Kamboçya'da bir balıkçı tarafından yakalanan devasa balık bilim insanlarını şaşkınlığa sürükledi. Vatoz, Kamboçya ve ABD arasında yürütülen ortak bir araştırma projesi kapsamında ele geçirildi.

13 Haziran günü, akşam saatlerinde Koh Preah adasında nehirde avlanmaya çıkan yerli bir balıkçı, karşılaştığı manzara karşısında hayatının şokunu yaşadı. Balıkçı, Mekong Nehri'nin Kamboçya'dan geçen bölümünde yakaladığı vatoz balığının büyüklüğü karşısında hayatının şokunu yaşadı.

DAHA ÖNCE YAKALANAN EN BÜYÜK BALIK 293 KİLOYDU

Bundan önce yakalanan en büyük tatlı su balığı, 2005 yılında Tayland'da keşfedilen 293 kg ağırlığındaki bir Mekong dev yayın balığıydı.

Bilim insanları, yakalanan vatoz balığının, kayıtlara geçen en büyük tatlı su balığı olduğunu söyledi. Yakalanan vatoz 300 kilo ağırlığında ve yaklaşık 4 metre boyundaydı. Suya geri bırakılan balığa bir de takip cihazı takıldı.

İSMİ 'DOLUNAY'

Hayvana şekli nedeniyle Kmer dilinde dolunay anlamına gelen “Boramy” adı verildi. Rekor büyüklükteki tatlı su balıklarına dair uluslararası bir resmi veri tabanı bulunmuyor.

Dünyanın en büyüğü yakalandı Gözlerine inanamadılar...

Mekong'un Mucizeleri isimli çevre koruma projesini yöneten biyolog Zeb Hogan, vatoz balığının 20 yıllık araştırmalarında karşılaştıkları en büyük tatlı su balığı olduğunu söyledi.

6 KATIDA ARAŞTIRMA YAPIYOR

6 kıtada araştırma yaptığını söyleyen Hogan, dünya üzerinde ilk kez bunun Mekong Nehri'nde görülmesinin de nehrin geleceği adına umut olduğunu savundu.

Mekong Nehri'nin Tayland sınırlarından geçtiği kolunda 2005 yılında 293 kilo ağırlığında bir kedi balığı yakalanmıştı. Zeb Hogan'ın başında olduğu çevreci örgüt, balıkçılarla kurulan bir iletişim kanalı sayesinde bu tür yakalamalardan haberdar ediliyor.

DEV VATOZA NE OLACAK?

2 metre enindeki dev tatlı su vatozu türü tehdit altındaki canlılar arasında yer alıyor. Mekong Nehri, Çin, Myanmar, Tayland, Laos, Kamboçya ve Vietnam'dan geçiyor.

Üzerinde kurulan barajlar, aşırı balık avlanması ve kirlilik gibi sebepler bu hassas ekosistemi tehdit ediyor. Doktor Hogan, "Bu büyüklükte balıkların bulunması, nehrin halen göreceli olarak sağlıklı olduğunu gösteriyor" dedi.

FOTOĞRAF SOSYAL MEDYADA DALGA DALGA YAYILDI 

Geçen hafta yayınlanan bir başka balık, dünyayı şaşkına çevirmişti. Rusya'nın kuzeybatısında yer alan Murmansk şehrinde yaşayan Roman Fedortsov, hayatını balıkçılık yaparak kazansa da farklı bir hobisi var. Fedortsov, kendi işinin yanı sıra denizin derinliklerinde bulduğu garip deniz canlılarının fotoğraflarını çekiyor, daha sonra da bunları sosyal medyada paylaşıyor. Rus balıkçı aslında morina, mezgit balığı ve uskumru arıyor olsa da bazen yüzeyin metrelerde altında da balık avlıyor. İşte onlardan biri var ki, bu günlerde sosyal medyayı bir hayli meşgul ediyor...

Balıkçının yaptığı paylaşım sosyal medyada gündem yarattı. Balıkçı, ürkütücü suratı nedeniyle "Frankenstein'ın balığı" adını verdiği gizemli deniz canlısının fotoğraflarını paylaşır paylaşmaz yarattığı şok, internette dalga dalga yayıldı. Amatör okyanus bilimcileri gizemli balığın türünü tahmin etmeye çalışırken, acayip balığın fotoğrafı Instagramı yıkıp geçiyor.

Dünyanın en büyüğü yakalandı Gözlerine inanamadılar...

Gizemli yaratık, Rusya'nın liman kenti Murmansk yakınlarında konuşlanmış bir balıkçı olan Roman Fedortsov tarafından yakalandı. Fedortsov, daha önce de uzaylıya benzetilen tuhaf balıklar avlamıştı. Yakaladığı ve görüntülediği balıklar arasında, sakallı deniz ejderhaları, fener balıkları ve korku filmlerinden çıkmış gibi duran okyanus sakinlerini içeriyor.

Roman Fedortsov, bir keresinde "Canavar yaratmaya gerek yok, doğa bunu zaten yapıyor" ifadelerini kullanmıştı. Fedortsov'un en tuhaf bulgularından biri, yeşil gözlü, tuhaf kuyruklu, yarasa kanatlarına benzeyen yüzgeçli yarı saydam beyaz bir balık. Balığı bu kadar ilginç yapan özelliği, gelişigüzel dikilmiş gibi görünmesini sağlayan tuhaf, dikiş benzeri işaretlerdi. Fedortsov'un Instagram hesabındaki 650 bini aşkın takipçisi, fotoğrafı yorum yağmuruna tutarak balığın cinsini tahmi netmeye çalıştı. Kimileri balığı çizgi filmlerden çıkmışa benzetirken kimileri de ürkütücü buldu. Bazı meraklı takipçiler ise balığın türünü doğru tarif etmeyi başardı. Çeşitli isimlerle bilinen "hayalet köpekbalığı" türündeki hayvan, denizlerin en gizemli canlılarından biri olarak kabul ediliyor.

Dünyanın en büyüğü yakalandı Gözlerine inanamadılar...

Bu türde bir balık, daha önce Yeni Zelanda'nın Güney Adası açıklarında ve yaklaşık 1.2 kilometre derinlikte bulunmuştu. "Kimera" olarak da bilinen ve son derece nadir görülen hayalet köpekbalıkları ile ilgili konuşan Dr. Brit Fanucci, "Onları çok sık görmüyoruz" diyerek buluşun önemini vurgulamıştı.

Birleşik Krallık merkezli Shark Trust adlı kuruluşa göre, kemikten ziyade kıkırdaktan oluşan bu balık, denizlerin en derin bölgelerinde yaşadığı için insanlar tarafından nadiren görülüyor. Hatta National Geographic'in bildirdiğine göre, bilim tarafından uzun süredir bilinmesine rağmen, ilk kez 2016'da kameralara yakalandı.