Çocuk ve Yas

Değerli okurlarım ve danışanlarım, malum pandemi sürecinde neredeyse her ailede zorlayıcı günler yaşandı. Çocuklarınıza salgın hastalık olduğunu ve bu yüzden evden çıkamadığını anlatmak güçleşti. Evde onların zamanını verimli geçirmek adına yaratıcılığınızın sınırlarını genişletmek gerekti.

Bu kadar sıra dışı ve zorlayıcı şartlarla baş etmeyi planlamamışken, birdenbire tüm sorunları kucağınızda buldunuz. Belki çalışan bir anneydiniz. İş hayatı “evden çalışma” olarak devam etti. Kişisel alan, iş alanı, ev hayatı birbirine karıştı.

Ancak öyle bir an geldi ki herkes sarsıldı. Covid 19 sebebiyle vefat edenler…

Biz yetişkinler bile yas sürecini yaşayıp, sonrasında da hayata devam etmekte çok zorlanırken çocuklarımızın bu süreçte yaşadıklarını mercek altına almak istedim.

Yakınlık dereceniz ne olursa olsun, yaşı kaç olursa olsun her vefat erkendir. Covid 19 pandemisi gibi durumlarda vefat aniden gerçekleşebilir. Vaktinde yaşanmamış yas süreci, hayatınızın devamında ciddi psikolojik hatta psikiyatrik sorunlar yaşamanıza yol açar.
Kendinizin, ailenizin ve çocuğunuzun psikolojik sağlamlığı için yas sürecinde psikolojik destek almanızı öneririm. EMDR, BDT veya ACT terapileri yas süreci için uygundur. Bu destek öncesinde neler yapılabilir?

Çocuğunuzla konuşurken doğru terimleri kullanın. ”Hasta oldu” ”uzaklara gitti” vb. terimlerden kaçının. Çocuğun kaybı karşılaması, sizin tepkilerinize paraleldir. Korkutmayın. Çocuk korkarsa kendi ölümü veya ebeveynlerinin ölümü hakkında da kaygılanmaya başlar.

Evcil hayvanının ölümü vb. gibi önceden deneyimlediği örnek var mı? Bu önemli bir örnek.

Ağaç çizdirip evre evre ağacın ömrünü anlatabiliriz. Deniz dalgaları ile duyguların kabarıp coşup sakinleştiğini anlatabiliriz. Mutluluk, üzüntü, öfke, korku gibi duyguları çizebiliriz.
Böylelikle yas ve özlemle başa çıkmayı, sağlıcakla öğrenebilir. Daha detaylı bilgi için mail adresime yazabilirsiniz. Sağlıcakla ve sevgilerimle.

Mentor
Berrin Çelikel

berrin@berrincelikel.com
instagram/@berrin_celikel