Eğitimde IB Modeli

Merhabalar ,

Bu ay eğitim köşemizde sizlerle Göktürk’ün yeni sakinlerinden Ümit Mete ile dünya çapındaki bir eğitim modeli olan IB (İnternational Baccalaureate = Uluslararası bakalorya) sisteminden bahsetmek istiyorum.

Mithat : Merhabalar Ümit hocam öncelikle sizi tanımak isteriz.

Ümit : Merhabalar Mithat hocam. Kısaca kendimi tanıtayım. 1972 yılında İstanbul da doğmuşum. 1989 yılında Pertevniyal lisesinden, 1995 yılında Marmara Üniversitesi Kimya öğretmenliği (ing) bölümünden mezun oldum. 2003 yılında Psikoloji yüksek lisansımı bitirdim. Halen İtalyan Lisesinde (Liceo Italiano IMI) kimya öğretmenliği yapmaktayım. YGS-AYT-SAT-AP-IB sınavlarına öğrenciler hazırlamaktayım. Göktürk’te yaşamaktayım. Evliyim ve bir kızım var.

Mithat : Hocam bu IB sistemi kısaca nedir?

Ümit : Ben 2005 yılından beridir IB sistemi öğretmeniyim. 2013 yılında Examiner oldum. Sistem kısaca şöyle; Dünya çapında konsolosluklar ve şirketler var bildiğiniz gibi. Ve buralarda çalışan insanların çocukları var. Mesela bir konsolos çalışanı İtalya’da 5 senesini geçirse, çocukları orada eğitim alır. Bu çalışan diyelim ki Fransa’ya tayin olsa bu çalışanın çocukları Fransa da nasıl bir eğitim alabilir? Zira çocuk 5 yıl İtalya da İtalyanca ve İtalyan müfredatına göre eğitim almıştır. Fransa da ise Fransızca ve ona göre bir müfredat var.

Bu ikilem özellikle yenidünya düzeni ile birlikte 1960 yıllarında ortaya çıkmış ve ciddi sıkıntıları beraberinde getirmiştir. Bu problemin çözümü için Uluslararası bir eğitim modeli ortaya konmuş ve merkezi İsviçre nin Cenevre şehrinde olan tüm dünya da 5 farklı dilde eğitim veren bir sistem olarak 1968 ylında eğitime başlanmıştır.

Bugün dünyada 146 ülkede yaklaşık 3680 okulda ve Türkiye de 3 ü devlet toplam 42 okulda bu eğitim verilmektedir. Eyüboğlu, Koç, ENKA, TED Ankara, Işık, Marmara Eğitim Okulları, IICS, İTÜ Geliştirme Vakfı, Acarkent Doğa Koleji, Kültür 2000, İzmir Amerikan Koleji gibi nice üst düzey okullar bu programı uygulamaktadır.

Mithat : Türkiye de çok bilinen bir sistem değil sanıyorum ama epey bir okulda da uygulanıyormuş . Peki nedir bu sistemin özelliği veya kalitesi?

Ümit: Öncelikle dersler İngilizce anlatılıyor. Genel anlamda bu sistem, dünya barışına katkıda bulunacak, özgüvenli, öz disiplinli, üst düzey düşünme ve muhakeme becerisine sahip, yaşam boyu öğrenmeyi ve gelişmeyi amaçlayan, farklı kültür bilincine sahip, risk alan, girişimci bir dünya insanı yetiştirmeyi amaçlamaktadır.

Ezberden ziyade yorumlamayı, bilgiyi kullanmayı ve en önemlisi onu nasıl sunacağını öğreten bir sistemdir. Öğrencilerin CAS çalışmalarıyla sadece derslerine değil toplum bilincine de katkısı olan bir sistemdir. Tabi çok detayları var bu sistemin dolayısıyla buraya sıkıştırmak mümkün değil. Detayları internetten veya programı uygulayan okullarda öğrenilebilir. Gerekirse ben de yardımcı olabilirim.

Mithat : Anladığım kadarıyla güzel bir sistem ve yıllar geçtikçe de önemi artıyor. Peki Ümit hocam bu sistemde çalışan bir öğretmen olarak ne söylemek istersiniz? Size katkısı oldu mu?

Ümit: Tabi ki. Öncelikle test sistemi ile yetişen bir öğretmen olarak IB ile tanıştığımda nerdeyse 9 yıllık öğretmendim. Her şeyi bildiğimi düşünürken aslında ne kadar kısır bir bakış açısına sahip olduğumu gördüm. Ezber sisteminden çıkıp olması gereken yorumlayıcı ve üretici bir sisteme dahil olmuştum. 8 yıllık bir çalışmanın ardından 2013 yılında IB sisteminin bir öğretmeni (EXAMINER) olarak çalışmaya başladım.

Şuan dünyanın birçok ülkesinden ve okulundan sistem üzerinden sınavlar gönderiliyor ve onları okuyorum. Her geçen yıl daha da gelişiyor insan. Zaten YGS ve AYT sistemi ile çalışmalarım hiç durmadı. SAT ve AP sınavlarına da öğrencilerimi hazırlamaya devam ediyorum. Şu sıralar İtalyan lisesindeki öğrencilerimle Maturita ve AYT sınavlarına hazırlık çalışmaları yapıyoruz.