ENGİN YILDIRIM: ALIŞVERİŞ MERKEZİNDE STAND KİRALAMA

Alışveriş Merkezinde Stand Kiralama

Alışveriş merkezlerinde kiralanan standlar için "eskinin seyyar tezgahlarının, işportanın" günümüzdeki modern versiyonu diyebiliriz. Bu standlarda genelde mağazalarda satılamayan ( m2 büyüklüğü, ürün çeşidi vs.), satış için stand teşhiri daha verimli olan veya mağazalardaki ürünleri tamamlayıcı ürünler satılmaktadır. En önemli hususlardan biride kiralama yaptığınız stand ile mağaza arasında haksız rekabet oluşturmamasına dikkat edilmeli. Stand imal edilmeden önce mimari çizimi AVM yönetiminin onayına sunulmalıdır. Stand yetkililerine kiralama esnasında 'stand standartları' adı altında uyması gereken kuralların listesi verilir. Günümüzde, alışveriş merkezlerinde ticari alanların önemli bir bölümü standlara, otomatlara ayrılmaktadır.

AVM’lerde stand kiralamaları AVM’nin açılışına yakın, mağazalar kiralandığında yapılır. Bunun nedeni de mağaza karmasının netleşmesi ve öncelikli olarak dükkânların kiralanması gerekliliğinden ötürüdür. Standlar ‘tanıtım ve satış’ olmak üzere iki amaçlıdır. Satış standları AVM’lerdeki mağazalara göre daha küçük alanlara sahip. İstisnalar hariç standların en küçüğü 1-2, en büyüğü ise 12-15 metrekare alana sahiptir. Stand kiralamanın da birtakım kuralları var. En önemli kural, standlarda satılacak ürünlerin AVM'de yer alan mağazalara rakip olmaması gerekiyor. Mağazalarda satılanları tamamlayıcı ürün ve hizmetlerin şansı daha fazla. Kurulacak standın yeri;

AVM'deki mağaza karmasına göre, 

Ziyaretçi trafiğinin yoğun olduğu alanlarda,

Yürüyen merdivenlere yakın,

Elektirik, su gideri gibi alt yapının var olduğu veya yapılabileceği alanlara,

Çekim gücü yüksek mağazaların yakınında, diğer sabit standlarla karmaşa yaratmayacak şekilde belirlenmelidir. 

Kiralanan stand ortak alanda müşterilerin yürüyüş alanını engellememeli ve standın mimarisi ( örn: Standda sivri, kesici malzemeler kullanılmamalı) yürüyen ziyaretçilere zarar vermemeli! Standın yüksekliği mağaza vitrinlerini kapatacak kadar yüksek olmamalı. 

AVM müşterilerinin yarısından fazlası bir standa en azından bir kez göz atıyor ve % 6’sı (yüzde altısı) da onlardan alışveriş yapıyor. Bu tezgahlar özellikle, yeniliğe ve özgünlüğe ilgi gösteren kadınlar tarafından beğeniliyor. Alışveriş merkezinin orta yerinde konuşlanan tek şey standlar değil. Otomobil satıcıları da yeni modellerini alışveriş merkezinin ortak alanlarında sergilemeyi tercih ediyorlar. Böylece özellikle yetişkin erkekler ve genç erkekler satıcıyla konuşmak veya bir galeriye girmek zorunda kalmadan bir arabayı deneyebilme olanağı da veriyor ki satışları olumlu etkileyen unsurdur. Kimi standlarında bir parçası oluyorsunuz. Bir masaj koltuğuna oturduğunuz anda, sergilemenin bir parçası oluyorsunuz. İnsanlar yürürken, vitrin seyrederken bir şeyleri tüketmeye alıştılar. Sadece birkaç metre karelik alanlarda faaliyet gösteren bu sempatik işyerleri, alışveriş merkezlerinin vazgeçilmezleri arasına girmeyi başardı.

Son yıllarda Avrupa ve Amerika’da çok yaygın olan pop up shop (geçici mağaza) konsepti Türkiye’yi de sardı. AVM’de aniden açılan, kısa sürede ya büyüyen ya da yok olan markalar var. Markalar küçük bir mağazayı örneğin 3 ay kiralıyor. Ürünlerine ilgiyi, ciroyu görmek istiyor. Bu üç ayın sonunda satışı başarısız görürse kapatıyor, başarılı olursa mağazayı ve zinciri büyütüyor.