Liselere Geçişte Tüm Sistemin Ayrıntıları

Bu yıl yaklaşık bir milyon öğrencinin katılacağı LGS(Liselere Giriş Sistemi)’nin tüm ayrıntıları belli oldu.2 Haziran 2018 Cumartesi günü yapılacak uygulanacak olan sınav, tek oturumda 2 bölümden oluşacak. Birinci bölüm, 50 soruluk sözel alan olacak ve öğrencilere bu alandaki Türkçe, T.C İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük, Yabancı Dil ve Din Kültürü Ahlak Bilgisi soruları için 75 dk. süre verilecek. Matematik ve Fen Bilimleri dersleri sorularından oluşan 40 soruluk bölüm içinse öğrencilerin 60 dk. süresi olacak.

Bu yıl ilk kez uygulanacak olan LGS başvuruları Nisan ayı içerisinde sona erdi. Yeni sistemde öğrencilerin sınava katılımı zorunlu olmayıp adrese dayalı yerleştirme uygulanacak. Listesi açıklanan sınavla öğrenci alacak olan liseler Türkiye genelindeki okulların sadece %10’nunu oluşturuyor. Buna rağmen sınava başvurunun oldukça yüksek olduğu görünüyor. Bu da öğrencileri yoğun bir rekabet ortamının ve zorlu bir tercih döneminin beklediğinin göstergesi.

Gelelim sınavın özelliğine, katsayılarda ve puanlamalardaki duruma; sınavda yer alacak olan 6 ders için belirlenen ağırlık katsayıları, Matematik, Türkçe ve Fen Bilimleri branşları için 4

İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük, Yabancı Dil ve Din Kültürü branşları için 1 er puan şeklinde açıklandı.

Fakat öğrenciler yine de her derse aynı özeni göstermeli 3 yanlışın 1 doğruyu götüreceği unutulmamalı. Öğrenciler emin olmadıkları soruları boş bırakarak, puan hesaplamasında doğrularının değerini kaybetme riskini minimuma indirebilir. Ayrıca son yıllarda uygulanan sınav sistemlerinden farklı olarak bu yıl Yabancı Özel Okullarda MEB‘nın uygulayacağı puanlamaya göre öğrenci alacağını açıkladı. Bu da demek oluyor ki Yabancı Özel Okullara girişte de önceki yıllardaki gibi belirli dersler değil tüm derslerin başarısı esas alınacak.

MEB‘nın yayınladığı örnek soru kitapçığından anladığımız bu yıl soruların niteliğinde de değişiklikler olduğu. Öğrencilerin okuma ve anlama hızını ölçmeye yönelik sorular göze çarpıyor. Bu nedenle öğrenciler son dönemde bol ve çeşitli soru çözmeli. Olabildiğince fazla deneme sınavına girerek pratiklerini arttırmalıdırlar.

Son bir aylık süreçte öğrenciler artık konuları bitirerek, tekrar yapması gerekmektedir. Psikolojik olarak ailelerin öğrencilerin yanında olması, son kalan eksiklerini deneme sınav analizleri ve öğretmenleri aracılığıyla öğrenip çocuklarını tekrarlara bilinçli yönlendirmeleri önemlidir.

Mayıs sayımızda sınavdan önce özellikle psikolojik ve fizyolojik olarak nelere dikkat edilmelidir yer vereceğiz. Öğrencilerimiz Haziran başında sınava girip çıktıktan sonraki süreçte de tercih ve yerleştirmeler için bu sayfadan desteğe devam edeceğim.

Son dönemde öğrencilerin eksiklerini iyi belirleyerek, konularını tekrar etmesini. Özellikle Türkiye Genelinde uygulanan deneme sınavlarına girerek kendilerini ölçmelerini öneririm. Motivasyonlarını yüksek tutup hedefledikleri okullara giden yolda kaygıyı kontrol etmenin, kendini ve akademik yerini bilmenin önemini hatırlatırım.

BEGÜM ŞENBAĞ

Sorularınız ve iletişim için: begüm.senbag@britishside.com

Telefon : 0505 831 20 27