Bebek isteği olan çiftlerin öncelikle , bu düşüncede olduklarında yani gebe kalmadan önce muayene olmaları gerekir.
Anne ve baba adaylarının varsa sistemik hastalıklarının tanısı ve tedavilerinin düzenlenmesi gebelikte oluşabilecek değişikliklerde hastalıklarının tedavisinin yönetimi planlanmalıdır.
Gebelik planlayan anne adaylarına öncelikle hemogram (varsa kan hastalıklarının basit şekilde taranması ) TSH ( troid fonksiyonları hakkında bilgi sahibi olunması ve hormon değerlerinin düzenlenmesi ) AKŞ ( diyabet taraması ) HbSAg ( viral sarılık nedenleri ) testleri yapılmalıdır. Basit bir idrar testiyle böbrek fonksiyonları , üriner sistem enfeksiyonları hakkında bilgi sahibi olunmalı sorun varsa tedavileri düzenlenmelidir.
Son yıllarda evlilik yaşının ileri olması ileri anne yaşına bağlı olarak birtakım sistemik hastlalıkların da gebelikle birlikte olmasına nedendir . Bu nedenle gebelik sürecinin yakın takibinin artan riskle beraber önemi artmaktadır.
Gebelikte beslenme , kilo artışı konusunda hastalar bilgilendirilmeli. Dengesiz beslenme ve aşırı kilo artışlarının önüne geçilmelidir. Aşırı kilo artışı vücutta oluşan ödeme bağlı normalde de oluşabilecek olan bel , boyun , bacak , kol ağrıları uyuşmalarında ve varislerde artışa neden olabilmektedir. Bazen bu dönemde diyetisyen desteği gerekebilir.
Gebelikte hormonların değişmesiyle anne adaylarında oluşabilecek psikolojik değişikliklerle iligli hem anne hem de yakın çevresi bilgilendirilmeli , yakınlarının desteği sağlanmalıdır.
Bir yıl süreyle korunmayıp bebek sahibi olamayan çiftler infertilite nedeni araştırılmak üzere mutlaka muayene olmalıdır.
Sağlıkla ve sevgiyle kalın ..