Kilo Vermeye Çalışırken Yapılan 7 Yaygın Hata

Daha fit görünme isteği diyetlere ve diyet ürünlere olan ilgiyi bir hayli artırdı. Özellikle tatil önceleri hızlı kilo verme sevdası birçok diyet hatasını da beraberinde getirmeye başlıyor.Kaynağı belli olmayan yanlış bilgiler sağlık sorunlarına dahi yol açabiliyor. Bazen her şeyi doğru yaptığınızı düşünseniz bile sonuç hüsrana dönebiliyor.

Tüm bu sorunları yaşamamak adına, kilo verme sürecinde yapılan hataları 7 maddede sizlere sunmak istiyorum.

1. Sadece Tartıdaki Rakamlara Odaklanmak

Tartıdaki rakamların sadece bir ölçütten ibaret olduğunu lütfen unutmayın. Diyete büyük bir motivasyonla başlamak fakat yeterince hızlı kilo vermediğini hissederek her gün tartılmak, başlangıçtaki motivasyonu sizden alıp götürür. 

2. Çok Fazla veya Çok Az Kalori Tüketmek

Kilo vermenin en basit yolu biliyorsunuz ki kalori açığı oluşturmak. Yani aldığınız kalorinin daha fazlasını yakmanız lazım. “Nasıl olsa sağlıklı şeyler yiyorum" düşüncesi çoğu zaman az kalori tüketiyor algısı oluşturuyor. Hatta buna yönelik yapılan bir araştırmada; günde 1000 kalori tükettiğini iddia eden bir grubun tükettiği besinlere bakıldığında, aslında 2000 kalori tükettikleri tespit edilmiş. İşte porsiyon kontrolü bu noktada oldukça önemli. Diğer yandan ne kadar az yersem o kadar çok kilo veririm düşüncesi de kocaman bir yanılgıdan ibaret. Eğer alınan kaloriyi aşırı azaltıp aç kalıyorsanız öğünlerinizi düzenli tüketmiyorsunuz demektir. Öğünlerinizi düzenli tüketmemek ise metabolizma hızınızı oldukça düşürmek anlamına gelir.

3. Yağ Yakar Düşüncesi İle Aşırı Sirke ve Limon Tüketmek

Öncelikle hiçbir besin tek başına yağ yakımı sağlamaz! Yani, limonlu veya sirkeli su içtiğiniz zaman vücudunuzda yağ yakımı gerçekleşmiyor. Sirkeli veya limonlu suların alkali değeri yüksektir ve metabolizma hızınızı bir miktar hızlandırır. Fakat uzun süreli kullanımda mide sorunlarına yol açar. Limon ve sirkeyi suyunuza karıştırmak yerine salatalarınıza ilave etmek çok daha doğru bir tercih olacaktır.

4. Diyet Ürünlerini Fazla Miktarda Tercih Etmek

Az yağlı ve diyete uygun olarak adlandırılan ürünler kilo vermek için uygun görülüyor ve her geçen gün raf genişliği artıyor. Evet, düşük kalorili bu besinler zaman zaman diyet süreçlerinin yardımcısı olabilirler. Fakat sadece bu besinleri tüketerek zayıflamaya çalışmak maalesef doğru değildir. Zaten bu ürünlerin büyük çoğunluğunda tadını iyileştirmek amacıyla şeker bulunur.  Öte yandan az yağlı ürünler bir süre sonra sizi tok tutmak yerine daha aç hissettirebilir ve bu ürünlerin miktarlarını arttırmanız gerekebilir. Az yağlı ve diyet ürünler yerine daha besleyici ve daha az işlenmiş gıdaları az porsiyonlarda tercih etmeniz daha yararlı olacaktır.

5. Aç Olmasanız da Çok Sık Öğün Yapmak

Çok sık yemek yemenin metabolizmayı hızlandırdığı düşüncesi maalesef gün içinde aşırı kalori tüketimi ile sonuçlanabiliyor. Üstelik hiçbir zaman gerçekten tok hissetmeyebilirsiniz. Sadece aç olduğunuz zaman yemek sizi başarıya daha hızlı ulaştırabilir görünüyor.


 

6. Gerçekçi Olmayan Beklentilere Girmek

Makul ve ulaşılabilir hedefler koymak diyet sürecinin başarılı ilerleyebilmesi için en iyi adımdır. Kısa sürede hızlı kilo kaybı beklentisiyle başlanan diyetler bıkkınlık hissi ile yarım kalabiliyor. Lütfen kendinize dürüst olun ve hedeflerinizi idealde tutun. Küçük hedeflere ulaştığınız zaman kendinizi kutlayın ve başarı motivasyonunuzu arttırın.

7. Etiket Okumamak ve Doğru Yorumlamamak

Etiketleri doğru okumamak hem fazla kalori almanıza hem de sağlıksız içerikleri tüketmenize sebep olabilir. Raflarda bulunan çoğu gıdaya karşıdan baktığınızda gözünüze sağlıklı görünür. Hatta ön yüzünde kocaman “şeker ilavesiz, az yağlı, düşük kalorili vs.” gibi ibareler bulunur. Bu ibareler diyete uygun algısı yaratarak porsiyonlarını normalden fazla tüketilmesine sebep olmaktadır. Hatta çoğu ürünün etiketlerini detaylı incelediğinizde aslında bu güven algısının bir aldatmaca olduğunu görmeniz mümkün. 


 

EZEL KAVADAR

Uzman Diyetisyen