Hafızası güçlü, zeki çocuklar için annelere fısıldıyorum “O tabak bitecek”
Mutfak ve çocuk beslenmesi dediğimizde “yetersiz beslenme” veya “yanlış beslenme” en sık karşılaşılan sorunlardır. “Sabahları uyanmak için saatimizi kurduğumuz gibi, çocuklarımızın tam ve sağlıklı beslenmesi için de bir program olsa ne güzel olur” diyen birçok danışanım oldu. Yaşam tarzlarımızı değiştirebildiğimiz gibi, beslenme alışkanlıklarımızı da değiştirebiliriz.
Mutfak savaş alanınız veya kendinizi yargıladığınız mahkeme salonu olmamalı. Anneler rahat olun. O tabak artık hep bitecek. Beslenme alışkanlıklarını değiştirmek istiyorsanız, siz örnek olun. “Bunu çocuklar yiyemez” diyerek, onların gözü önünde alelacele kaçamak yemeyin. Çocuk filtresizdir. Her şeyi görüp algılar ve yargılar. “Madem sen yiyebiliyorsun, ben niye yiyemiyorum?” çatışması başlar.
Hayır diyememek
Kuralları baştan koy ve herkes uysun.
Öteki annelerin oyunbozanlığı karşısında zor durumda kalmamak için çocuğunuza yedirmeyeceğiniz şeyleri netleştirin. Bu bilgiyi diğer annelere (anneanne, babaanne, teyze, hala, bakıcı, yardımcı, komşu ve hayatınıza misafir olan her kişiye) nazik bir dille ifade edin.
“Annem vermezse babam verir” Annenin yasakladığına baba veya başkası müsaade ediyorsa, çocuk nasıl elde edeceğini bilir. (Hatta teyze, hala, bakıcı bile dahildir.) İşlerine yarayacak bir sistem bile geliştirebilirler. Gözyaşı olmayan ağlama krizleri, çığlık atma, bağırarak tehdit etme, kendine zarar verme, ebeveyne vurma, kıymetli eşyalara zarar verme, evi terk etme tehdidi vb. Bunlar, profesyonel destek almanız gereken net işaretlerdir.
Çocuğuna ilk yatırımı yapan anneler, bedeninizle beslediğiniz bebeğinizin, sağlıklı mutlu bir çocuk olması için “o tabağı beraber bitirin”. Aynı yemeği sizin tabağınızda da görsün. Özendirip, faydasını anlatın. Yemezse kaldırın, acıkınca aynı yiyeceği getirin. Alternatifi bilen çocuk, sizi zorlar. Baş etmekte zorlandığınız her konuda uzmanından destek alın. Sevgilerimle.
Berrin Çelikel
berrin@berrincelikel.com
instagram/@berrin_celikel