İmplant

Dental implant; travma, çürük, endodontik ve periodontal sebeplerle kaybedilen eksik dişler yerine diş kökü görevi görmesi için titanyumdan üretilmiş vida şeklindeki materyallere denir. Dental implantlar uzun yıllardır diş hekimliğinde kullanılmaktadır; bununla beraber günümüze kadar yapılmış araştırmalar ve uygulamalarla güvenilirliğinin artmasıyla, çok sayıda firmanın üretim çeşitliliğiyle ve buna bağlı fiyatlandırmada her hastaya uyacak seçeneklerin bulunmasıyla, hekimlerin sıkça başvurduğu bir tedavi yöntemi olmuştur.
11 Soruda dental implantlar hakkında merak edilenler:
İmplant ağrılı bir işlem midir?
Lokal anestezi yapıldıktan sonra herhangi bir ağrı hissedilmez. Çoğu hasta implant uygulamasının diş çekiminden daha konforlu ve acısız olduğunu söyler. İşlemin tamamında implant yapılacak bölge uyuşuk olur, uyuşukluk geçtikten sonra ağrı olmaması için bazı medikal ilaçlar verilerek ağrı engellenir.
İmplant cerrahisi sonrası yüzde şişlik olur mu?
Çok zorlayıcı sert (kompakt) kemik yok ise herhangi bir şişlik genelde görülmez. Yine şişliği önlemek için operasyon sonrası soğuk kompres uygulaması önerilir ve bazı medikal ilaç takviyeleri verilebilir.
İmplant herkese uygulanabilir mi?
Kontrol altında olmayan bir sistemik hastalık (kontrolsüz diyabet, kontrolsüz tansiyon, tedavi edilmeyen kalp damar hastalıkları, kanser vb) varlığı durumu hariç herkese implant tedavisi uygulanabilir.
Ayrıca uygulamayı engellemeyen ancak zorlaştıran bir durum vardır; kemik yetersizliği. Bu durumlarda implant uygulaması 1’den fazla aşamalı yapılabilir. Kemik yetersizliğini gidermek için sinüs cerrahileri, kemik greftleri vs uygulanması gerekirse implant cerrahisi öncesi fazladan bir operasyon daha yapılması gerekebilir. Bu planlamaya hasta ve hekim birlikte karar verir.
İmplant uygulaması ne kadar sürer?
Ortalama her bir implantın cerrahi süresi 15 dakika kadardır.
 

İmplant yapıldıktan kaç ay sonra üzerindeki protez diş yapılır?
İmplant üstü daimi protez yapımı için implantın çene kemiğine kaynaşması (osteointegrasyon dönemi) beklenir; çoğu zaman 8-12 hafta kadardır. Bu dönem tamamlanınca daimi protez yapılır, ancak bu süre için gerekli görülen durumlarda geçici protetik işlemlerle geçici diş yapılabilir.
İmplant cerrahisi sonrası bekleme süreci bitiminde protez ne kadar sürede yapılır?
İmplant üstü protetik dişler yapılırken 2. küçük bir cerrahi ile ilk önce implantların üzeri açılarak iyileşme başlıkları takılır bu sürede bir kez daha dikiş atılır, sonrasında 7 gün beklenir dikişler alınır ve protetik dişler için hazırlık ölçüleri alınır, bir kaç prova yapıldıktan sonra daimi protez tamamlanır.
İmplant uzun ömürlü müdür?
Bir implantın ömrü cerrahi başarıya üzerindeki protetik dişin başarısına ve hastanın ağız bakımına özen göstermesi parametrelerine bağlıdır. Prosedürlere uygun yapılmış sorunsuz bir implant, ağız hijyenine dikkat edildiğinde, düzenli kontroller yapıldığında, geçirilen bir dişeti hastalığı ve buna bağlı periimplantitis problemi olmadığında evet çok uzun ömürlüdür.
İmplantların bakımı nasıl yapılır?
Doğal dişlerin günlük bakımından çok farklı değildir, günde 2 kez fırçalama yapılmalı diş ipi ve ara yüz fırçaları ile implant dişeti birleşimleri ve diş araları iyice temizlenmeli. Bunun dışında ağız duşu ile de temizlenirse çok daha sağlıklı olur.

Tek diş eksikliklerinde neden implant tercih edilmelidir?
Tek diş kayıplarında implant harici diğer seçenek boşluğun yanındaki dişleri de küçülterek onlardan da destek alarak yaptığımız köprülerdir. Diğer dişler sağlam ise onlara zarar vermemek için dental implantlara yönelmek böyle durumlar için çok akılcı bir çözümdür.
Tüm dişlerin eksikliğinde neden implant tercih edilmelidir?
Tüm dişlerin kaybı sonucu eskiden tek bir seçenek vardı; total protez, yani takıp çıkarılabilen damak protezler. Son derece kullanımı zor olan bu protezler yerine implant destekli sabit protezler yapılarak hasta konforu son derece iyileştirilebilmektedir.
Her 1 diş eksikliğine 1 implant mı gerekir?
Çoklu eksikliklerde 1 dişe 1 implant değil de köprüler yapılacak şekilde gerekli sayıda implant uygulamaları yapılır. Örneğin 3 diş yan yana yok ise 2 implant uygulanıp üzerine 3 üyeli protetik diş yapılabilir.
Son olarak her hastama söylediğim gibi belirtmek isterim; dental implantlar ‘eksik’ dişlerin yerine yapılan kaybolan fonksiyonu ve estetiği yerine getirmeye yardımcı olan uygulamalardır. Asıl önemli olan diş kaybının önüne geçmektir; kişisel ağız bakımını yapmak, düzenli diş kontrollerini yaptırmak, dişlerde problemler var ise tedavilerini yaptırmaktır.
Sağlıklı ve mutlu gülüşleriniz olsun..

S. DİLARA PEKER

Tel:02123223309
Tel:05428228107
Adres:Göktürk Merkez Mahallesi Camii Sokak Nef 04 Sitesi Göktürk-Eyüpsultan/İstanbul