Günlük ağız bakım rutini:

1- Dişleri fırçalamak: Dişleri bildiğiniz üzere günde en az 2 kez, her fırçalama 3 dakika sürecek şekilde fırçalamalısınız. Tüm diş yüzeylerinin iyice temizlendiğinden emin olana kadar fırçalamalısınız. Hangi diş macununun ve hangi diş fırçasının sizin için en uygun olduğunu hekiminizle birlikte karar verebilirsiniz. Örneğin dişeti hassasiyeti olanlar daha yumuşak kıllara sahip başlığa sahip fırçaları tercih edebilir.

2- Diş ipi kullanımı: Her yemek yedikten sonra diş aralarında kalan besinler mutlaka diş ipi ile temizlenmelidir. Diş ipi ile diş fırçasının ulaşamadığı yerleri etkin şekilde temizleyebilirsiniz, bu sayede arayüz çürüklerine ve diştaşı oluşumuna karşı daha etkin bir koruma sağlamış olursunuz.

3- Arayüz fırçası: Dişlerin arasındaki boşlukları temizlemek için kullanılır. Özellikle implant ve protez dişlere sahip hastaların kullanması oldukça önem taşır, çünkü bazı alanlar diş fırçası ile temizlenemez, diş ipi kullanım etkinliği de yetersiz kalabilir. Bunun dışında ortodonti hastaları da dişlerine tedavi esnasında yapıştırılan braketlerin ve tellerin aralarını temizlemek için kullanmalıdır.

Ağız ve Diş Sağlığı için Günlük Ağız Bakım Rutini Nasıl Olmalıdır?

Eyüpsultan pazar yerlerinde trafik düzenlemesi Eyüpsultan pazar yerlerinde trafik düzenlemesi

4- Gargaralar: Ağız sağlığını desteklemek ve bakteri üremesini azaltmak için kullanılması oldukça faydalıdır. Günlük kullanıma uygun gargaralar tercih edilmelidir. Bazı ağız gargaraları enfeksiyon varlığında veya cerrahi işlem sonrası kullanılabilir, bazı içeriklerinden dolayı uzun dönem kullanımda dişlerde renkleşme yapabilirler. Hekiminize danışarak size uygun olan gargarayı seçebilirsiniz.

5- Ağız duşları: Ağız içine basınçla su püskürten bu cihazlar ile dişlerinizin yüzeylerindeki ve arayüzlerindeki, hatta implant çevresi dokuların, ağızdaki sabit protezlerin gövde altı dediğimiz ulaşması zor bölgelerin çok detaylı ve etkin temizliğini sağlar. Ayrıca püskürtülen su ile dişetlerinde ve yumuşak dokularda masaj etkisi ile rahatlama sağlanır.

Rutin bakım ile birlikte sağlıklı beslenme de ağız sağlığı için son derece önemlidir. Şekerli ve asitli yiyeceklerden kaçınmak diş çürümelerini önlemeye yardımcı olur. Bol su içmek tükrük akışını hızlandırır ve ağız içi sağlığı olumlu etkiler.

Son olarak düzenli diş hekimi ziyareti ve 6 ay aralıklarla kontrollerin yapılması oluşabilecek sorunların erken teşhisini sağlar.

Diş Hekimi – Dilara Peker Tosun

0542 822 81 07 - @dt.dilarapeker