Öğretim yılının 2. Döneminin başlaması liselere ve üniversitelere giriş merkezi sınavlarının yaklaştığının da en büyük habercisi. Hem aileler hem öğrencilere sınavlara hazırlıkta son aylarını en iyi şekilde değerlendirmek istiyor. Bu nedenle yaz dönemine kadar olan süreçteki yazılarımda, mesleki uzmanlığımda yaklaşık 15 yılımı verdiğim merkezi sınavlara hazırlık çalışmalarıyla ilgili yazı dizisi şeklinde ipuçları vermek istiyorum.
Başlangıcı küçüklere verelim istedim, öncelikle 8. Sınıf öğrencilerinin katılacağı Liselere Giriş Sınavı ‘nı ele alacağız. Bu yıl 1 Haziran 2019 tarihinde uygulanacak olan LGS, sayısal ve sözel bölüm olmak üzere 2 oturumdan oluşacak. Sınavda 50 soruluk Sözel bölüm için 75 dk ,40 soruluk Sayısal bölüm içinse 80 dk süre verilecek.
Eylül ayından hatta belki daha öncesinden sınava hazırlanmaya başlayan öğrencileri için bu dönem temponun en çok arttığı zamanlardayız. Müfredat konuları hızla ilerlerken, bir yandan deneme sınavları, soru çözümleri devam ediyor. Sınav yaklaşırken öğrencilere en büyük tavsiyem, katılabildikleri kadar çok deneme sınavına katılmaları. Okullar ve belirli merkezler deneme sınavları uyguluyor. Farklı yayınevlerine ait bu denemelerde kendilerini ölçmeleri ve eksik konularını belirlemenin tam zamanı. Ayrıca derneklerin Türkiye Genelinde katılım sağladığı deneme sınavları var, bu sınavlarda yaklaşık olarak LGS sıralamasında yerinizi belirlemeye katkı sağlar. Nisan ayı sonunda ortalama olarak müfredatlar bitirilmeye çalışacaktır. Bu da gösteriyor ki konuları tam anlamıyla anlayıp çalışılacak 2 aylık zaman var. LGS ‘ye hazırlanan öğrenciler; bu sürede öğretmenleriyle temas haline olmaya, sorularını sorup, eksik konuların anlattırmaya çalışmalılar. Günlük konu tekrarları ve test çözümleri devam etmeli. Uyku ve beslenme düzenine mutlaka dikkat edilmeli. Masa başında ders çalışarak geçirilen zamanlarda sağlıksız atıştırmalardan ve karbonhidrat ağırlıklı besinlerden uzak durulmalı. Günde 7 -8 saat uyku alınması bu dönem için de gerekli. Ayrıca ders çalışma, okul ,test çözümü zamanları dışında egzersiz ve ağır olmayan spora da bedenin ihtiyacı olduğunu unutmayalım. Sonraki aylarda yazılara, sınav kaygısı ,motivasyon, test teknikleri gibi başlıklarla devam ediyor olacağız.