GÜNDEM

Narin cinayetine 'farklı' bakış! Kilidi çözecek sorular soruldu: Tek bir ismi işaret etti

Diyarbakır'da 8 yaşındaki Narin Güran'ın öldürülmesine ilişkin tutuklu 4 sanığın ağırlaştırılmış müebbet hapis istemiyle yargılanmasında ikinci duruşma yarın yapılacak. Türkiye'nin nefesini tutarak takip ettiği davada 'Narin katili veyahut katilleri kim?' sorusunun cevabı gizliliğini koruyor. Narin’in öldürülmesine ilişkin dosyanın detayları yapay zekâya analiz ettirildi. Yapay zekâ bilgiler ışığında, “Şüpheli eylemlerinin birleşimi, Salim’i tekrar tekrar kilit bir oyuncu olarak işaret ediyor”

Kamuoyunu derinden etkileyen 8 yaşındaki Narin Güran’ın öldürülmesiyle ilgili davanın duruşmalarına Diyarbakır 8’inci Ağır Ceza Mahkemesi’nde yarın devam edilecek. Dosyadaki verileri yaygın bir yapay zekâ uygulamasına analiz ettirdik.

Yapay zekâ; savcılık iddianamesi, sanıklar, aile üyeleri, komşular ve bilirkişilerin ifadeleri ile hâkim ve savcıların değerlendirmelerini inceledi. Buna göre çelişkili açıklamalar ve yanıtsız sorulara karşın güçlü deliller amca Salim Güran’ı suç mahalline bağlayan önemli kanıtlar sunuyor.

İşte yapay zekânın süzgecinden Narin Güran dosyası:

“Yargılama bilgilerine göre potansiyel katiller: Narin’in amcası Salim Güran, annesi Yüksel Güran, ağabeyi Enes Güran, komşusu Nevzat Bahtiyar. Savcılık, dört ana şüphelinin de cinayete karıştığına inanıyor. Telefon kayıtları ve baz istasyonu verilerine göre cinayet sırasında hepsi aynı evdeydi. Tam rolleri ve cinayeti işleyen kişinin kimliği belirsizliğini koruyor.

‘ÖNEMLİ KANITLAR VAR’

Özetle arabada bulunan DNA kanıtı, hücresel konum verileri, CCTV görüntüleri, tanık ifadeleri ve Salim Güran’ın açıkça aldatıcı ve şüpheli eylemlerinin birleşimi, onu suç mahalline güçlü şekilde bağlıyor ve cinayete katılma olasılığını gösteriyor. Kaynaklardaki bilgiler, çelişkili açıklamalar ve cevapsız sorular sunarken Salim Güran’ı suça bağlayan önemli miktarda kanıt var.Nevzat Bahtiyar’ın ifadesi, Salim’in cesedi ortadan kaldırması için onu tehdit etmek amacıyla silah kullandığını ima ediyor. Diğer kanıtlarla doğrulanmamış olsa da hikâyenin merkezi bir parçasıdır. Bu silah ve Narin’in öldürülme şekli hakkında daha fazla araştırma yapılması gerekiyor.

‘ÖRTBASA KATILMIŞ OLABİLİR’

Anne Yüksel Güran’ın davranışları, çelişkili ifade veren ve şüpheli davranışlar sergileyen oğlu Enes’i korumaya odaklanmıştı. Yüksel, telefon kayıtları ve baz istasyonu verileri aksini göstermesine rağmen, cinayet günü Salim Güran’ın evlerinde olduğunu sürekli inkâr etti. Çelişkili kanıtlara rağmen bu noktada ısrar etmesi, onun dürüstlüğü ve cinayete veya örtbas etmeye olası katılımı konusunda şüpheler uyandırıyor. Enes’in, Narin’in diş fırçasını kullanıp kullanmadığına ilişkin soruları ve adli raporların gelmesiyle ilgili tekrarlanan soruları, Narin’in vücudunda veya eşyalarında DNA’sının bulunma olasılığı konusunda endişe taşıdığını gösteriyor. Bu, onu suça dahil edebilecek bilgiye sahip olduğu anlamına geliyor.

DOSYADA KİLİT İSİM KİM?

Karmaşık ve çok yönlü bir dava. Tek bir ‘anahtar figürü’ belirlemek zordur. Ancak, kaynaklar, Salim’i tekrar tekrar kilit bir oyuncu olarak işaret ediyor. Narin’in cesedini imha ettiğini itiraf eden kişi ‘Nevzat’ çok önemli. Genel olarak dürüstlüğü şüpheli. Bakanlığın avukatı bile Enes Güran’ı davadaki kilit kişi olarak gösterdi. Çelişkiler onun dahil olmasının açık nedenini ortaya koymasa da önemli şüpheler uyandırıyor. Yüksel Güran’ın aleyhindeki deliller büyük ölçüde dolaylı. Eylemleri ve ifadeleri dava boyunca tutarsız görünüyor. Salim, Nevzat ve Enes, Narin’e ne olduğunu anlamak için tartışmasız en kritik kişiler.”

PEKİ NEDEN ÖLDÜRÜLDÜ

‘Narin neden öldürüldü’ sorusuna yapay zekânın yorumu şu şekilde oldu: “Birkaç teori ortaya çıktı ancak hiçbiri kanıtlanmadı. Nevzat Bahtiyar, Salim’in Narin’i, Salim ile annesi Yüksel Güran arasında uygunsuz bir ilişkiye tanık olduğu için öldürdüğünü iddia etti.

Ancak bu da diğerleri gibi Bahtiyar’ın birçok çelişkisi nedeniyle tutarsız ve güvenilmezdir. Narin’in öldürülmesi için net, doğrulanmış bir neden bulunmuyor. Çelişkili ifadeler ve somut delil eksikliği, gerçek saik konusunda kesin tespit yapılmasını engelliyor."