik hesaplamalar ile mesafesi bilinen bir yoldaki cismin hızının hesaplanması sağlanır.

Tachymetre (Takimetre)

Time Zone: Temel olarak kadrana baktığımızda birden fazla zamanı görebildiğimiz komplikasyondur. Bildiğimiz gibi dünyamızın şekli ve dönüyor oluşu sebebiyle saat her yerde aynı değildir. Özellikle seyahat edenlerin zaman karmaşası yaşamaması için ortaya çıkan bu fonksiyon birçok isimle karşımıza çıkar. Örneğin Dual Time, kadranda 2 ayrı akrep yelkovan ile 2 ayrı zaman diliminin gösterilmesidir, GMT ise hezel üzerine işlenen 24 saatlik dilimler ile 2. zamanı görmenizi sağlar, World Timer ise 24 dünya şehrinin adlarının yazılı olduğu dönen bir disk üzerinde 24 şehrin saatlerini aynı anda görmenizi sağlar.

Time Zone - Dual Time

Minute Repeater: En özel ve yapımı en zor fonksiyonlardan biridir. Geçmişi 17. Yüzyıla uzanan minute repeater en kısa anlatımla zamanı gonk ya da çan sesleriyle bildiren bir komplikasyondur.

Jumping Hours: Saat ve dakikaları, akrep ve yelkovan yerine bir tarih penceresi gibi içinde dönen rakamların bulunduğu pencereler ile gösterilmesidir.

Jumping Hours

Power Reserve (Güç Rezervi): Mekanik saatlerin yeniden kurulmadan daha ne kadar süre çalışacağını kadran üzerinde görmemizi sağlayan komplikasyondur.

Power Reserve

Bunların ötesinde daha birçok saat komplikasyonları bulunmakta elbet, bu sayımızda en çok siz saat severlerin karşına çıkacak olanları yazmak istedim.

Madem bu sayımızı komplikasyonlara ayırdık o zaman dünyanın en komplike saatiyle sonlandıralım, tam 57 ayrı komplikasyon özelliği bulunan ve yapımı 8 sene süren bir şaheser, Vacheron Constantin 57260

Vacheron Constantin bünyesindeki üç usta tarafından tasarlanan ve tamamen elle üretilen saat özellikleri sayesinde dünyanın en komplike saati unvanını aldı. Model markanın

260. kuruluş yıldönümüne ithafen tanıtıldı. Klasik saatçilik anlayışı ve modern üretim teknolojilerinin harmanlanmasıyla üretilen 57260 "Hallmark of Geneva" mührüne de sahip.

Yeni sayımızda yeni konularla görüşmek dileğiyle.