Gebelikte 3.Dönem

Gebelik dönemini ilk üç aylık evreler olarak inceleyebiliriz ve biz bundan önce ilk 2.trimester de gebelik sürecinde yaşananları paylaşmıştık.

Gebeliğin 27.hastası ile 40 haftası arasında geçen süreye 3.trimester olarak tanımlıyoruz.

Gebeliğin son dönemi olan bu dönemin sonunda doğum gerçekleşir ve anne ile bebeği kucaklaşır

Gebeliğin 24.haftasından itibaren beyin gelişimi ve nöral gelişim hızlanır, kalpte sinir ileti sistemi daha iyi gelişir. Bu dönemde önceden izlenen bazı aritmiler düzenli atımlara dönüşebilir. Bebeğin giderek büyümesi ve hareketlenmesi annenin akciğer kapasitesinde azalmaya dolayısıyla nefes darlığına yol açabilir. Bunun sonucunda uyku problemleri ve çarpıntı hissi yaşanır.

28. haftadan sonra bebek daha fazla yağ depolayarak doğum sonrası vücut ısısını koruyacak hale gelir. 29.haftada bebek 38 cm boya ve ortalama 1.100 gr ağırlığa ulaşmıştır. Böbrek üstü bezlerinde hormon salınımına başlar. Son trimesterde bebeğin kemik gelişimi hızlandığından annenin kalsiyum ihtiyacı artar. Bebeğin cildi kalınlaşmaya başlamış ve tırnak yapısı oluşmuştur. 24. haftadan itibaren duyma 33.haftadan itibaren görme duyusu gelişir.

34.haftada bebek ortalama 2 kg ağırlığa ve 42 43 cm boya ulaşmıştır. Bebeğin böbrek üstü bezlerinden salgılanan adrenalin sayesinde annede süt salgısının başlaması sağlanır.

33 haftadan sonra izlenen büyük değişimlerden biri de bebeğin düzenli uyumaya başlamasıdır. 34. haftadan itibaren bebeğin akciğerlerinde hava almayı kolaylaştıran madde olan surfaktan salgısı olur. Bu sayede anne karnında suda yaşamaya alışmış ıslak akciğerin hava ile karşılaştığında rahat solunum yapması sağlanır.

36. haftadan sonra bebek kilo artışı haftalık 300 - 600 gr gibi hızla gerçekleşir.

38. haftalık barsak hareketleri oluşmaya başlar, bebeğin dünyaya gelmeye hazır olduğunu gösteren bulgulardan biridir.

37.haftadan itibaren bebek her an doğuma hazırdır. Boyu 46 - 50 cm ağırlığı 2,5 - 3,5 kg civarındadır.

34. haftadan itibaren aralıklı hissedilen kasılma ve ağrılar yalancı doğum ağıları yani hazırlık ağrılarıdır. Doğum eylemini başlatmak için yeterli değildir. Bu ağrıların düzenli olması kanama ya da su gelmesinin başlamasının belirtisi olabilir.

Doğum şeklinin belirlenmesinde vaginal muayene ile pelvis açılarının değerlendirilmesi, bebeğin duruş pozisyonu, ağırlığı, plesanta yerleşimin nerede olduğu, geçirilmiş operasyonları (daha önce myomektomi sezaryan gibi ) ve fetal iyilik durumu yani kalp atışının değerlendirilmesi etkilidir. Sağlıkla ve sevgiyle kalın