DOĞUM KONTROL YÖNTEMLERİ

37 - 40 haftalık bir gebelik süresini sağlıklı ve mutlu bir şekilde sonlandırdıktan sonra 40 günlük lohusalık dönemi başlar.Bu süre içinde annede oluşan fizyolojik ve pskolojik değişiklikler hamilelik öncesi dönemdeki haline geri döner .

Bu dönemden sonra en az 2 yıl süresince yeni bir gebelik kadın ve bebek sağlığını olumsuz etkileyebileceğinden doğum kontrol yöntemlerinden çiftlere uygun olan yöntem seçilip yapılmalı ve ugulanmalıdır.

Emzirme süresinde östrojen ve progesteron içeren doğum kontrol hapları süt salgısını azaltabileceğinden , östrojenin pıhtılaşmayı arttırıcı etkisinden dolayı tercih edilmez .

Bu dönemde sadece progesteron içeren haplar , aylık , 3 aylık iğneler , rahimiçi araç (RİA) , prezervatif uygun yöntemler arasındadır.

Emzirme dönemi bitiminden sonra östrojen ve progesteron içeren doğum kontrol hapları kullanılabilir. Doğum kontrol hapları düzenli olarak günlük alınması gerekir . Aksi halde koruyuculuğu olmaz ve düzensiz kanamalara neden olur. Düzenli kullanımlarında adet dönemleri düzenlenir.Kanama miktar ve süresinde azalmaya neden olur.Dolayısıyla adet ağrılarının azalmasını sağlar . Yumurtalık ve rahim kanserine karşı koruyucu etkileri vardır .Bırakıldığı anda gebelik oluşma ihtimali başlar .Yani toplumda yaygın olarak bilinen koruyuculuğunun ilaç bittikten sonra devam etmesi veya kısırlık yapıyor düşüncesi tamamen yanlıştır.Düzenli ilaç alma alışkanlığı olmayanlar , şeker hastaları , karaciğer bozukluğu , yüksek tansiyon , damar tıkanıklığı , migreni olanlar doğum kontrol haplarını kullanmamalıdırlar.

Rahim içi araç ( RİA , spiral ) rahim içine yerleştirilir ve spermin yumurtaya ulaşmasını engeller .Çıkarıldıktan sonra gebelik ihtimali hemen geri döner. Bakır içeren ve hormon içeren tipleri vardır . Aşırı miktarda adet kanaması olanlarda tedavi amaçlı olarak da hormonlu ria tercih edilebilir. Sık vajinal enfeksiyon geçienler , düzensiz kanamaları olanlar ria kullanımı için uygun değillerdir.

İğneler hormon içerir . Her ay ve 3 ayda bir yapılan türleri vardır. Progesteron içeriği sayesinde ovulasyonu ve mukus tıkacı oluşturarak sperm geçişini engellerler. Tek tip hormon içerdiğinden düzensiz kanamalar olumsuz etkileridir.

Kadında tüplerin bağlanması kalıcı bir yöntemdir.Çocuk sayısını tamamlamış 35 yaş üzeri kadınlar için uygun bir yöntem olabilir.

Prezervatif ( kondom ) erkeklerin kullandığı bir yöntemdir. Spermin vajinaya geçişine engel olur. Enfeksiyona karşı kadını koruyan bir yöntemdir.

Tüm bu yöntemler konusunda bilgilendirilen çiftler kendileri için uygun yöntemi seçmeli ve uygulamalıdırlar.

Sağlıkla ve sevgiyle kalın.