Kadın: Benden önceki ilişkin neden bitti?
Erkek: Eski sevgilimin beğenmediğim bir çok yönü vardı!
Kadın: Eski sevgilinde beğenmediğin yönleri bana söyler misin ben o davranışları yapmayayım.Seni kaybetmeye dayanamam..
Erkek: ....
Her ilişki mutlu bir gelecek,umutlu ve güzel günler hayali ile başlamaktadır.Fakat yeni bir ilişkiye başlarken çiftlerin arasında geçen bu tarz bir diyalog varsa orada yoğun bir “kaybetme” korkusundan söz etmek mümkündür.
Aslında kaybetme korkusu diğer bütün duygularımız gibi hissedilen normal bir duygudur.Bu duygu dozunda olduğu sürece, ilişkiye motive olmayı artırır. İlişkide özenli davranma gibi olumlu duyguları pekiştirir. Sağlıksız olan kaybetme korkusunda ise kişi yaşadığı olumsuz ve hüsranla sonuçlanmış bir kaç ilişkisi sonrasında bilinçaltında kaybetme korkusu yerleşmesinden kaynaklanmaktadır.Sağlıksız ve kontrolsüz hissedilen bu duygu yeni başlanılan ilişkilerin bitişi içinde zemin hazırlamaktadır. Eğer ilişkinizde kaybetme korkusunu çok sık yaşıyorsanız dikkat etmeniz gereken bazı hususlar olabilir. Aksi taktirde geçmişin gölgesinde yaşayarak sağlıklı bir gelecek inşa edemezsiniz.
İlk önce kendinize “Neden sık sık kaybetme korkusu yaşıyorum” sorusunu sormalısınız. Bunun pek çok sebebi olabilir.Bazen ortada hiçbir sebep yokken kişiler böyle hissedebilir bazen de geçmişte yaşadığınız olumsuz olaylar buna tesir edebilir.Geçmişte yaşadığınız olumsuz ve hüsranla sonuçlanan ilişki deneyimi şimdiki mevcut ilişkiye bakış açınızı etkileyebilir.Mevcut ilişkinize “ya geçmişteki gibi olursa, ya yine bozulursa” diye sorgularsınız ya da “ben biliyorum zaten bu ilişkimde de aynı olumsuzlukları yaşayacağım” diye peşin hükümlü davranarak boşvermişlik gibi olumsuz duygular içerisinde olabilirsiniz.
İkinci olarak; olası bir çatışma ve yahut ayrılık yaşadağınızda “ben biliyordum,bak boşuna tehlike hissetmemişim demek ki gidecekmiş” diyerek korkunuzu haklı çıkarmaya çalışırsınız.Aslında göremediğiniz ve gözden kaçırdığınız çok önemli bir nokta vardır. Siz ilişkinizi akışına bıraktığınızda sağlıklı bir şekilde ilerleyecekken, sürekli korku ve kaygı ile partnerinizi kısıtlamaya,hareketlerine karışmaya,partnerinizi değiştirmeye çalışmaya başladığınız için ilişkinin bitmiş olduğunun farkında olamayacaksınız. Çünkü sürekli kısıtlanan,eleştirilen ve değiştirilmeye çalışılan birey zamanla bunalarak kabulleniliş ve kendine özel alan ister. Fakat sizde endişeye kapılarak partnerinize daha yakın olmak istersiniz.Bu davranışlarla daha çok arar sorar ilgilenirsiniz. Kendisine karışılan partner ise zaten ilginizden ve tutumunuzdan sıkılmıştır. Uzakta kalmak istedikçe siz tehlike algılayıp yakınlığı arttırırsınız ve karşınızdaki kişiyi iyice bunaltırsınız. Sanki hiç alanı yokmuş gibi hisseden partneriniz bir zaman sonra bu duruma dayanamamaya başlar ve ilişkide problemler oluşmaya başlar.
Son olarak; partnerinizden garanti istemeniz de ilişkinizin devamlılığı açısından sağlıklı bir yaklaşım değildir.İlişkinin en başından istediğiniz ayrılmayacağız ve her zaman mutlu olacağız garantisi partneriniz tarafından sevginin bir göstergesi olarak anlaşılmayacaktır.Çünkü ilişkiniz her zaman ilk günler kadar yakın ve her zaman da monoton olamaz. Bazen olması muhtemel problemler olabilir.Partneriniz her zaman olaylara benzer duygu durumlar ile karşılık vermeyebilir.
Kaybetme Korkusuyla Nasıl Baş Edilebilir?
Kaybetme korkusunu sağlıksızdan sağlıya çevirmek istiyorsanız öncelikle;kararlı bir tavır sergilemelisiniz.
Partnerinizi değiştirmeye çalışmak ve partnerinizin hayatına sürekli müdahaleci bir tutum sergilemek yerine ilişkinizde “biz” bilincinde özel alanlar oluşturarak kendinize de zaman ayırmalısınız. Kendinize yeni aktiviteler edinmeli ve kendinize özen göstermelisiniz.
Geçmişte her ne yaşamış olursanız olun bunun her ilişkinizde sizin tekrar ve tekrar başınıza gelmeyeceğini bilmelisiniz. Eğer sürekli aynı şeyleri yaşıyorsanız belki de içsel korkularınız sebebi ile sürekli aynı şekilde tepkiler vermenizden kaynaklı olabilir.
Son olarak;bilinmesi gereken en iyi şey, bütün olaylarda belirli bir noktaya kadar kontrol sahibi olmanızdır. İlişkinizin sürmesi ya da bitmesi bazı zamanlar kontrolünüz dışındadır. Bu nedenle hem ilişkinize; hem de kendinize zaman ayırarak yani sen ve ben ayrımını yaparak ‘Biz’ olabilen çiftlerin ilişkilerinin daha sağlam ve doyurucu olduğunu bilmelisiniz.İlişkinizde sağlıklı iletişimin yanı sıra,huzurunuzu sağlayarak,beraber güzelliklere odaklanmalı, gidecek bitecek gibi endişelerle güzel giden ilişkinizi de yıpratmamalısınız.
Tüm farkındalıklarınıza rağmen hala kaybetme korkusunu taşıyorsanız, bir türlü bu korkuyu zihninizden çıkaramıyor ve partnerinizi fazlaca kısıtlıyorsanız bir uzman desteği almanız ilişkinizde anlamlı değişiklikler yaşamanızı sağlayacaktır. Böylelikle sorununun kaynağı çözüleceği için ilişkilerinizde kaybetme korkusunu olumsuzdan olumluya çevirebileceksiniz.