Pandemi Döneminde Emzirme

Son aylarda Covid 19 hasatlığından dolayı hepimiz gerginiz. İşte tam bu dönemde bebekleri emzirirken nelere dikkat etmeliyiz? Özellikle ne yapmamız gerekiyor? Her annenin merak ettiği konulardan.

Elimizdeki verilere bakarsak, emzirmeye devam edilmesini desteklemektedir. Ten tene temas ve bebeğinizi hemen doğum sonrasından başlayarak sadece emzirerek beslemek, onun gelişimine yardımcı olur ve bu salgın nedeniyle emzirmekten vazgeçmemelisiniz.. Bugüne kadar, aktif COVID-19 hastalığı virüsünün anne sütü ve emzirme yoluyla bulaştığı tespit edilmemiştir.

Yakında bebeğiniz olacaksa, güvenli bir şekilde emzirebilmeniz desteklenmeli, yeni doğan bebeğinizle ten tene temas kurabilmeniz ve birlikte aynı odayı paylaşmanız için gerekli desteği almalısınız.

Salgın sırasında kesinlikle emzirmelisiniz. Anne sütü, bebeklerin her anlamda sağlığını destekleyen ve onları birçok enfeksiyona karşı koruyan antikorlar sağlar. Anne sütündeki antikorlar ve biyoaktif bileşenler, bebeğin COVID-19’a yakalanması durumunda, bu enfeksiyona karşı savaşabilir.

Bebeğiniz 6 aydan küçükse, sadece emzirilmelidir. Çocuğunuz 6 aydan büyükse, güvenli ve sağlıklı ek gıdalar vererek emzirmeye devam edin.

Şu anki verilere bakıldığında ,aktif COVID-19 hastalığı virüsünün anne sütü ve emzirme yoluyla bulaştığı tespit edilmemiştir, ancak araştırmacılar anne sütü üzerinde çalışmalarına devam etmektedir.

Yeni doğan bebeğinizle ten tene temas kurun. Doğumdan sonraki ilk saat içinde emzirmeye başlanması önerilir. Olabildiğinizce bebeğiniz her istediğinde emzirin.

COVID-19 enfeksiyonu geçiriyorsam veya geçirdiğimden şüpheleniyorsanız bile tedbirlerinizi alarak emzirmeye devam etmelisiniz. Yapmanız gereken en önemli şey; bebeğinizi emzirmeye başlamadan önce ve sonrasında uygun şekilde ellerinizi yıkamalısınız. Ve alkol bazlı el dezenfektanıyla ellerinizi temizleyin. Eğer öksürüyorsanız memelerinizi yıkayın, ondan emzirin. Ama öksürmüyorsanız gerek yoktur. Mutlaka maske ile emzirmelisiniz.

Emziremeyecek kadar hasta hissediyorsanız, mutlaka sütünüzü sağın. Ve sağdığınız sütleri kaşık, enjektörle veya biberonla bebeğinize verin. BU dönemde sanki bebeğiniz emiyor gibi sağma yapmalısınız. Eğer sağacak kadar kendinizi iyi hissetmiyorsanız, doktorunuzun önerdiği devam sütünden bebeğinize vermelisiniz. Anne sütünü sağmak da süt üretmeye devam etmek için önemlidir, böylece yeterince iyi hissettiğinizde çocuğunuzu tekrar emzirebilirsiniz. Kesin veya olası COVID-19 hastalığı tanısı konulduktan sonra emzirme için beklenmesi gereken belirli bir zaman aralığı yoktur.

Çocuğunuz hastalanırsa emzirmeye devam edin. Küçük çocuğunuz ister COVID-19’a ister başka bir hastalığa yakalanmış olsun, onu anne sütü ile beslemeye devam etmek önemlidir. Emzirmek bebeğinizin bağışıklık sistemini güçlendirir ve antikorlarınız anne sütüyle ona geçerek enfeksiyonlarla savaşmasına yardımcı olur.

Emzirirken almanız gereken tedbirler;

  • El yıkama talimatlarına uyun. Bebeğinize dokunmadan önce ve dokunduktan sonra ellerinizi sabun ve su ile yıkayın.
  • Alkol bazlı bir el dezenfektanı da kullanabilirsiniz. Dokunduğunuz yüzeyleri temizlemeye ve dezenfekte etmeye de özen gösterin.
  • Mutlaka emzirme süresi boyunca maske takmayı ihmal etmeyin.
  • Her kullanımdan sonra süt pompalarını, süt saklama kaplarını ve beslemek için kullandığınız kapları yıkayın. Steril edin.

Eğt. ve Emzirme Danş.
Esra Ertuğrul