Merve Hanım öncelikle sizi biraz tanıyabilir miyiz?

Saint Benoit Fransız Lisesini bitirdikten sonra 2014 yılında İstanbul Üniversite­sinden Fransızca Öğretmeni olarak mezun oldum. Aynı zamanda P4C eğitme­niyim ve 2014 yılından bu yana Türkiye Omurilik Felçlileri Derneği gönüllüsü ve yönetim kurulu üyesiyim. Şuanda da sevgili babam Eyyüp Özvardar ile birlikte 2011 yılında tohumlarını ektiğimiz Bernis Ceviz Bahçesinin üreticiliğini ve sa­tış-pazarlamasını üstlenmiş bulunmaktayım.

Bernis Ceviz Bahçe’sinin nasıl ve ne zaman oluştuğundan bahsedebilir misiniz?

2011 yılında yeni bir ceviz çeşidi olan chandler cevizinin Türkiye’ye gelip kabul görmesiyle içimizdeki üretim sevdasını gerçekleştirebilmek, doğa ve toprakla iç içe olabilmek adına böyle bir yola çıktık. Ve bu yolda sağlıklı yaşamı ilke edinmiş bir aile olarak “İyi Tarım Uygulaması(ITU)’’ sertifikamızla sizlere cevizin insan sağlığına en uygun halini sunuyoruz.,

Ürününüzün tedarik kısmı size mi ait?

Hayır. Bize ait değil. Çünkü bu konuda ihtisas sahibi değildik. Piyasadaki

sertifikalı chandler fidanlarını satın almak suretiyle ekimimizi yaptık.

Ceviz temin etmek için okurlarımız nasıl ve size hangi yollar ile ulaşabilirler?

Sosyal medya hesaplarımız, whatsapp iletişim hattımız veya internet sitemiz üzerinden online alışveriş yapabilirler.

Yelpazenize başka ürün ekleyecek misiniz? İleriye yönelik düşünceleriniz nelerdir?

Biz yaptığımız işi layıkıyla yapmayı seven bir aileyiz. Bu nedenle cevizle çıktığımız bu yolda şuan için kendimizi en iyi hale getirdiğimize inanana kadar bu şekilde devam etmeyi planlıyoruz.

İleriki yıllarda ceviz tarlamızın bulunduğu Kavacık Köyünde üretilmiş yöresel lezzetlerin de olacağı (erişte, tarhana, reçel vs.) bir ürün yelpazesi oluşturma isteğimiz var. Ama bunun için biraz zamana da ihtiyacımız var.

Ekibiniz kaç kişiden oluşuyor ve ekibinizi seçerken nele­re dikkat ettiniz?

İşimizin sorumluluğunu taşıyan geniş bir ekibimiz var. Bize profesyonel anlamda destek veren iki ziraat mühen­disimiz ve sosyal medyada Ceviz Adam olarak tanınan Ahmet Kasım Erdönmez ekibimizi zenginleştiren isimler­den. Ekibimizi oluştururken işini çok seven ve en özenli şekilde yapmak için emek veren kişilerin olması bizim için çok kıymetliydi.

İyi Tarım Hakkında biraz bilgi verebilir misiniz?

İyi Tarım Uygulamaları (İTU) FAO tarafından, "tarımsal üretim sisteminin sosyal açıdan yaşanabilir, ekonomik açıdan karlı ve verimli, insan sağlığını koruyan, hayvan sağlık ve refahı ile çevreye önem veren bir hale getirmek için uygulanması gereken işlemler" olarak tanımlanmaktadır. İyi Tarım Uygulamalarının amacı insan sağlığına ve çevreye zarar vermeyecek üretimin yapılmasıdır.

Böylece iyi tarım uygulamaları şartlarına uygun şekilde elde edilen ürünün, insan sağlığına zararlı kimyasal, mikrobiyolojik ve fiziksel kalıntılar içer-mediği; çevreyi kirletmeden ve doğal dengeye zarar vermeden üretildiği; üretimi sırasında insan ve diğer canlıların olumsuz etkilenmediği; üretildiği ve tüketildiği ülkelerin tarımsal mevzuatına uygun olarak üretildiği belge ile garanti altına alınmış olan üretim şeklidir.

“Ceviz” kelimesi sizin için ne anlam ifade ediyor?

Ceviz kelimesinin en kuvvetli karşılığının sabır demek olduğunu düşü-nüyorum. 2011 yılında çıktığımız bu yolda henüz 2 yıldır hasat yapmaya başladık. Yıllardır ilmek ilmek dokuduğumuz ağaçlarımızın bakımı, büyü-tülmesi, aşılanması, budanması, ırk ıslahının yapılması gibi meyve vermesi için geçilen tüm evreler gerçek bir emeğin ve sabrın ürünüdür. Bu nedenle Bernis Ceviz Bahçesi ekibi olarak her bir cevizimizde var olan emeği insan sağlığına uygun şekilde yetiştirip sizlere sunmakla gerçekten iyi bir iş çıkar-dığımızı düşünüyoruz!

Tesisinizden kısaca bahseder misiniz?

Bu yıl kurmuş olduğumuz ceviz işleme tesisimizdeki yeni ve modern makinalarımızla artık kendi ürünümüzü kendi bünyemizde işleyip, kabuklu şekilde satışa hazır hale getiriyoruz. Tesisimizde soyma, kurutma, üfleme ve kalibrasyon olmak üzere cevizlerimiz 4 farklı aşamadan geçirilerek cevizin en güzel ve sağlıklı haliyle mutfağınızın bir parçası haline getiriyoruz.

Firmanızın ve sizin sosyal sorumluluk projeleri ile ilgili yapmış olduklarınızı öğrenebilir miyiz?

Uzun yıllardır Türkiye Omurilik Felçlileri Derneğine gönül vermiş biri olarak, yaptığım her işte bu yuvaya nasıl bir katkım olur diye düşünürüm. Bernis Ceviz Bahçesi ile birlikte derneğin projelerine destek sağlamaya devam etmekteyim. Çorbada herkesin tuzu olsun istedik ve herkese sosyal sorumluluk projelerinde yer almış olmanın güzelliğini yaşatmak benim için büyük mutluluk!

Sertifikalar: 

Bernis Ceviz Bahçesi

İnstagram: berniscevizbahcesi

Adres: Edirne, Uzunköprü, Kavacık Köyü

Telefon: 0530 173 40 49

Web Site: www.bernisceviz.com