Çatışma, iki veya daha fazla kişi ya da grup arasında çeşitli nedenlerden kaynaklanan anlaşmazlık durumudur. Çatışma birtakım davranış biçimleri ile çözümlenerek son bulabilir, bunlardan bazıları ve en çok kullanılanlar;
- Kavgaya zorlama
- Kaçınma
- Uyma
- Uzlaşma
- Problem çözme- işbirliği yöntemleridir.
Bu bağlamda her şeyden önce zor insan kavramını da açmamız ve o kişilere karşı davranış biçimlerimizi belirlememiz gerekmektedir:
Kendimizi tanımalıyız: Öncelikle zor insanlarla anlaşabilmek için ilk şart olarak kendimizi iyi tanımalıyız.
Karşımızdakini iyi analiz edebilmeliyiz: Zor bir insanla iletişim kurmak istiyorsak onu iyi analiz etmeliyiz.
Net ve kararlı olmalıyız.
Hissettiklerimizi ve düşüncelerimizi açık bir şekilde ifade edebilmeliyiz.
Empati yapabilmeliyiz: Öncelikle zor insanların neden zor olduğunu anlamaya çalışmak gerekmektedir. Empati yaparak karşımızdakilerin bakış açılarını ve ne hissettiklerini daha iyi anlayabiliriz.
Soğukkanlı kalabilmeliyiz: Zor insanlar çoğunlukla duygusal tepkilere neden olmaya çalışırlar. Bizler soğukkanlı ve sabırlı bir şekilde tepki verebilirsek, bu durum onların enerjilerini düşürebilir.
Duygusal dengeyi koruyabilmeliyiz: Kendimizi duygusal olarak etkilememeye çalışmalıyız. Zor insanların negatif enerjilerinin bize yansımaması için kendimizi korumalıyız.
İfade şeklimiz sakin ve net olabilmeli: Duygusal anlarda karmaşık ve uzu cümleler kullanmaktan kaçınmamız gerekmektedir. İsteklerimizi ve sınırlarımızı sakin ve net bir şekilde ifade edebilmeliyiz.
Soğukkanlı olmamız, duygu patlaması yaşayıp kontrolü kaybetmemizi engeller. Çünkü aksi halde durumu daha da kötüleştirebiliriz. En iyisi tepkisiz kalıp karşı tarafın sakinleşmesini beklemek; üzerimize gelmeye devam ediyorsa uzaklaşmaktır.
Olumlu bakış açısı geliştirmek ve bu bakış açısını olabildiğince geniş tutmak yanlış anlaşılmaları en aza indirecektir.
Gerçekten baş edemeyeceğimiz zor insanlarla berabersek kendimizi yormadan yollarımızı ayırmak da bir tercihtir. Boşuna savaşmak bazen yanlış olabilir.
Şimdi aşağıdaki örnek olaylarla kendinizi değerlendirmeye ne dersiniz?
Çatışmasız günler dileğimle...
- İşyerinizde iyi anlaştığınız ve sizden daha üst bir kademede olan bir iş arkadaşınız, sizin yanınızda bir başka çalışana mobbing uyguluyor.
Ne yapardınız?
- İyi anlaştığım kişiyi uyarıp onunla var olan samimiyetimi kaybetmeyi göze alırım.
- Aramız bozulmasın diye susarım.
- Diğer
- Eşinize haftalardır planladığınız doğum günü sürprizini yapacaksınız. İş çıkışında mutlaka çıkıp hazırlıklara başlamalısınız. Fakat patronunuz işlerin çok yoğun olmasından dolayı tavizsiz bir şekilde mesaiye kalmanızı istiyor.
Ne yapardınız?
- Patronun sert mizacından dolayı çekinip eşimin partisini ertelerim.
- Azarlanıp işten atılma olasılığına rağmen patronuma durumu anlatıp çıkarım.
- Diğer