ERİŞİM ENGELLEME NEDİR ?

ERİŞİM ENGELLEME NEDİR ?

Günümüzde internet ve sosyal medya her alanımızda bulunmaktadır. Bu nedenle artık suçlarda internet ortamı aracılığıyla işlenir hale gelmektedir.

Ülkemizde internet ortamını düzenleyen yasa 5651 sayılı İnternet Ortamında Yapılan Yayınların Düzenlenmesi ve Bu Yayınlar Yoluyla İşlenen Suçlarla Mücadele Edilmesi Hakkında Kanun’dur.

İnternet Kanunu olarak adlandırdığımız 5651 sayılı Kanun ile internet ortamında yapılan ve ilgili kanunun 8. Maddesinde sayılan suçları oluşturduğu hususunda yeterli şüphe bulunan yayınlarla ilgili olarak erişimin engellenmesine karar veriliyor. Kanunda açıkça sayılan suçlar aşağıda ki suçlardır;

İlgili yayının intihara yönlendirme,

Çocukların cinsel istismarı,

Uyuşturucu ve uyarıcı madde kullanılmasını kolaylaştırma,

Sağlık için tehlikeli madde temini,

Müstehcenlik,

Fuhuş,

Kumar oynanması için yer ve imkân sağlama,

Atatürk aleyhine işlenen suçlar hakkında kanunda yer alan suçlarından birini oluşturması halinde web sitesinin engellenmesi kararı verilecektir.

Erişimin engellenmesi kararı, soruşturma evresinde hâkim, kovuşturma evresinde ise mahkeme tarafından verilir. Soruşturma evresinde, gecikmesinde sakınca bulunan hallerde Cumhuriyet savcısı tarafından da erişimin engellenmesine karar verilebilir. Bu durumda Cumhuriyet savcısı kararını yirmi dört saat içinde hâkimin onayına sunar ve hâkim, kararını en geç yirmi dört saat içinde verir. Bu süre içinde kararın onaylanmaması halinde tedbir, Cumhuriyet savcısı tarafından derhal kaldırılır.

İnsanların kişilik hakları, özel hukukta kişinin doğumuyla birlikte kazandığı ve üzerine kişisel yaşamı ile birlikte yeni değerler kattığı kişiliğinin, maddi ve manevi bütünlüğünün, isminin, mesleki kariyerinin, ailesinin ve hatta sosyal çevresinin kısacası elde ettiği tüm maddi ve manevi bütünlüğünün tüm menfaatlerinin hukuk düzeni tarafından koruma altına alınmaktadır.

Bu nedenle İnternet üzerinden kişilik haklarınıza karşı yapılan saldırılarda da erişim engelleme yoluna başvurmak mümkündür.

İnternette yayınlanan resim, video, haber, yorum vb. içeriklerin kaldırılması şartları 5651 sayılı Kanun’nun 8. ve 9. maddelerinde düzenlenmiştir. İnternet üzerinden yayımlanan içeriğin kaldırılması veya içeriğin yer aldığı web sitesinin ilgili bölümüne (URL) erişimin engellenmesi şu hallerde mümkündür:

Kişilik haklarının ihlali nedeniyle içeriğin kaldırılması veya erişimin engellenmesi,

Suç işlenmesi nedeniyle erişimin engellenmesi,

Özel hayatın gizliliğinin ihlali nedeniyle içeriğin kaldırılması veya erişimin engellenmesi,

5846 Sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu’nun ihlali nedeniyle içeriğin kaldırılması veya erişim hizmetinin durdurulması,

İnternette unutulma hakkının kullanılması nedeniyle içeriğin kaldırılması veya erişimin engellenmesi,

Kamu yararı ve düzeni nedeniyle erişimin engellenmesi

Söz konusu kanunun 9/1 Maddesi uyarınca; İnternet ortamında yapılan yayın içeriği nedeniyle kişilik haklarının ihlal edildiğini iddia eden gerçek ve tüzel kişiler, içerik sağlayıcısına, buna ulaşamaması halinde yer sağlayıcısına başvurarak uyarı yöntemi ile içeriğin yayından çıkarılmasını isteyebilir veyahut doğrudan Sulh Ceza Hakimliğine başvurarak içeriğe erişimin engellenmesini de isteyebilir.

Bu durumda ilgili Kanun uyarınca talepleriniz, en geç 24 saat içinde cevaplandırılır. Diğer seçenek olan Sulh Ceza Hakimliği’ne başvuruda ise duruşma yapılmaksızın talepler, en geç 24 saat içinde karara bağlanır.

Hakimliğe yapılan talep gereği Hâkim, bu madde kapsamında vereceği erişimin engellenmesi kararını yalnızca kişilik hakkı veya telif hakkı ihlalinin gerçekleştiği yayın, kısım, bölüm ile ilgili olarak içeriğe erişimin engellenmesi verir.

Zorunlu bir durum olmadıkça internet sitesinde yapılan yayının tümüne yönelik erişimin engellenmesine karar verilemez.

Bu durum ile karşı karşıya kalan mağdur erişim engellemenin kaldırılması için ivedilikle bir avukattan yardım alarak hareket etmelidir.

Sevgilerle...