Türkiye, kadın cinayetlerini, internette örgütlenen şantaj çetelerini, lise çağına kadar düşen suçlu profillerindeki artışı konuşuyor. Suçlu ‘çocuk’ olunca, ‘ailenin hiç mi kabahati ya da ihmali yok’ sorusunun yanıtı da merak ediliyor.
‘Benim çocuğum yapmaz’ düşüncesinin çocuğu suç işlemek ya da mağdur olmaktan korumaktaki en büyük handikaplardan biri olduğunu söyleyen uzmanlara göre ebeveyn sorumluluğu hem ‘pedagojik’ hem de ‘teknolojik’ önlemler almayı içeriyor.
İnternetin suç merkezi, önceden girilmesi zor olan ‘deep web’ olarak bilinirken yasal ve yaygın uygulamalarda da suç ve suça teşvik artıyor. Uzmanlar, ailelerin hem teknolojik hem de pedagojik olarak dikkatli olmaları gerektiğini söyleyerek önemli tavsiyeler verdi...
BU SİNYALLERE DİKKAT
Irmak Kerimoğlu (Uzman Klinik Psikolog):
- Çocuğunuzun bütün günü odada ve ekran başında geçirmesi.
- Odasının kapısını sürekli kilitli tutması, biri girdiğinde herhangi bir şeyi saklama telaşı, ekranı kapatma tepkisinin sıklığı.
- Çocuğun ‘ekranı’ ve ‘yalnızlığı’ gerçek sosyalleşmeye tercih etmesi. Daha önce keyif aldığı aktivitelere katılmaktan kaçınması, sosyal ilişkilerinin gittikçe azalması, arkadaşlarıyla çeşitli bahanelerle görüşmemeye başlaması.
- Aniden ortaya çıkan okula karşı ilgisizlik, akademik kaygıda azalma.
- Bazen anne babalar, ‘Benim çocuğum yapmaz’ diyerek bu kritik sinyalleri gözden kaçırıyor. Çocuk belirgin fizyolojik belirtiler gösteriyor olsa dahi madde bağımlılığı gibi ihtimalleri görmezden geliyor. Oysa denetimin aşırı sıkı olması kadar denetimsizlik de tehlikelidir.
- Gencin aslında bir yardım çığlığı olan bu sinyallerini doğru zamanda fark etmek ve mutlaka aile içi iletişimi kuvvetlendirmek gerekir.