Çocuklarda Yaz Hastalıkları

Yaz mevsiminde de hasta olunur mu,evet olunur.Hem de daha çok hasta olunur. Sokak,güneş,havuz,deniz,böcek ısırıkları ve daha bir çok sebeple çocukları bekleyen hastalıklar... Tatil maalesefbir çok aile için kabusa dönüşebiliyor.

Çocuklarda yaz aylarında güneş çarpması,güneş yanıkları,isilik,ishaller,sinek ve böcek ısırıkları,havuzlardan bulaşan göz enfeksiyonları,kulak iltihabı, cilt enfeksiyonları ve idrar yolu enfeksiyonları sıklıkla karşılaştığımız hastalıklar.

Yaz aylarında hava sıcaklıklarının artması sebebiyle çocuklar parklarda,havuzlarda eğlenirken aileler ise çocuklarının sağlıkları için endişe duyuyor.Çocuklarını havuz enfeksiyonlarından,güneş çarpmasından,yaz ishallerinden,böcek ısırıklarının yol açtığı hastalıklardan korumak için önlemler almak ve olası durumlarda ne yapmaları gerektiği hakkında bilgi sahibi olmak istiyorlar. Hava sıcaklıklarının yükselmesiyle mikroorganizmalar yüzeylerde ve besinlerde çok daha kolay bir şekilde çoğalabilmektedirler.Bu durum ishal ve kusmaya sebep olan enfeksiyon hastalıklarının yaz mevsiminde sık görülmesine neden olur.Yaz ishallerinden korunmak için besinlerin dışarıda çok çabuk bozulacağı düşünülerek yiyecekler dışarıda bekletilmeden tüketilmeli ve buzdolabında muhafaza edilmelidir.İçme sularının hijyenik olduğundan emin olunmalıdır.

Güneş çarpmaları ve güneş yanıkları da çok sık karşılaşan hastalıkların başında geliyor. Özellik açık tenli küçük çocuklar bu durumda daha fazla etkilenmektedir.

Çocuklar güneşin daha dik açı ile geldiği öğlen saatlerinde gölge ve serin yerlere alınmalı,güneşe maruz kalıcaklarsa da güneş koruma faktörü yüksek lasyonlar mutlaka sürülmelidir.

Uzun süreli güneş maruziyeti sıvı kaybına yol açabileceği

için sık aralıklarla sıvı tüketimi sağlanmalıdır.Sıvı kaybının olduğu,kusma olması gibi durumlarda mutlaka bir sağlık kuruluşuna vakit kaybetmeden götürülmelidir.

İsilik özellikle küçük çocuklarda sıcaklığın artması ve uygun kıyafetlerin tercih edilmemesi sonucunda ortaya çıkmaktadır. Bebek ve çocuklarda isilik oluşumunu engellemek için vücudu sıkmayan, pamuklu ince giysiler giydirilmeli, gün içerisinde mutlaka soğuğa yakın ılık

su ile duş aldırılmalıdır. İsilik oluşumu durumun da duş sonrası nemlendirici bir losyon sürülmelidir.

Havuza giren çocukların girdikleri havuzun dezenfeksiyonunun iyi yapıldığından emin olunmalıdır.

Havuzların ortak kullanım olması ve bazı klora dirençli virüslerin olması sebebiyle birçok enfeksiyon hastalığı görülebilmektedir. Dış kulak yolu, göz ve idrar yolu sıklıkla karşılaşan enfeksiyon hastalıklarıdır.

Böcek ve sinek ısırıklarından korunmak için cibinlik,vücuda sürülen doğal spreyler kullanılabilir. Isırık durumunda ısırılan bölge öncelikle su ve sabun ile yıkanmalı,soğuk uygulama yapılmalıdır.Kene ısırıklarında mutlaka bir sağlık kuruluşuna başvurulmalıdır.

Havuz ve park gibi açık alanlarda oynayan çocuklarda travma sıklığında da artış görülmektedir.Düşme sonrası kanama var ise kanama yerine temiz bir bezle bastırılarak kanama durdurulmalı ve soğuk uygulama yapılmalıdır.

Kanama,burkulma,kırık şüphesinde vakit kaybetmeden en yakın sağlık kuruluşuna başvurulmalıdır.

Bütün ailelere çocukları ile birlikle sıcak havaların tadını çıkararak güzel bir tatil serüveni geçirmelerini diliyorum.

MEDİSTANBUL HASTANESİ

İletişim ve Randevu: 0850 474 4747