Güncel Diş Hekimliği Uygulamaları

Günümüzde hastalarımızı bize getiren tek sebep sağlık olmayıp estetik beklentilerle gelen kişi sayısında ciddi bir artış vardır. Yüz bütünlüğünün sağlanmasında dişler büyük rol oynamaktadır. Dişlerinde eskimiş restorasyonlar, şekil ve renk bozuklukları olan kişiler için eskiden metal seramik kaplamalar gibi çözümler bulunurken, artık gelişen materyaller sayesinde çok daha non-invaziv işlemlere yönelmiş bulunmaktayız.

Kişinin dişlerindeki duruma göre güncel estetik uygulamalardan bahsedecek olursak bunların başında diş beyazlatma gelir; dişlerinde biçimsel ve şekilsel bozukluk, kötü yapılmış restorasyon yoksa uygulanabilecek bir işlemdir, klinik ortamında yaklaşık 40 dakikalık bir uygulama ile diş renginde 2 ton kadar bir açılma olur. Çapraşıklık, şekil bozuklukları, mikrodonti (küçük diş) gibi problemler tam seramik laminalar ile giderilebilir; bu uygulama bazen dişte hiç aşındırma yapılmadan da yapılabileceği gibi, oldukça az bir pürüzlendirme ile de yapılan son derece estetik ve kalıcı bir tedavi seçeneğidir. Bozukluk miktarı arttıkça laminalar yeterli gelmediğinde yöneldiğimiz estetik uygulamaların başında tam seramik kuron kaplamalar veya zirconia kuron kaplamalar köprüler gelir.

Diş eksikliği kesinlikle en kısa sürede çözülmesi gereken bir durumdur, diş eksikliği diğer dişlere fazla yük gelmesine ve zarar görmelerine, yiyecekleri öğütemeden yemek zorunda kalarak sindirim sistemi problemlerine, ve türlü çene kası bozukluklarına neden olur. Bu durumu çoğu zaman köprüler ve hareketli protezler yerine uygun çene kemiği var ise implant destekli protezlerle çözüyoruz. Bu uygulamalar hem diğer dişlere zarar vermemizi önlüyor hem hastanın kullanım konforunu oldukça artırıyor. Çoğu diş eksikliği durumunda implant tedavisi uygulanabilmektedir. Teknolojinin gelişimi ile ve doktorun el becerisiyle beraber bir implant operasyonu yaklaşık 15 dk. kadar sürmektedir, tamamen ağrısız bir işlemdir.

Diş sıkma (bruksizm) çok basit işlemlerle tedavi edilebilmektedir. Yapılacak bir gece plağı (oklüzal splint) çene eklemini olması gerektiği pozisyona getirerek sıkması engeller veya masseter kas bölgesine yapılacak botulinum toksini (botox) dişleri sıkmaya sebep olan kasın çalışmasını azaltarak diş sıkmanın önüne geçer. Önüne geçilmeyen diş sıkma durumlarında ağız içerisindeki dişlerde çatlaklar kırıklar, yapılmış restorasyonlarda harabiyete sebep olurken, bunların dışında en kötü sonucu çene eklemi (temporomandibular eklem) harabiyetine sebep olmasıdır.

Güncel diş hekimliği uygulamalarından bahsederken basit diş çapraşıklıkları için tel tedavisi yerine kullandığımız şeffaf ortodontik apareylerden bahsetmeden olmaz. Özellikle yetişkin kişilerde yöneldiğimiz günlük hayatını etkilemeyen, basit çapraşıklıkları dışarıdan belli olmayan apareylerle çözebilmek diş hekimliği adına çok önemli bir gelişmedir. Bu plaklar yemek yerken çıkarılabildiği için ağız hijyenini sağlamak da büyük bir kolaylıktır. Tel tedavisinin mecburi olduğu ciddi çapraşık durumlar hariç birçok vakada başarılı olan bir tedavidir.

 Son olarak teşhis ve tedavi için faydalandığımız röntgenlere gelelim; diş hekimliğinde olmazsa olmaz bir diagnostik yöntemdir. Tüm dişleri ve çene kemiğini tek bir görselde bize sunan panoramik röntgen filmler ve daha detaylı olup bir film karesine ortalama 2-3 dişin sığdığı periapikal filmler vardır. Bu iki teşhis yöntemini klinik ortamında uygularız ve uygulayacağımız tedaviyi belirleyip tedavinin sonucunu öngörebiliriz. Bunun dışında dental tomografilerden de bazı özel durumlarda yararlanabilmekteyiz.

Tüm bu tedavilere ihtiyaç duymamak için ağız bakımına çok dikkat edip, diş fırçalamayı ve diş ipi kullanımını bir rutin haline getirmek ve 6 ayda bir diş hekimini ziyaret etmek gereklidir. Sağlıklı dişler demek sağlıklı gülüşler demektir…

İLETİŞİM BİLGİLERİ

02123223309
05428228107

Göktürk Merkez Mahallesi Camii Sokak Nef 04 Sitesi Göktürk-Eyüpsultan/İstanbul