Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’nde yaklaşık 3 saat 45 dakika süren Kabine toplantısına başkanlık etti. Erdoğan, toplantının ardından özetle şunları söyledi:
ÇOK YÖNLÜ DİPLOMASİ: Türkiye bölgesinde barışı, huzuru, esenliği isteyen bir ülkedir. Karadeniz’in kuzeyindeki krizde de her ikisini de dost olarak gördüğümüz Ukrayna ve Rusya’ya aralarındaki sorunları diyalog yönünde çözmeleri çağrısında bulunduk, bu telkini yaptık ve bu konuda arabuluculuk teklifinde dahi gösterdiğimiz samimi gayretin şahidi bizzat Ukrayna ve Rusya liderleridir. Bu süreçte barış ve istikrarın temini için çok yönlü diplomatik girişimlerimizi kesintisiz sürdürüyoruz. Maalesef sonuçta korkulan oldu, 24 Şubat’ta silahlar patladı. Böyle bir tablonun ortaya çıkmasından dolayı gerçekten üzüntülüyüz. NATO Liderler Zirvesi başta olmak üzere her platformda ülkemizin bu meseleye bakışını ifade etmeye devam ediyoruz.
MONTRÖ’DE KARARLIYIZ: Montrö Sözleşmesi’nin boğazlardaki gemi trafiği konusunda ülkemize verdiği yetkiyi krizin tırmanmasının önüne geçecek şekilde kullanma kararındayız. Biz Ukrayna’nın egemenliğine, siyasi birliğine ve toprak bütünlüğüne saygı gösterilmesinden yanayız. Rusya’nın Ukrayna topraklarına yönelik saldırısını kabul edilemez görüyor, Ukrayna yönetiminin ve halkının mücadelesini takdir ediyoruz. İki ülkenin arasındaki krizin başından beri Avrupa’nın ve ABD’nin sergilediği kararsız tutumu, bilhassa da 24 Şubat sabahından itibaren takınılan dirayetsiz tavrı ibretlik bir vaka olarak kayıtlarımıza aldık. Gerçi bunlar bizim sınırlarımız tehdit altında iken zaten tecrübe ettiğimiz hususlardı. Ukrayna krizinde teyit etmiş olduk.
NE UKRAYNA NE RUSYA’DAN VAZGEÇERİZ: Bu süreçte bizim için önemli olan kendi duruşumuzdur. Türkiye BM, NATO ve AB başta olmak üzere içinde yer aldığı kurumlar ve ittifaklar çerçevesindeki sorumluluklarını bugüne kadar harfiyen yerine getirmiştir, bundan sonra da yerine getirecektir. Kendi milli çıkarlarımızdan elbette ödün vermeyeceğiz. Ama bölgesel ve küresel dengeleri de ihmal etmeyeceğiz. Bunun için ne Ukrayna’dan ne Rusya’dan vazgeçmeyeceğimizi söylüyoruz. Bunun için uğradığımız onca haksızlığa, maruz kaldığımız onca çifte standarda rağmen siyasi ekonomik ve askeri ittifaklarımızdan vazgeçmiyoruz, bizden yardım isteyen, desteğimize ihtiyacı olan hiçbir toplumu, hiçbir devleti yüz üstü bırakmıyoruz.
KENDİ GÖBEĞİMİZİ KESECEĞİZ: Son dönemdeki tüm sınavlar gibi Karadeniz’in kuzeyindeki krizi de selametle atlatacağımızdan kimsenin şüphesi olmasın. Çünkü Türkiye artık siyasi, ekonomik, teknolojik, askeri ve istihbari altyapısıyla kendi politikalarını üretecek ve uygulayacak seviyeye gelmiş bir devlettir. Hiçbir ittifakın hiçbir işbirliğinin sağladığı avantajlardan vazgeçmeden, kendi göbeğimizi kendimizin keseceği, ihtiyacımız olan tüm araç gereci üretebileceğimiz bir yapı kurana kadar durup dinlenmeden çalışacağız.
BURSLARDA ARTIŞ: Öğrencilere ve araştırmacılara TÜBİTAK’tan sağladığımız burslarda iyileştirmeler yapıyoruz. Lisans öğrencilerine verdiğimiz aylık 750 liralık bursu yüzde 67’lik artışla bin 250 liraya çıkarıyoruz. Yüksek lisans öğrencileri 3 bin lira ile 4 bin 250 lira, doktora öğrencileri 5 bin 500 ile 7 bin 500 lira, doktora sonrası araştırmacılar ise 7 bin 500 ile 10 bin lira arasına kadar aylık burs alabilecektir.